S-a lansat o carte istorică: “Cazul Mircia Gutău, o dramă sub ochii noştri”

duminică, 30 octombrie 2011

• Colaborare excepţională a ziariştilor Gheorghe Smeoreanu şi Tiberiu Pîrnău

 

S-a lansat o carte istorică: „Cazul Mircia Gutău, o dramă sub ochii noştri”

 

Mult dorita, mult aşteptata lansare a cărţii „Cazul Gutău, o dramă sub ochii noştri” a avut loc într-un cadru deosebit şi cu o participare numeroasă. 

Pentru a intra în atmosfera lansării trebuie precizat faptul că această carte poate fi considerată o carte istorică având în vedere subiectul abordat şi, citez din declaraţia autorului Gheorghe Smeoreanu - „Toate marile cărţi au existat înaintea autorilor.”, pentru că faptele există mereu în jurul nostru dar este nevoie de oameni de talent ca să le descopere şi să le aştearnă pe hârtie.

Cartea este ca un dosar în care se tratează „Cazul Gutău” începând „cu acea nenorocită zi de ianuarie” în care se face o trecere nefirească a omului Gutău din biroul său de primar spre arest. Este o sfidare a logicii.

Autorii şi-au propus să se adreseze opiniei publice prin intermediul acestei cărţi, pentru ca aceasta să cunoscă pe larg culisele acestui caz, trăirile unui om, ale familiei sale, ale unei întregi comunităţi. Dacă opinia publică din Vâlcea este edificată în ceea ce priveşte „Cazul Gutău”, cea naţională cunoaşte mult mai puţine detalii. Cartea va fi difuzată şi în reţelele naţionale.

Cartea cu autograful lui Mircia Gutău va costa o avere

La lansarea cărţii „Cazul Gutău, o dramă sub ochii noştri”, unul dintre autorii acesteia, domnul Gheorghe Smeoreanu, a făcut o declaraţie care a produs rumoare în sensul pozitiv al cuvântului.

Pe bună dreptate, spre surprinderea plăcută şi aprobatoare a celor prezenţi la lansare, declaraţia sună astfel: „Având autograful domnului Gutău, acum am să spun o chestiune comercială, de marketing, această carte va valora peste 50 de ani o avere. Aşa cred eu !”.

Autorul a argumentat apoi cele spuse scoţând în evidenţă unicitatea subiectului acestei cărţi şi faptul că extrem de rar se întâmplă ca personajul principal dintr-o carte să fie prezent în carne şi oase la o lansare a unei cărţi care tratează o parte din viaţa sa, din trăirile şi suferinţele de care a avut parte - „Pentru că se va vorbi şi peste 50 şi peste 100 de ani despre situaţia unui primar aflat în plenitudinea forţelor sale, iubit de cetatea sa, luat în mod samavolnic, alt cuvânt nu se poate folosi, şi pus să sufere în mod total nedrept. Această chestiune o vor şti şi copiii şi nepoţii şi strănepoţii noştri, sunt convins de acest lucru !”.

Că autorul Gheorghe Smeoreanu a avut dreptate prin cele spuse se poate lesne confirma prin numărul mare de cărţi vândute chiar din seara lansării. Pentru că totul nu a fost doar un foc de paie vine cea de-a doua confirmare prin multitudinea de solicitări la sediu Televiziunii VTV, unde Gheorghe Smeoreanu, moderatorul emisiunii „Criterii Politice”, a realizat peste o sută de emisiuni având ca subiect central tocmai „Cazul Gutău”. Dintre cei care au solicitat cartea la sediul VTV-ului majoritatea spuneau cu multă mândrie - „Şi eu fac parte dintre cei 24.000 de semnatari pentru ca domnul Gutău să devină cetăţean de onoare al Râmnicului !”.

Nu judecă, nu pune etichete, nu dă verdicte

Scurtul discurs la lansarea cărţii „Cazul Mircia Gutău, o dramă sub ochii noştri”, aparţinând talentatului ziarist Tiberiu Pîrnău, unul dintre co-autorii cărţii, a fost plin de esenţă. Doar în câteva cuvinte a pus degetul pe rană şi, tranşant, a explicat celor prezenţi ce şi-au propus autorii cu această carte.

„Cartea-document pe care o aveţi acum în faţă „Cazul Mircia Gutău, o dramă sub ochii noştri – Nu comandaţi fripturi din pasărea Phoenix" nu judecă pe nimeni, nu pune etichete şi, cel mai important, nu dă verdicte peste verdicte. Poate doar unele de natură morală. Autorii sunt oameni înzestraţi cu raţiune, dar şi cu sentimente.”, a precizat Tiberiu Pârnău.

Nefiind obişnuit să vorbească în faţa unui public aşa de numeros, ziaristul-autor, chiar dacă uneori era gâtuit de emoţie, a reuşit să captiveze atenţia – „Ceea ce vă pot spune cu maximă sinceritate este părerea noastră că, în acest caz, fostului primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, i s-a făcut o mare nedreptate! Nu vreau să intru în amănuntele cazului acum. Citiţi şi dvs. cele 300 de pagini ale cărţii şi, probabil, că veţi ajunge la aceeaşi concluzie. Noi nu ne-am propus să punem la zid instituţii ale statului, nu facem rechizitorii la rechizitorii şi nici nu ne erijăm în slujbaşi ai statului furioşi, încruntaţi şi avizi de sentinţe ucigătoare de conştiinţe, de cariere sau de familii.”.

