Dreptatea celor doi DAN(i)
Marian Dinu
Politica este de multe ori un joc al compromisurilor şi al alianţelor greu de înţeles pentru cei dinafara sistemului. Logica unui politician de anvergură sau unei echipe de conducere a unui partid este diferită de logica cetăţeanului neangrenat în sistem sau a unuia angrenat dar extrem de subiectiv. Vom încerca să exemplificăm acest lucru cu bătălia acerbă dusă pentru obţinerea candidaturii la postul de deputat al Colegiului Bălceşti din partea USL.
În această luptă sunt angrenaţi pretendenţii Dan Maziu (UNPR), deputatul în funcţie pe acest colegiu electoral, şi Dan Niţu (PNL) principal susţinător financiar al organizaţiei judeţene liberale. Ambii sunt oameni de afaceri de succes. Fiecare are un fief în zonă: unul la Lăpuşata şi celălalt la Măciuca, comunele lor natale. Sunt de vârste apropiate şi au şi pasiuni comune, ambii investind mult în susţinerea sportului a fotbalului în general. Fiecare este orgolios dar şi generos. Au ajutat de-a lungul timpului colegi de partid, rude, oamenii cărora le-au dat locuri de muncă, administraţii locale, persoane nevoiaşe, jurnalişti care aveau nevoie de susţinere, artişti, sportivi, elevi cu rezultate bune la învăţătură etc. Fac parte din formaţiuni politice prinse acum în această alianţă USL. Pentru politicienii strategi din USL este clar că cei doi Dan dacă ar candida în acest colegiu unul împotriva altuia, indiferent din partea cărui partid, sau chiar unul sau ambii independenţi, nici unul nu va câştiga. Vor lua împreună peste 80 la sută din voturi dar nici unul nu va obţine 50%. Aşadar, colegiul ar reveni candidatului PDL sau PPDD la redistribuire. În aceste condiţii USL trebuie să desemneze pe unul din ei. Dan Mazilu este deputat în funcţie şi vicepreşedinte la nivel naţional al UNPR. Progresiştii se află acum în alianţă cu PSD. Liderii naţionali ai PSD dar şi ai PNL şi PC ştiu bine că USL a ajuns la guvernare datorită voturilor din Parlament ale celor din UNPR. Fără UNPR nu ar fi trecut moţiunea de cenzură, fără UNPR liderul PSD nu era astăzi prim ministru. Înţelegerea politică dintre cele două partide s-a făcut acum multe luni în urmă. Deci este normal ca unul dintre cei mai buni deputaţi ai UNPR, lider judeţean şi naţional al partidului, să primească un loc eligibil din cele acordate de PSD aliaţilor din UNPR. Și este la fel de normal ca acest om să candideze în Colegiul pe care deja îl reprezintă în Parlament. El nu poate candida în altă parte indiferent unde i-ar oferi liderii USL un colegiu sigur eligibil. E logic şi normal să candideze acolo unde a obţinut un mandat, unde a avut realizări, unde îl cunosc primarii şi cetăţenii.
În acelaşi timp este logic ca PNL să dorească să îi ofere sprijin pentru a intra în Parlament unui om ca Dan Niţu care s-a implicat mereu în susţinerea logistică şi financiară a organizaţiei liberale, care a susţinut candidaturile colegilor săi la localele din acest an sau de acum 4 ani, la parlamentare, la prezidenţiale, la parţiale etc. Numai că Dan Niţu este la prima sa tentativă de a intra în Parlament. Pentru el nu ar fi o problemă dacă ar candida pe orice colegiu în care USL stă bine. Iar liberalii chiar au un fief bun în zona de nord la Senat unde Niţu ar beneficia şi de voturile aduse de doi deputaţi cu experienţă în campanii electorale ne referim la Cristian Buican şi Aurel Vlădoiu. Niţu ar putea candida şi pe zona Nord din Râmnicu Vâlcea la un mandat de deputat. Formaţia sa de fotbal din liga a II dar şi societatea comercială Damila al cărei patron este sunt cunoscute peste tot în judeţ. USL are organizaţii puternice în aceste zone şi îi poate obţine o victorie sigură. Apoi se pune problema şi a finanţării campaniei electorale. Dacă Dan Mazilu este desemnat pe Bălceşti şi Dan Niţu pe alt colegiu cei doi sunt siguri de victorie cu cheltuieli minime de campanie deci ar avea posibilitatea să ajute USL şi pentru obţinerea unor rezultate mai bune în celelalte colegii electorale. Pe când lupta unul împotriva altuia în Bălceşti ar fi o sinucidere politică în grup şi o pierdere imensă de resurse financiare care de fapt ar fi cheltuite în folosul adversarilor politici ai USL. De aceea susţinem că USL trebuie să îi nominalizeze pe cei doi Dan pe colegii electorale diferite. Este varianta optimă şi logică pentru toate formaţiunile din USL. Este varianta pe care credem că şi Dan Niţu, pe care l-am criticat uneori dar pe care îl respectăm (pentru rezultatele manageriale obţinute, pentru locurile de muncă oferite unui număr important de vâlceni, pentru dragostea faţă de comuna natală şi oamenii de aici şi pentru promovarea unei echipe de fotbal competitive), o înţelege perfect. Suntem siguri că atât Dan Mazilu cât şi Dan Niţu dacă ar fi în locul unui lider naţional al USL care ar trebui să decidă repartizarea candidaturilor în Vâlcea ar lua, în situaţia de faţă, decizia propusă de noi.
Web Design by DowMedia