Alpiq-urile si Energy Holding au actionat in judecata Hidroelectrica in perioada 18-20 iunie, cu o saptamana inainte de iesirea companiei din insolventa. In schimb, Hidroelectrica a formulat actiunile impotriva traderilor pe 26 iunie, chiar in ziua iesirii din insolventa. Dosarele se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti. Vezi documentul atasat.
- Alpiq RomIndustries a formulat o actiune civila in despagubire in judecata in dosarul 22371/3/2013, cu termen de judecata 23 octombrie 2013, prin care cere despagubiri de peste 398,6 milioane de lei.
- Alpiq RomEnergie a formulat o actiune civila in despagubire in dosarul 22367/3/2013, cu termen de judecata 26 septembrie, prin care cere despagubiri de peste 215,7 milioane de lei.
- Energy Holding a formulat o actiune civila in despagubire in dosarul 22062/3/2013, cu termen de judecata 23 octombrie, prin care cere despagubiri de peste 1 miliard de lei, plus 44 milioane de lei dobanda legala.
- Si Hidroelectrica a formulat o actiune in pretentii impotriva Apliq RomIndustries in dosarul 22862/3/2013, valoarea pretentiilor fiind de 68,9 milioane de lei.
- De asemenea a formulat o actiune in pretentii impotriva Alpiq RomEnergie in dosarul 22857/3/2013, valoarea pretentiilor fiind de 96 milioane de lei.
- Mai are o actiune si impotriva Energy Holding in dosarul 22864/3/3013, valoarea pretentiilor fiind de 114,7 milioane de lei, cu respectarea prevederilor OUG 34/2006.
Pe 26 iunie 2013, Tribunalul Bucuresti a constat indeplinite obligatiile de plata asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor in data de 18 Iunie 2013 si confirmat de judecatorul sindic pe 20 iunie 2013, a admis cererea formulata de administratorul judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii insolventei.
Pe 14 august a fost desemnat un consiliu de supraveghere si directorat provizorii. Din Consiliul de Supraveghere fac parte Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei, Remus Vulpescu (fostul administrator special, actual director de cabinet al ministrului finantelor), Oana Truta (reprezentant al Fondului Proprietatea), Ioan Mihaila (un apropiat si consilier al ministrului Constantin Nita, o persoana controversata potrivit presei valcene), Mihai Adrian Grosan, director in Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, Elena Popescu, din partea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), si Gabriela Sandu, tot OPSPI. Presedintele Consiliului este Remus Borza. Directoratul este format din Mihail Stanculescu (presedinte), Lucian Cocos, Ovidiu Agliceru, toti trei detinand pana acum diverse functii in companie, Mihai Teleanu si Eugen Brădean, care a fost director de strategie in cadrul societatii Electrica SA. Durata mandatului este provizorie, pana la implementarea OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, dar nu mai mult de doi ani de la data numirii acestora. Pe de alta parte, Guvernul se angajeaza in fata FMI sa desemneze un consiliu profesionist la Hidroelectrica pana la sfarsitul lunii noiembrie 2013, acesta fiind un criteriu de referinta structural, potrivit unei veariante din 29 iulie a scrisorii de intentie convenita cu Fondul, consultata de HotNews.ro. In aceeasi varianta de scrisoare de intentie se mai arata ca din cauza unei conduceri cu caracter interimar, Hidroelectrica riscă să-și piardă câștigurile pe care le-a obținut în cursul perioadei cât s-a aflat în insolvență.
Aceasta conducere provizorie a fost numita pe fondul unor tensiuni intre actionari, Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea. Motivele ar fi fost, in opinia unor surse apropiate situatiei, ca Departamentul pentru Energie condus de ministrul Constantin Nita era nemultumit de alegerea lui Borza in functia de presedinte Consiliului de Supraveghere si ca doreste sa preia controlul asupra companiei, mai ales ca e proaspat iesita din insolventa. In schimb, directorul pentru privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, spunea ca au fost constatate o serie de disfunctionalitati la nivelul CS, motiv pentru care a fost ceruta schimbarea componentei. In cele din urma, Borza a ramas in Consiliul de Supraveghere.
Intre timp, Remus Borza, fost administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, in prezent membru al Consiliului de Supraveghere, a fost pus sub urmarire penala pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. Procurorii il acuza pe Remus Borza ca, in perioada cand era administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, a directionat catre societatea sa de avocatura contracte de asistenta juridica, platite de Hidroelectrica. Remus Borza a spus ca inceperea urmaririi penale pentru conflict de interese este o grava eroare judiciara. HotNews.ro a relatat in premiera in ianuarie 2013 ca administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, in care Remus Borza este partener, a angajat in numele societatii casele de avocatura Borza & Asociatii si Piperea &Asociatii pentru cele 74 de procese pe care compania le are cu creditorii. Pentru onorarii a fost alocat un buget total de 220.000 euro.