Cine plăteşte ?
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, controlat de stat, a înregistrat numai în perioada octombrie - decembrie a anului trecut pierderi care au cumulat 90,2 mil. lei (21,2 mil. euro), nivel dublu comparativ cu rezultatul negativ consemnat în perioada similară din 2010. Pierderea pe tot anul a Oltchim a ajuns anul trecut la un nivel record de 270 mil. lei (63,7 mil. euro), în creştere cu 20% faţă de cea raportată în 2010. Statul român a promis reprezentanţilor FMI că va finaliza privatizarea celui mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea, până la sfârşitul lunii aprilie a acestui an.
Totuşi Guvernul nu s-a grăbit să înainteze în procesul de privatizare, abia la sfârşitul anului trecut făcând primul pas privind selectarea consultantului care se va ocupa de această operaţiune, deşi uzina se află într-o situaţie foarte dificilă. Din vara anului trecut compania nu mai are bani pentru achiziţia de materii prime şi din această cauză funcţionează doar cu o parte din instalaţii, are datorii de 2,5 miliarde de lei (583 mil. euro) şi a ajuns să genereze lunar pierderi de 30 milioane de lei (7 milioane de euro).
Mai mult, tot începând din vara anului trecut, circa 840 de angajaţi din totalul de 3.500 sunt trimişi lunar în şomaj tehnic din cauză că producţia este sistată în anumite secţii şi compania nu mai are resursele necesare pentru a-şi plăti angajaţii.
În 2007, după ce au scos compania la privatizare, reprezentanţii statului au decis să amâne operaţiunea din cauza crizei, însă de atunci şi până în prezent Oltchim a adunat pierderi care au totalizat 937,2 mil. lei (234 mil. euro) şi în fiecare lună acestea continuă să se adune atât din cauza pierderile înregistrate de combinat din activitatea proprie, cât şi din dobânzile şi penalităţile la împrumuturile uriaşe pe care le are compania la stat, la bănci, cât şi la furnizori şi alţi parteneri comerciali.
La mijlocul lunii decembrie PricewaterhouseCoopers a fost ales consultantul privatizării Oltchim în urma unei licitaţii. De mai bine de două luni însă nu a mai apărut nicio veste legată de privatizarea Oltchim, în condiţiile în care întregul proces ar trebui să se încheie în circa două luni şi jumătate.
Compania este ţinută în viaţă doar de bunăvoinţa statului de a finanţa compania, în condiţiile în care majoritatea creditelor, 1,5 mld. lei, ajung la scadenţă în mai puţin de un an de zile.
Băncile au încetat să mai acorde Oltchim credite pentru a-şi achiziţiona materie primă, iar luna trecută Electrica a fost la un pas de a debranşa combinatul din Râmnicu-Vâlcea (OLT) de la energia electrică din cauza unor datorii restante care depăşesc 100 mil. euro. După negocieri intense Electrica a decis să alimenteze în continuare combinatul cu energie însă printr-o filială a sa.
Principalul candidat la preluarea companiei este grupul german PCC, care deţine împreună cu un fond de investiţii britanic aproape 33% din acţiuni. Nemţii de la PCC s-au luptat permanent ultimii ani cu conducerea Oltchim, pe care o consideră responsabilă pentru pierderile combinatului. De cealaltă parte, Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, care conduce compania de peste 20 de ani, susţine că presiunile celor de la PCC la Comisia Europeană şi în media au blocat finanţarea combinatului şi au contribuit la situaţia actuală.
(www.zf.ro)
Web Design by DowMedia