Peste 1.000 de persoane s-au strans, miercuri seara, la un restaurant din Campeni unde membrii Comisiei parlamentare au o intalnire cu opozantii proiectului de la Rosia Montana si au blocat iesirea parlamentarilor, strigand "Hotii" si "Uniti, salvam Muntii Apuseni", in zona fiind mobilizati jandarmi, anunta corespondentul Mediafax.
Membrii Comisiei parlamentare Rosia Montana s-au intalnit, miercuri seara, la un restaurant din Campeni, cu opozantii proiectului, respectiv cu reprezentanti ai unor ONG-uri, societati comerciale si asociatii profesionale.
In momentul in care au incercat sa iasa din restaurant, cei 13 parlamentari au fost impiedicati, iesirea fiind blocata de alte o mie de persoane care se opun proiectului minier.
Oamenii au incercat sa forteze cordoanele de jandarmi, strigand "Hotii" si "Uniti, salvam Muntii Apuseni".
Dupa ce parlamentarii au stat circa 15 minute in curtea restaurantului, jandarmii au reusit sa elibereze drumul, astfel ca acestia au putut pleca, protestatarii reusind sa loveasca de cateva ori microbuzul in care se aflau acestia.
In curtea restaurantului, la ora transmiterii acestei stiri se afla ziaristi care nu reusesc sa iasa din cauza multimii, protestele continuand.
La intalnirea care se desfasoara intr-un restaurant din Campeni participa membrii Comisiei speciale parlamentare Rosia Montana, reprezentanti ai unor ONG-uri care se opun proiectului minier, ai unor societati comerciale din zona, reprezentanti ai comunitatii, precum medici, un preot si un notar public, dar si ai unor asociatii profesionale si ai crescatorilor de animale.
Participantii la intalnire i-au informat pe membrii Comisiei speciale parlamentare Rosia Montana ca se opun proiectului minier deoarece il considera periculos, iar pe de alta parte afacerile si vietile lor ar fi afectate daca ar incepe exploatarile.
Reprezentantul unei societati comerciale care produce mobilier a declarat ca afacerea sa va intra in faliment.
"Simpla suspiciune ca produsele noastre au lemn dintr-zona contaminata i-ar determina pe clienti sa nu le mai cumpere", a spus acesta, adaugand ca Ucraina nu are o industrie de prelucrare a lemnului din cauza accidentului de la Cernobil.
"Cine isi va asuma desfiintarea unor locuri de munca in fabricile noastre? Afacerile noastre nu inseamna dezvoltare durabila?", a intrebat reprezentantul societatii comerciale care produce mobilier.
La randul sau, presedintele Federatiei Micilor Fermieri, Aurel Stan, a afirmat ca agricultura reprezinta "o indeletnicire importanta" a localnicilor, insa dezvoltarea exploatarii miniere ar insemna ca agricultura din Muntii Apuseni sa se opreasca din dezvoltare, iar produsele sa fie contaminte cu cianuri si cu praf de metale grele.
Reprezentantul unui ONG ecologist, Ioan Utiu, a afirmat ca, in cazul in care proiectul ar porni, dispersia prafului de metale grele s-ar face pe o suprafata de 300 de kilometri.
"O exploatare de genul acesta nu ar trebui sa aiba loc intr-o zona locuita cum este cea a Muntilor Apuseni. Exista problema folosirii cianurii, dar ingrijorarea mea este legata si de praful cu metale grele, iar dispersia acestuia s-ar face pe o suprafata de 300 de kilometri. Haideti sa facem o afacere impreuna: luam apa care iese din iaz, o imbuteliem si o servim la Parlament. Dumneavoastra ati bea din ea? Va spun eu ca nu", le-a spus Utiu parlamentarilor.
In paralel, la poarta restaurantului s-au adunat cateva sute de protestatari care scandeaza lozinci impotriva proiectului minier: "Nu ne tratati cu cianura", "Vrem natura, nu cianura" si "Apusenii nu gusta cianura".
Printre protestatari se afla si cateva mame cu copii in carucioare, pe care au amplasat afise cu mesaje precum: "Vreau sa cresc fara cianura".
Miercuri, la Rosia Montana se afla 13 din cei 19 parlamentari din Comisia speciala parlamentara.
Senatorul Darius Valcov, presedintele Comisiei speciale parlamentare pentru Rosia Montana, spunea, dupa ce a vizitat o parte din obiectivele din zona, ca va fi o decizie foarte greu de luat pentru ca, indiferent care va fi aceasta, vor exista suparari.
de R.M. HotNews.ro
Web Design by DowMedia