Simpozion dedicat Patriarhului Justinian Marina
Sala de conferinţe a Complexului Spiritual-Cultural “Sfântul Antim Ivireanul”, din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a găzduit astăzi, 21 februarie 2013, începând cu orele 11:00, Simpozionul naţional “Cultura teologică şi activitatea ecumenică în timpul Patriarhului Justinian Marina”.
Tema centrală a simpozionului naţional, ajuns la a VIII-a ediţie, a reprezentat evocarea personalită╚øii emblematice unuia dintre cei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, vâlcean la origine: Patriarhul Justinian Marina.
Manifestarea religios-culturală dedicată omagierii ilustrului ierarh, a fost organizată de către Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea, Secţia Împrumut Carte pentru Adulţi şi Sala de Lectură, Seminarul Teologic “Sfântul Nicolae” Vâlcea, Societatea Culturală “Anton Pann”, Asociaţia de Vexicologie “Tricolorul” şi Liga Femeilor Creştin Ortodoxe - Filiala Vâlcea.
Tot în cadrul simpozionului a fost vizionat filmul “Viaţa şi activitatea Patriarhului Justinian Marina”, a fost prezentat un program artistic de către elevii Liceului “George Țărnea” din Băbeni, coordonaţi de Pr. Emil Rădulescu şi a fost lansată cartea “Patriarhul Justinian Marina, ┬áPărintele sufletesc al neamului românesc”, ediţie îngrijită de Zenovia Zamfir şi George Rotaru.
Prezent la simpozion, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, la final, a rostit un emoţionant cuvânt dedicat vieţii şi activităţii misionare şi social-pastorale a Patriarhului Justinian Marina, care, după cum a subliniat Înaltpreasfinţia Sa, “a fost unul dintre cei mai mari lideri eclesiali ai Bisericii Ortodoxe”.
La manifestarea de astăzi au mai fost prezenţi, preoţi, profesori, istorici, scriitori, cercetători, jurnalişti, monahi, seminarişti, elevi şi alte personalităţi ale vieţii culturale vâlcene.
Cel de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pe numele de mirean Ioan Marina, s-a născut la 22 februarie 1901, în familia unor credincioşi ţărani din localitatea Suieşti, judeţul Vâlcea. Ca patriarh, Justinian Marina a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe Române prin cunoscutul său “Apostolat social”, prin care a ştiut să dea o nouă orientare activităţii Bisericii în condiţiile grele de viaţă instaurate de regimul comunist. Înaltul Ierarh şi-a început activitatea misionară în localitatea Băbeni, unde a fost mai întâi învăţător, apoi a slujit ca preot de la hirotonie, în anul 1924 şi până în 1933, când a fost transferat la biserica "Sf. Gheorghe" din Râmnicu Vâlcea. Patriarhul Justinian a trecut la cele veşnice la data de 26 martie 1977, fiind înmormântat în biserica Mănăstirii “Radu Vodă” din Bucureşti.
Web Design by DowMedia