Tiberiu Pîrnău nu l-a uitat nici pe Mircia Gutău, personajul cărţii, omul căruia i s-a frânt un destin pe data de 17 ianuarie 2010, o geroasă zi de iarnă. Tocmai de aceea, dincolo de principiile încălcate la care se raportează noua apariţie editorială, a pus în discuţie şi viaţa actuală a omului Gutău şi a miilor sale de simpatizanţi şi susţinători: „Mircia Gutău merită, fără îndoială, această mică reparaţie de ordin moral. Noi am scris de frământările şi suferinţele unui om, despre drama unei familii şi chiar a unei întregi comunităţi, care nu a înţeles nici până astăzi de ce omul pe care l-a iubit atât de mult a trebuit să fie smuls cu brutalitate şi azvârlit în acel infern. Dedicăm acest volum, în primul rând, celor 24.000 de cetăţeni ai municipiului Rm. Vâlcea care au semnat pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare fostului primar Mircia Gutău, imediat după fatidica zi din ianuarie 2010.”.

Este greu să scrii o carte în general, iar când subiectul este Mircia Gutău şi drama sa greutatea creşte proporţional. Nu se pot spune prea multe cuvinte. Cea mai bună soluţie este ca această carte să fie citită, iar după aceea să fie împrumutată rudelor sau vecinilor. Consider că se poate numi sacrilegiu s-o laşi pe un raft să se pună praful pe ea, pentru că se pune praful pe drama unui om nevinovat şi ca orice poveste sau istorie care nu este cunoscută există riscul ca ea să se repete. Prea greul preţ a fost plătit. Ajunge !

Manual pentru primari, de a nu cădea în păcat

Sunt extrem de multe de spus despre o carte care are la bază realitatea şi trăirile umane la o intensitate greu de imaginat. „Cazul Gutău, o dramă sub ochii noştri” este o crudă relatare prin ceea ce a trecut un om însetat de dreptate, un om îngenunchiat de un sistem nedrept, tocmai acela de la care ar fi trebuit să vină DREPTATEA.

Mircia Gutău, în discursul de la lansarea acestei cărţi, în care, cu părere de rău, este personajul principal, a atras atenţia asupra unei modalităţi inedite în care trebuie privit conţinutul acesteia - „Această carte va fi de folos tuturor primarilor din România, tuturor prefecţilor, tuturor preşedinţilor de consilii judeţene, mai mici sau mai mari, pentru că eu consider că fiecare trebuie să cunoscă cum se poate ajunge în România lui 2010, cum se poate ajunge în închisoare, pentru faptul că ai spus un „NU” unei tentative de mită.”.

Fostul primar Mircia Gutău a repovestit apoi cum a fost interpretat absolut eronat gestul său de către procurorii de la DNA, cum din gură a spus „NU” şi apoi ar fi făcut un semn cu mâna care ar fi semnificat „DA”.

Mircia Gutău şi-a reafirmat nevinovăţia şi a cerut din nou public să se restabilească adevărul prin prezentarea tocmai acelei probe care l-ar fi încriminiat - „Acesta este adevărul ! Am cerut în permanenţă ca acea casetă să fie dată publicităţii şi rog încă o dată, cu sprijinul dumneavoastră, a celor care lucraţi în mass-media, să fie prezentată public, pentru că eu mi-am ispăşit pedeapsa.”.

Aceste solicitări spun multe despre modul în care este aplicată procedura penală în România. Cei enumeraţi mai sus, primari, consilieri, prefecţi şi alţi factori de răspundere, au ce învăţa din cartea care îl are ca personaj principal pe un om care îi îndeamnă la vigilenţă maximă după ceea ce a păţit pe propria piele.

Vâlceni din toate colţurile lumii au solicitat cartea

A fost destul de mult comentat supratitlul ”Nu comandaţi fripturi din parărea Phoenix” a recentei apariţii editoriale „Cazul Gutău, o dramă sub ochii noştri”. Cei mai mulţi dintre cei care au comentat au şi apreciat inspiraţia autorilor de a surprinde quintesenţa subiectului în doar câteva cuvinte.

Cei care au venit la sediul Televiziunii VTV pentru a avea pentru sine această carte au fost pur şi simplu entuziasmaţi de cuvintele rostite la lansare de către Mircia Gutău, omul care nu şi-a dorit niciodată să fie în postura de personaj într-o carte - „Vreau să vă spun că nu mi-am dorit niciodată să fiu personajul principal al unei cărţi şi, dacă este să completez pe Gigi Smeoreanu, aş spune că mi-aş fi dorit să dau autografe peste 50 de ani şi nu acum.”.

Au venit oameni din toate colţurile municipiului în dorinţa de a avea noua carte din simplul motiv că au rezonat cu drama unui om. Au vrut să ştie prin ce a trecut primarul lor pe care l-au votat în proporţie de aproape 80%. S-au simţit trădaţi în dorinţele lor. Unii au considerat că dacă au ratat întâlnirea de la ştrand în ziua eliberării lui Mircia Gutău măcar să aibă această carte. În plus de acestea trebuie luat în calcul şi numărul mare de apeluri telefonice a celor doritori de a avea cartea, din judeţ şi nu numai.

Vestea acestei apariţii editoriale a făcut ca o doamnă din Germania să sune pentru a-i trimite o carte la reşedinţa dânsei din Dortmund. Patronul unei firme de transport internaţional şi-a rezervat la rândul său mai multe zeci de cărţi pentru că a primit cereri de la românii din Italia. Dacă ritmul actual va continua va mai fi nevoie de tipărirea unei noi ediţii pentru că tirajul actual se va epuiza mai repede decât ar fi apreciat autorii.

Emanoil Popescu (www.criterii.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe