• În toate zonele din Râmnicu Vâlcea,
Multe discuţii aprinse şi confuzii au fost la dezbaterea care a avut loc marţi, 30 octombrie, în Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea, pe marginea propunerii de modificare a regulamentului privind regimul parcărilor publice aflate în zona centrală a municipiului. Consilierii nu ştiau dacă votează doar pentru parcările din centrul Râmnicului sau pentru toate parcările din oraş. “Misterul” a fost desluşit de secretarul Toma Mihăescu şi de şeful Corpului de Control, Vasile Avram, care au precizat că reglementarea se referă la toate parcările din municipiu şi de aceea se impune modificarea titlului proiectului de hotărâre. Astfel, cu majoritate de voturi, s-a aprobat regulamentul privind regimul parcărilor publice aflate în municipiul Râmnicu Vâlcea. Conducerea Primăriei Râmnicului şi consilierii locali au luat în considerare necesitatea folosirii mai eficiente a locurilor de parcare existente şi fluidizarea circulaţiei rutiere afectată de “blocaje”, mai ales în zona centrală a municipiului unde se găsesc şi cele mai multe instituţii şi spaţii comerciale. În ultimii ani, administraţia locală a dezvoltat şi implementat un nou concept de organizare a parcărilor publice din municipiu - “parcarea de reşedinţă”.
Acest tip de parcare a fost conceput ca o soluţie adecvată atât infrastructurii rutiere a municipiului cât şi numărului tot mai mare de autovehicule aflate în circulaţie şi a apărut la iniţiativa asociaţiilor de proprietari din oraş care, în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, au fost consultate în toate etapele de implementare şi dezvoltare a acestuia. “Având în vedere că reglementarea procedurii de funcţionare a parcărilor de reşedinţă, ca orice demers normativ, a avut în vedere cazurile-tip, iar punerea în practică a acesteia a demonstrat existenţa unor situaţii particulare ce nu fuseseră avute iniţial în vedere, în ultima perioadă s-a impus analiza oportunităţii introducerii unui interval orar de folosinţă a acestor parcări cu ecuson. în acest sens, principala observaţie a nerezidenţilor se referă la faptul că parcările de reşedinţă au un interval orar în care nu sunt utilizate decât parţial de cei cărora le- au fost arondate. De asemenea, se susţine că, în cursul săptămânii, între orele 8.00 - 17.00, când majoritatea locatarilor sunt la serviciu, acestea sunt în general ┬½libere┬╗, dar nu pot fi folosite de ceilalţi cetăţeni întrucât în acest caz intră sub incidenţa regulamentului în vigoare.
Propunerea de introducere a unui interval orar de folosinţă a parcărilor de reşedinţă a fost supusă dezbaterii publice în Monitorul Oficial şi pe site-ul Primăriei, la întâlnirile cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari desfăşurate în perioada august-septembrie 2012 iar până în prezent a fost înregistrată doar o singură opinie scrisă în legătură cu această temă - Asociaţia de Proprietari nr. 5 CT Zăvoi (propunere de ecuson cu regim permanent). Având în vedere cele de mai sus, propunem Consiliului Local următoarea modificare la regulamentul privind parcările de reşedinţă, actualizat prin HCL nr. 87/2012. La articolul 3, după alineatul 5 se introduce un nou alineat, alineatul 6, cu următorul cuprins: ┬½Ecusonul parcare de reşedinţă are valabilitate numai în intervalul orar 17,00 - 08,00. în afara acestui interval orar, parcările de reşedinţă pot fi folosite pentru parcarea autovehiculelor aparţinând rezidenţilor şi nerezidenţilor, cu respectarea indicatoarelor şi marcajelor rutiere existente┬╗. Corespunzător acestei modificări, la toate accesele în zona parcărilor de reşedinţă, se vor monta, prin grija Direcţiei Administrării Domeniului Public, panouri adiţionale în care se va specifica intervalul orar între care se respectă regula impusă de indicatorul ┬½Parcare numai cu ecuson┬╗”, susţine viceprimarul Gheorghe Ioniţă într-un raport de specialitate care a stat la baza adoptării acestui proiect de hotărâre de către Consiliul Local.
(Petre Coman)
Web Design by DowMedia