• Incredibil!
Directorul general al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, Constantin Roibu, a declarat sâmbătă că privatizarea companiei ar putea fi încheiată până la sfârşitul lunii iulie. „Cei care doresc să cumpere pachetul de acţiuni au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi pregăti documentarea, iar cei care doresc reintegrarea cu rafinăria de la Piteşti trebuie să ia legătura cu Petrom-ul pentru a o cumpăra", a declarat Roibu. „După ce vor face documentarea, potenţiali investitori vor depune ofertele, iar pe baza acestora MECMA face caietul de sarcini pentru licitaţia finală. În acest timp se face conversia creanţei AVAS în acţiuni. Procesul de conversie poate dura deci vreo trei luni şi după asta se va trece efectiv la licitaţia finală. La finele lunii iulie, Oltchim ar fi privatizat", a mai precizat acesta.
Directorul general al companiei din Râmnicu Vâlcea a menţionat că există şi investitori interesaţi de pachetul de 54,8% din acţiuni pe care statul îl va scoate la vânzare. Mai exact, ar fi vorba de doi investitori strategici din Rusia şi Emiratele Arabe Unite şi de un fond de investiţii. Potrivit lui Constantin Roibu, valoarea societăţii ar fi de circa 100 de milioane de euro, apropiată de capitalizarea bursieră din prezent.
Datoriile, cu mult mai mari decât activele Oltchim
Declaraţiile şefului Oltchim nu iau totuşi în calcul câteva aspecte esenţiale. Printre ele, faptul că societatea a acumulat în ultimii ani pierderi de 1,5 miliarde de lei, iar capitalul propriu a ajuns la -756 de milioane de lei la finalul anului 2011. Pentru orice altă societate comercială, acest lucru ar fi însemnat de mult intrarea în faliment.
De asemenea, conversia datoriilor către stat, pe care Ministerul Economiei vrea să o facă la valoarea nominală, de 0,1 lei pe acţiune, loveşte puternic interesele acţionarilor minoritari, motiv pentru care ar putea să nu aibă succes. În acest fel, statul ar primi de 12 ori mai multe acţiuni faţă de varianta în care ar face conversia la la preţul de la Bursă, de 1,2 lei pe acţiune, şi în mod normal orice tribunal va fi de acord că acela este preţul relevant, nu valoarea nominală. În acest caz, posibilii cumpărători ar avea de plătit 100 de milioane de euro pentru a prelua active cu aproape 200 de milioane de euro mai mici decât datoriile. La o firmă care a dovedit în decursul anilor că nu poate genera valoare adăugată din activele pe care le deţine, ci mai degrabă pierderi.
(www.evz.ro)
Web Design by DowMedia