Preotul Constantin Cîrstea a copiat cu neruşinare cartea părintelui Meletie Răuţu

luni, 3 decembrie 2012

Plagiat la Arhiepiscopia Râmnicului!

Preotul Constantin Cîrstea a copiat cu neruşinare cartea părintelui Meletie Răuţu

Tiberiu Pîrnău

Caz grav de plagiat în curtea Arhiepiscopiei Râmnicului! Preotul Constantin Cârstea, cadorisit cu funcţia de consilier cultural al Arhiepiscopiei şi cu Parohia “Toţi SfinţiiÔÇ£ din Râmnicu Vâlcea, a copiat cu neruşinare cartea părintelui Meletie Răuţu, tipărită în anul 1908, şi a scos o carte care poartă doar semnătura sa. Este vorba de lucrarea: Monografia eclesiastică a judeţului Vâlcea, R.(âmnicu)-Vâlcea, Imprimeria Judeţului şi a comunei R.(âmnicu)-Vâlcea, 1908 (Meletie Răuţu). Autorităţile eclezeiastice vâlcene trebuie să adopte măsuri urgente cu Cârstea Plagiatorul!

Cine este Meletie Răuţu

Între anii 1908 şi 1909, preotul Meletie Răuţu construieşte în curtea Bisericii “Toţi Sfinţii” din Râmnicu Vâlcea prima grădiniţă de copii din România construită de Biserica Ortodoxă Română aducând învăţământul public în curtea bisericii, grădiniţă care a funcţionat neîntrerupt până astăzi. Activitatea educaţională bogată desfăşurată pe parcursul primului secol de existenţă a grădiniţei, a determinat Arhiepiscopia Râmnicului să demareze şi procesul de reconstrucţie a acesteia, ţinând cont de necesităţile unui sistem modern de educaţie, la începutul mileniului al treilea.

Cine este Constantin Cârstea

Potrivit presei locale, una dintre cele mai bune parohii din oraş, implicit din judeţ, “Toţi Sfinţii”, a fost acaparată de ani buni de unul dintre cei mai controversaţi preoţi consilieri, Constantin Cârstea, care a avut grijă să-şi aducă şi fiul, pe Mihai Cârstea. De asemenea, un alt membru al familiei, Dan Cârstea, este paroh la biserica “Sfântul Pantelimon”, din curtea Spitalului vechi, din Râmnicu Vâlcea.

În 2006, mai mulţi membri ai Adunării Eparhiale, în frunte cu preotul Constantin Cârstea, au fost implicaţi într-un scandal de proporţii, care viza vânzarea unor terenuri ale Arhiepiscopiei. Cel mai mediatizat a fost cazul terenului unde s-a aflat hipermarketul Interex, teren care a aparţinut Episcopiei Râmnicului, care l-a vândut unor dezvoltatori imobiliari cu 6 dolari pe metrul pătrat (estimativ, un metru pătrat de teren din zona respectivă făcea 35 de dolari la acea vreme) care ulterior au revândut Interexului 17.000 de metri pătraţi, la finele lui 2002, cu 110 euro/mp. Cele câteva parcele rămase au revenit vicarului Episcopiei Râmnicului, Emilian Groşenoiu, şi consilierului bisericesc Constantin Matei. Canoanele ortodoxe interzic însă înstrăinarea imobilelor care aparţin Episcopiei, care nu pot fi vândute decât în cazul unor calamităţi naturale sau războaie. Și numele lui Aurel Vlădoiu, fost membru până pe 18 mai al acestei adunări, a fost legat de o afacere cu iz ilegal cu Episcopia. Despre Aurel Vlădoiu se spunea că ar fi construit casa fiului său pe un teren al Episcopiei, aflat chiar în vecinătatea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe