• Handbal feminin
• elevele lui Radu Voina trec prin cea mai dificilă perioadă a pregătirilor sub îndrumarea preparatorului Frank Khun
Handbalistele de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au început cea mai dificilă perioadă a pregătirilor de vară, cantonamentul de pe litoral. Tehnicianul Radu Voina ales calendarul clasic al pauzei competiţionale, cu un cantonament la mare care va fi urmat de unul la munte, ambele în locaţii din România, până la debutul sezonului timpul urmând să fie umplut de meciuri amicale, majoritatea în străinătate. Noutatea din această vară este angajarea unui preparator fizic de meserie, cu experienţă, francezul Frank Khun. Aceasta nu era total necunoscut pentru Valentina Elisei şi compania, care mai lucraseră cu el şi acum doi ani, înainte de finala Ligii Campionilor, jucată şi pierdută în faţa danezelor de la Viborg. Frank a fot dorit cu insistenţă la Râmnicu Vâlcea de tehnicianul Radu Voina, după ce a lucrat timp de opt ani pentru echipe din baschetul profesionist francez. Printre alţii, Khun a lucrat şi cu ciclistul Thomas Voeckler, actualul lider din Turul Franţei. De obicei, programul chimistelor începe la ora 07.30, pe una din plajele aflşate în Constanţa sau în împrejurimi. Exerciţiile fizice care par lejere la prima vedere le solicită la maximum pe campioanele României care la finlul şedinţei de pregătire au voie să facă plajă până la ora 10.30 dar marea majoritate preferă să ajungă la hotel în cel mai scurt timp posibil. Roş-albastrele au avut parte şi de o mică petrecere pentru că Ramona Maier, care a sărbătorit împlinirea a 32 de ani, le-a «cinstit« cu prăjituri şi bere fără alcool.
Cu gândul la Liga Campionilor
Chiar dacă prima competiţie care începe va fi Liga Naţională, handbalistele de la Oltchim Râmnicu Vâlcea sunt cu gândul la confruntările din Liga Campionilor şi la obiectivul care le-a fost fixat pentru sezonul care va începe - finala. Pentru a ajunge în ultimul act al competiţiei, oficialii clubului au reuşit să facă cinci transferuri importante: Sanela Knezovici şi Marija Jovanovic, ambele de la Buducnost Podgorica, Oana Şoit, de la Itxako Navarra, Aurelia Brădeanu, de la ETO Gyor şi Ekaterina Vetkova, de la Zvezda Zvenigorod. Dintre acestea, doar rusoaica ştie cum este să ridici trofeul deasupra capului, reuşind această performanţă în perioada în care trupa antrenată de Evgueni Trefilov făcea legea în Europa. Şoit şi Brădeanu au ajuns şi ele până în finala competiţiei, prima chiar în sezonul trecut, cea de-a doua în anul 2009.
Primul meci «acasă«, cu Universitatea Cluj
Oltchim Râmnicu Vâlcea va juca prima partidă oficială a noului sezon în deplasare, pe terenul echipei HCM Roman iar în runda a doua va evolua tot «afară«, cu Universitatea Craiova. În faţa propriilor suporteri, elevele lui radu Voina debutează pe 27 sau 28 septembrie, în faţa vicecacmpioanei en-titre a României, Universitatea Jolidon Cluj. Interesant este că sala polivlentă Traian va avea la ora meciului peste 3100 de locuri, faţă de cele 1900 din prezent. Încă de săptămâna trecutî au demarat lucrările de modernizare şi mărire capacităţii polivalentei vâlcene care va putea găzdui o finală de Liga Campionilor. Rămâne doar ca elevele lui Voina să ajungă în ultimul act al celei mai tari competiţii din Europa la nivelul cluburilor.
Tot cinci echipe în cupele europene
Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a dat publicităţii, clasamentul oficial al naţiunilor, pe baza căruia echipele feminine vor evolua în cupele europene, în sezonul 2012-2013, România coborând de pe poziţia a treia pe locul cinci, faţă de anul trecut. La baza ierarhiei întocmite de EHF au stat rezultatele echipelor feminine din ultimele trei sezoane. Pe prima poziţie se află Danemarca, la fel ca anul trecut, cu 126,11 puncte, urmată în clasament de Ungaria, care a urcat două locuri (86,44 puncte), Norvegia, tot cu două locuri mai sus (83,56), Spania, care a avansat trei poziţii (81,78 puncte) şi România, "retrogradată" de pe locul trei pe cinci, cu 75,78 puncte. În Top 10 mai figurează Germania (75,55), Rusia (66,44), Franţa (61,83), Muntenegru (37,42) şi Slovenia (35,82). Chiar dacă a coborât pe locul cinci, România va avea dreptul să înscrie în sezonul 2012-2013 tot cinci echipe în cupele europene, din care două în Liga Campionilor. Conform regulamentului, primele şapte clasate în acest top vor avea câte două reprezentante în Liga Campionilor, câte două în Cupa EHF şi una în Cupa Cupelor. Naţiunile clasate pe locurile 8-24 vor înscrie câte o echipă în Liga Campionilor, Cupa EHF şi Cupa Cupelor, respectiv câte două în Challenge Cup, iar de la locul 25 până la 42 nu va exista drept de participare în Liga Campionilor, ci doar în celelalte trei competiţii, în funcţie de punctele acumulate. Toate naţiunile înscrise în Topul EHF au dreptul să înscrie câte cinci echipe în cupele europene, cu excepţia Bosniei-Herţegovina, care va participa cu una singură. În sezonul 2011-2012, handbalul feminin românesc va fi reprezentat în cupele europene de Oltchim Râmnicu Vâlcea (grupele preliminare ale Ligii Campionilor), "U" Jolidon Cluj (preliminarii Liga Campionilor), CSM Bucureşti şi HC Zalău (ambele în Cupa EHF) şi Oţelul Galaţi (Cupa Cupelor).
Web Design by DowMedia