Culisele demisiei sibianului Trihenea

duminică, 11 decembrie 2011

• Culisele demisiei sibianului Trihenea

„Băieţii deştepţi" lasă Hidroelectrica fără şef

Hidroelectrica, cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară, a rămas fără director general, după ce Constantin Trihenea a demisionat invocând motive personale.

În locul său, interimar va fi numit Dragoş Zachia, director general adjunct.
Totuşi, în spatele acestei demisii stau lucruri extrem de grave, iar pe umerii lui Trihenea era o presiune uriaşă din mai multe părţi.

În primul rând, Hidroelectrica este acum într-o situaţie foarte dificilă din cauza secetei, care a înjumătăţit producţia de energie în hidrocentrale.

Compania a activat clauza de forţă majoră din contractele sale cu „băieţii deştepţi", pentru a reduce livrările la nivelul producţiei. „Băieţii deştepţi" fac acum presiuni uriaşe pentru a primi din nou cantitatea de energie ieftină din contracte.

În urmă cu două săptămâni, Trihenea declara că Energy Holding a obţinut o derogare prin care clauza de forţă majoră poate fi ridicată, însă producătorul de energie a contestat acest lucru în instanţă. Întrebat dacă Energy Holding a făcut presiuni, Trihenea a răspuns: „Cine a obţinut această derogare în acest fel... Nu este o situţie care să ne ducă la linişte".

În această perioadă, Hidroelectrica se află în plin proces de renegociere a contractelor cu băieţii deştepţi în ceea ce priveşte preţul pentru anul viitor. Trihenea spunea acum două săptămâni că va cere un preţ mai mare cu cel puţin 3,5%. „În cazul în care nu vor fi de acord cu majorarea preţului, vom vedea unde este posibilă rezilierea contractelor. Vom face uz de toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie", afirma el.

„Trihenea şi-a asumat rezilierea contractelor cu «băieţii deştepţi», dar administrativ acest lucru este imposibil", ne au spus surse din domeniu.

Un nou contract cu ArcelorMittal

În plus, contractul cu ArcelorMittal pentru o cantitate uriaşă de energie, 1,7 TWh, expiră la finele anului, iar producătorul de oţel a făcut şi el presiuni pentru a încheia un nou contract pentru 2012. Potrivit informaţiilor deţinte de "Adevărul", presiunile celor de la Mittal au ajuns până la Cotroceni, atât anul trecut, când s-a încheiat contractul pentru 2011, cât şi în acest an.

Surse din Hidroelectrica ne-au declarat că semnarea unui nou contract cu ArcelorMittal pentru anul viitor a fost deja agreată, iar tranzacţia va fi aprobată în Consiliul de Administraţie al producătorului de energie în perioada următoare.

Trihenea spusese însă că va încheia un nou contract cu Mittal doar dacă există suficientă energie disponibilă. Însă este clar că acest lucru nu este posibil, având în vedere seceta severă şi faptul că producţia de energie hidro va rămâne scăzută până la primăvară.

De la profit de 300 de milioane de lei la zero

Mai mult, Hidroelectrica va trebui să livreze anul viitor mai multă energie în coşul reglementat, pentru ca preţul pentru populaţie să nu crească. Aceasta în condiţiile în care energia regenerabilă pune o presiune foarte mare asupra preţului final prin subvenţiile pe care trebuie să le plătească toţi consumatorii de electricitate din România.
Preţul la care Hidroelectrica vinde energia pentru populaţie este sub costurile de producţie, iar Trihenea a precizat că a cerut Autorităţii de Reglementarea majorarea cu 50% a acestui preţ, întrucât costurile companiei au crescut foarte mult în ultimul an.

Fostul şef al Hidroelectrica a mai declarat recent că speră să finalizeze anul pe zero, adică fără pierderi, în urma situaţiei grave cauzate de secetă şi de reducerea producţiei. Aceasta în condiţiile în care, anul trecut, compania a avut un profit net de 292 de milioane de lei.

Trihenea nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere, în ciuda insistenţelor noastre.
Peste 70% din energia produsă de Hidroelectrica merge către "băieţii deştepţi".
Potrivit informaţiilor obţinute de "Adevărul"; Trihenea şi-a prezentat demisia după o întâlnire cu ministrul Economiei, Ion Ariton, la care a participat şi Dragoş Zachia.

Contactat de "Adevărul", ministrul Economiei, Ion Ariton, a susţinut că Trihenea şi-a înaintat demisia din cauza unor motive personale.
"Dânsul a decis, eu am luat la cunoştinţă de decizia sa", a precizat ministrul.

Întrebat ce a discutat în această dimineaţă cu cei doi oficiali ai Hidroelectrica, Ariton a răspuns: "Era normal să vină la mine cu înlocuitorul său, să discutăm"
(www.adevarul.ro)

O mare parte din

Energia electrică produsă de hidrocentralele Vâlcii ajunge şi la „băieţii deştepţi"

O mare parte din energia electrică care ajunge la „băieţii deştepţi" din energie este produsă de Sucursala Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea. Aceasta a luat fiinţă în anul 1969 sub numele de Intreprinderea de Centrale Hidroelectrice Râmnicu Vâlcea, având în administrare 6 hidrocentrale cu o putere totală instalată de 274,35 MW, amplasate pe raul Arges, dar şi obiective în curs de execuţie situate pe râurile Olt şi Lotru.

Datorită dezvoltării rapide a obiectivelor energetice în cele trei bazine hidrografice şi complexităţii acestora, prin reorganizarea activităţii, în anul 1976, sucursala a preluat în exploatare doar amenajările râurilor Olt şi Lotru.

Din anul 2002, Sucursala Hidrocentrale Ramnicu Valcea administrează hidrocentralele amplasate pe râul Lotru şi pe sectorul mijlociu al râului Olt (Gura Lotrului-Drăgăşani), la acesta adaugandu-se incepand cu 1 iulie 2010 hidrocentralele Strejesti si Arcesti de pe Oltul inferior.

Sucursala are astăzi în administrare 16 hidrocentrale (33 hidroagregate), 3 staţii de pompaj hidroenergetic (7 grupuri de pompaj) şi 3 microhidrocentrale (6 hidroagregate). Puterea totala instalată este de 1201,7 MW, din care 643 MW în amenajarea Lotru, 554,9 MW în amenajarea Olt Mijlociu şi 3,8 MW în microhidrocentrale. Producţia anuală de energie electrică de proiect este de 3043,61 GWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe