• Fraţii Boromiz domină clasamentul realizat de Revista Capital
Zilele trecute, Revista Capital a dat publicităţii a 11-a ediţie a clasamentului naţional “Top 300 cei mai bogaţi români”. Metoda după care au fost evaluate averile celor mai bogaţi români este o variantă simplificată a celei folosite de firmele de audit şi consultanţă pe piaţa de fuziuni şi achiziţii. La multiplicatorii utilizaţi de aceste companii a apelat şi Revista Capital pentru a calcula valoarea participaţiilor în firme. Evaluarea a mai vizat proprietăţile imobiliare şi conturile bancare.
• Pe primul loc în Vâlcea (70 la nivel naţional) se află în continuare fraţii Boromiz, cu o avere de 78 milioane de euro din industria alimentară. În 2012, fraţii Boromiz au contractat un credit de la ING Bank de 35 milioane de euro, banii fiind destinaţi emiterii de scrisori de garanţie pentru participarea în cadrul PEAD (program de furnizare de produse alimentare pentru persoanele defavorizate din companie). Pentru acest lucru este nevoie şi de investiţii, prin urmare cei doi fraţi şi-au bugetat 2,6 milioane de euro pentru extinderea spaţiilor de producţie şi depozitare, repsectiv pentru cumpărarea unei linii de produse de panificaţie. La nivelul anului trecut, Boromir, perla grupului familiei Boromiz, a înregistrat o cifră de afaceri de 35,1 milioane de euro, în creştere cu 17% faţă de anul precedent. În aceiaşi perioadă, profitul net al producătorului a fost de câteva sute de mii de euro. Vânzarea produselor de morărit în anul 2011 a înregsitrat o creştere de 53% faţă de 2010.
• Pe locul al II-lea (108 la nivel naţional) se află Nicolae Sofianu, cu o avere de 52 milioane de euro din imobiliare, spaţii comerciale şi turism. Nicolae Sofianu este unul dintre milionarii din afara Bucureştiului care au în proprietate cele mai mari suprafeţe de teren. Vorbim de peste 80 de hectare de teren în Râmnicu Vâlcea şi vreo 20 de hectare în zonele limitrofe. Nicolae Sofianu mai are în plan construirea unui spital în Ostroveni, respectiv a unui hotel în proximitatea centrului.
• Pe locul al III-lea (162 la nivel naţional) se află familia Mutu, cu o avere de 33 milioane de euro din retail şi producţie. Deşi au în proprietate spaţii comerciale care depăşesc 1.000 mp fiecare, afacerile de bază ale Dorinei şi lui Dan Mutu sunt retailul şi producţia. Reţeaua de magazine Annabella, ce activează la nivelul judeţului Vâlcea, a ajuns la 41 de magazine, dar expansiunea continuă. Pe segmentul de retail, cifra de afaceri a soţilor Mutu a fost de 41 milioane de euro în 2011.
• Pe locul al IV-lea (208 la nivel naţional) se află Dumitru Becşenescu, cu 26 milioane de euro din transporturi şi imobiliare. Anul 2012 înseamnă pentru Dumitru Becşenescu debutul unor noi proiecte care urmează să fie materializate în 2013. Astfel, vâlceanul este în negocieri avansate cu o firmă din Elveţia pentru comercializarea unor case eco “made în România”, ce urmează a fi amplasate în Țara Cantoanelor. Dumitru Becşenescu estimează că la începutul anului viitor se vor livra primele astfel de unităţi. Un alt proiect este în sectorul energiei fotovoltaice. În prezent, construieşte un astfel de parc de 4 Mw la Râmnicu Vâlcea în valoare de 7 milioane de euro. Dumitru Becşenescu a construit şi câteva depozite ce urmează a fi puse la dispoziţia unor multinaţionale.
• Pe locul al V-lea (210 la nivel naţional) se află Dumitru Crăciunescu, cu o avere de 25 milioane de euro din industria alimentară şi retail. În industria cărnii, Crăciunescu este lăudat pentru faptul că a ţinut la calitate şi a reuşit să-şi dezvolte afacerea. Produsele sale se găsesc în toate lanţurile de retail, lucru care a ajutat la un rulaj de 65 milioane de euro în 2011.
(Petre Coman)
Web Design by DowMedia