La sfârşitul lunii trecute, la Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea a avut loc o întâlnire între doi… consăteni: preşedintele Ion Cîlea (PSD) şi primarul oraşului Ocnele Mari, Petre Iordache (PDL). Cei doi au încercat să stingă la timp un conflict cu locuitorii din orăşelul vecin Râmnicului generat de retragerea societăţii ETA SA de pe traseul care leagă localitatea de municipiul reşedinţă de judeţ. La ora actuală, traseul Râmnicu Vâlcea – Ocnele Mari este efectuat de obscura firmă SC Galex SRL din București. Problema este că firma respectivă nu are voie să oprească în stațiile de autobuz din interiorul orașului Râmnicu Vâlcea. Locuitorii aşteaptă cu sufletul la gură rezolvarea situaţiei. ETA SA (adică municipalitatea) a făcut o afacere extrem de proastă în plin sezon estival, iar operatorul privat Galex SRL Bucureşti a primit un cadou nesperat.
Directorul liberal Ion Popescu acuză favorizarea Galex SRL
ETA a efectuat şi traseul Râmnicu Vâlcea - Ocnele Mari - Ocniţa - Slătioare până la 1 iulie 2013, deşi în 31 mai 2013 trimisese o adresă către CJ prin care anunţa decizia irevocabilă de renunţare la traseu. A fost acuzată o concurenţă neloială din partea Galex SRL, care opera pe un traseu comun în cea mai mare parte (cea din urmă avea ultima staţie în Lunca, adică mai departe de Slătioare). În adresă este menţionată practica firmei private care ar fi trimis maşinile proprii cu 5-10 minute înaintea autobuzelor ETA în staţiile comune. Pierderile estimate de societatea râmniceană au fost evaluate la 20.000 de lei lunar. “Era o cursă care producea pierderi, dublată de o altă firmă privată. În plus, primarul Petre Iordache nu şi-a respectat promisiunile şi a favorizat firma Galex. La licitaţia următoare, primăria n-a mai licitat două trasee în caietul de sarcini, ci doar unul, Râmnicu Vâlcea - Lunca, exact acela care nu era al ETA. S-a introdus la Consiliul Judeţean traseul Râmnicu Vâlcea – Lunca, pe care opera firma Galex. Când veneam la licitaţie, în ianuarie, noi nu aveam vechime pe ruta respectivă şi eram excluşi din start. Mie mi se ducea tot punctajul, nu aveam cum să câştigăm noul traseu.”, spune Ion Popescu. Totuşi, e greu de crezut că măsura renunţării era oportună tocmai în plin sezon turistic, atunci când mijloacele de transport în comun către Ocnele Mari, ca spre orice staţiune, sunt insuficiente oricum.
Cursă specială pentru soţia unui consilier local conservator
Coordonatorul Galex, Daniel Florescu, ironizează lamentările ETA SA. „Cred că ETA înregistra pierderi, însă doar din cauza anulării, în mare parte, de Consiliul Local Râmnicu Vâlcea, a subvenţionării gratuităţilor pentru persoane în vârstă sau cu handicap şi a reducerilor pentru elevi şi studenţi. Şi cei din Ocnele Mari beneficiau de aceste măsuri, şi noi eram îndreptăţiţi să acuzăm concurenţa neloială”, ne-a declarat Daniel Florescu. El mai susţine că a demonstrat toată disponibilitatea în întâmpinarea solicitărilor clienţilor, dar în baza unui calcul raţional. “În urma întâlnirii de la Consiliul Judeţean am anunţat că am achiziţionat încă un autobuz şi am suplimentat cu trei numărul de curse, astfel încât să fie 19 curse zilnice în timpul săptămânii, cea mai mare parte din 45 în 45 de minute, iar la orele de vârf să fie maşini cu număr mai mare de locuri. Programul care a generat nemulţumiri era cel care făcea obiectul caietului de sarcini pe care ni l-am asumat, uşor modificat în luna iulie la cerea Consiliului Local Ocnele Mari. Am fost acuzat de locuitori care anterior semnaseră pentru această iniţiativă a domnului consilier local Ion Niţescu (PC – n.r.) că am introdus un traseu de seară, până la Spitalul Nou, la ora 9, nu la 10, tocmai pentru că atunci ieşea soţia dumnealui de la servici. Am reparat şi această situaţie. Mai rămăne ca domnul primar Iordache şi domnul preşedinte Cîlea să obţină acordul Primăriei Râmnicu Vâlcea pentru staţiile dorite pe traseu”, a mai explicat Daniel Florescu.
Locuitorii acuză inconştienţa politicienilor şi afaceriştilor
Anterior celor relatate până acum, în şedinţa ordinară de marţi, 20 august, consilierul local Dumitru Perian (PDL, director al Şcolii din Ocnele Mari) expusese numeroasele probleme legate de transportul de persoane către Râmnicu Vâlcea şi retur, semnalate de locuitori. “De la ora 8.10 până la ora 10.00, nu mai există nici un autobuz. La fel şi seara. Spun (cei de la Galex SRL – n.r.) că nu pot să schimbe orele, pentru că nu au acest lucru în caietul de sarcini. În caietul de sarcini au schimbat traseul. Traseul iniţial era pe Mihai Eminescu (în Râmnic - n.r.) şi foarte multă lume mergea la Dovali. Au rupt legătura cu Matei Basarab, şi acum trebuie să meargă la Spitalul Nou sau la Autogara CPL. Sâmbăta au patru-cinci curse, iar duminica au patru curse. Lumea este extraordinar de nemulţumită. Haideţi să le cerem să mai introducă un autobuz la ora 8.00 din Râmnicu Vâlcea şi să respecte traseul. Eu nu ştiu cum au gândit, dar s-a creat o degringoladă totală. Au rămas oameni pe jos, pentru că sunt ore de vârf când este un singur microbuz. Nici nu ştiţi câte probleme au fost când a început şcoala. Înainte, de la Slătioare plecau zilnic două autobuze ETA pline cu elevi, la ora 7.00 dimineaţa”, a afirmat Dumitru Perian.
Adrian Pană
Web Design by DowMedia