Baronul Briceag trăieşte într-un luxos sediu de primărie, în contrast cu situaţia precară din Valea Mare
Nicu Trandafir
Primarul din Valea Mare, Constantin Briceag, nu este nici pe departe “omul curat”, aşa cum se prezintă în rândul comunităţii locale. Briceag face totul ca să creeze impresie printre oameni, în speranţa că îi va putea păcăli din nou la alegerile din 10 iunie. Slabe speranţe însă pentru că există în localitate mai mulţi contracandidaţi la funcţia de primar care pot schimba în bine destinele comunităţii din Valea Mare şi să încheie epoca nefastă numită Constantin Briceag. Chiar dacă nu există în toate zonele din Valea Mare apă, canalizare şi drumuri reabilitate, Briceag şi-a făcut recent un luxos sediu de primărie de mai multe zeci de miliarde de lei, în contrast total cu situaţia precară din Valea Mare. Pentru a-şi asigura un trai de nabab, dar şi voturi mai multe, primarul Briceag a organizat săptămânile trecute o fastuoasă nuntă pentru fiul său, la care au venit peste 700 de oameni din localitate şi din judeţ. Se aude că baronul Briceag ar fi încasat la nuntă peste 100.000 de euro, având în vedere că la eveniment au venit mai mulţi primari şi politicieni bogaţi din sudul judeţului Vâlcea.
Colac peste pupăză, primarul din Valea Mare, Constantin Briceag, a fost prins de mai multe ori în ofsaid de Curtea de Conturi pentru diverse “şmecherii financiare”: într-un singur an abaterile financiar contabile ale baronului Briceag au fost de peste 23 miliarde de lei vechi, o sumă enormă având în vedere bugetul comunei. “La Primăria Valea Mare nu au fost respectate prevederile din normele metodologice aprobate prin OMFP nr. 1917/2005 în sensul că deşi vechiul sediu al primăriei în valoare estimată de 113.000 lei a fost demolat, acesta nu a fost scăzut din evidenţele financiar-contabile. La Primăria Valea Mare nu au fost respectate prevederile din normele metodologice aprobate prin OMFP nr. 522/2003 privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale aprobate prin OMFP nr. 1792/2002, deoarece s-a constatat angajarea unor cheltuieli fără viza de control financiar preventiv.
Tot la Primăria Valea Mare nu au fost respectate prevederile din Legea nr. 82/1991 şi din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, privind Codul de procedură fiscală deoarece nu erau înregistrate nici în evidenţa fiscală nici în cea contabilă venituri de încasat din amenzi contravenţionale în sumă estimată de mai multe sute de milioane de lei vechi şi nu au fost calculate şi încasate majorări şi penalităţi datorate de contribuabili pentru întârzierile la plata obligaţiilor către bugetul local. Primăria Valea nu a respectat prevederile din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul că s-a constatat calculul eronat al contribuţiei la asigurările sociale de sănătate, prin aplicarea unui procent mai mic decât cel legal (5,5% în loc de 6,5%). La Primăria Valea Mare nu au fost respectate prevederile Legii nr. 273/2006 a finanţelor publice locale, deoarece au fost achitate din credite bugetare amenzi contravenţionale aplicate de organele abilitate, fără a se lua măsuri de stabilire a persoanelor care se fac răspunzătoare pentru aplicarea acestor sancţiuni şi de recuperare a sumelor în cauză”, se menţionează printre altele într-un raport recent al Curţii de Conturi.
Web Design by DowMedia