Prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a continuat activitatea de monitorizare şi evaluare a perimetrelor instabile precum şi a zonelor cu potenţial de risc, aflate în două localităţi ale judeţului Vâlcea. Astfel, în data de 26 octombrie, specialişti din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au monitorizat şi evaluat perimetrele instabile din oraşul Horezu. Pe strada Olari, fenomenul de alunecare de teren evidenţiat încă din anii anteriori, s-a accentuat ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme înregistrate în ultima perioadă (ploi torenţiale, secetă prelungită), perimetrul alunecat extinzându-se pe o suprafaţă de 10 ha, afectând anexe gospodăreşti şi punând în pericol şase locuinţe cu 15 persoane (frontul de alunecare aflându-se la limita perimetrală a locuinţelor). Pentru stabilizarea terenului este necesară executarea, în regim de urgenţă, a unor lucrări hidroameliorative cuprinse în investiţia “Lucrări de eliminare a excesului de umiditate în vederea stopării alunecărilor de teren în punctul La Bâscu din localitatea Horezu, judeţul Vâlcea”, suma acestei investiţii fiind de 348.735 de lei si reprezinta contravaloarea următoarelor categorii de lucrări: lucrări privind executarea unor drenuri colectoare şi absorbante, a unor canale de evacuare, captări izvoare; executarea unor gărduleţe de coastă, plantaţii silvice de protecţie, lucrări de uniformizări în planuri continue, etc.
În satul Ifrimeşti, pe drumul comunal DC 144, pct. Novac - Podeţ, se constată o alunecare de teren regresivă, desfăşurată pe un perimetru cuprins între albia pârâului Râmeşti şi drumul comunal, ce a afectat platforma acestuia, pe un sens de circulaţie (pe o distanţă de 25 m), cu implicaţii în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei. Fenomenul de alunecare este activ, se poate accentua în perioadele cu precipitaţii abundente, impunându-se lucrări de stabilizare a versantului alunecat, coroborate de lucrări de regularizare a albiei pârâului Râmeşti (ridicare talveg) în zona menţionată. Pe DC 143, Horezu - Olari - Tănăseşti (strada Olari), se constată fenomene de instabilitate a platformei drumului, cu implicaţii în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei auto, cauzate, pe de o parte, de excesul de umiditate, iar pe de altă parte de alternanţa perioadelor ploioase şi de secetă prelungită. Aceste fenomene sunt amplificate de inexistenţa unor sisteme de colectare a apelor provenite din precipitaţii pe sectoarele afectate, adiacente platformei drumului. Fenomenele de instabilitate a platformei drumului sunt active, se pot accentua în perioadele cu precipitaţii abundente, pe strada respectivă aflându-se în execuţie lucrări de canalizare ape menajere. În satul Romanii de Jos, pe drumul judeţean DJ 669, limită DN 67 - Mânăstirea Hurezi, se constată fenomene de instabilitate a platformei drumului, cu implicaţii negative în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei auto. Această zonă are un istoric în fenomene de instabilitate a terenului (tasări şi alunecări de teren), ce au necesitat intervenţia periodică a administratorului drumului, respectiv Consiliul Judeţean Vâlcea, impunându-se efectuarea, în regim de urgenţă, a unor lucrări de stabilizare a perimetrelor alunecate şi de refacere a platformei drumului.
În data de 23 octombrie, o comisie formată din reprezentanţi ai instituţiilor membre ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, s-a deplasat în localitatea Ocnele Mari pentru a continua acţiunea de monitorizare a zonelor potenţial de risc din Câmpul III de sonde - Ocnele Mari. În urma verificărilor, s-a constatat că locuinţele situate pe strada Goruniş, la nr. 15 şi 31, precum şi cele din vecinătatea acestora, prezintă o serie de degradări (fisuri şi crăpături la ziduri, planşee etc). Aceste locuinţe sunt incluse în Lista inventar întocmită în anul 2011 de către o comisie formată din reprezentanţi ai operatorului minier, autorităţilor locale şi judeţene, fiind potenţial afectate de activitatea de extracţie a sării în soluţie în câmpurile III şi IV de sonde. Programul de strămutare, în care se va ţine cont şi de exploatările istorice ale sării, va avea la bază concluziile studiului privind asigurarea capacităţii de producţie a sării în soluţie şi a documentaţiei pentru închiderea sondelor cu rezervă epuizată din câmpul III de sonde, ce urmează a fi întocmit de Universitatea Bucureşti - Departamentul de Cercetare de Geologie şi Geofizică Ambientală şi predat operatorului minier, respectiv societăţii de extracţie a sării SNS Bucureşti. După finalizarea acestei documentaţii, se va putea stabili care sunt locuinţele aflate în zona de influenţă a câmpurilor III şi IV de sonde ce urmează a fi strămutate, priorităţile şi ordinea de strămutare.
Web Design by DowMedia