Cel mai important spital din Oltenia este sufocat de mizerie

miercuri, 1 iunie 2011

Spitalul de Urgenţă din Craiova are nevoie de un bun manager !

Cel mai important spital din Oltenia este sufocat de mizerie

Nicu Trandafir

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova este unul dintre cele mai mari spitale din România . A fost construit în 1971 şi în prezent are 31 de secţii din care 28 clinice, o capacitate de 1436 de paturi, un personal de sute de medici, profesori universitari doctori, asistenţi medicali şi infirmieri şi deserveşte populaţia din Craiova din judeţul Dolj dar şi din judeţele limitrofe. Mii de vâlceni sunt internaţi anual aici majoritatea în vederea susţinerii unor intervenţii chirurgicale.

Probleme de management

Deşi beneficiază de multiple surse de finanţare din partea autorităţilor locale, judeţene, Minister dar şi firme private care fac anual donaţii importante spitalului, managementul este extrem de deficitar. La sugestia multor vâlceni care au fost internaţi aici am efectuat o incursiune în cadrul Spitalului din Craiova pentru a realiza un reportaj. O clădire imensă cu 10 etaje întinsă pe o suprafaţă similară a 9 blocuri turn cu 4 scări în care te poţi rătăci extrem de uşor. Nu există nici un fel de indicatoare şi nu poţi afla la ce etaj se află o anumită secţie sau cabinet medical. Nimeni nu îţi poate da indicaţi şi trebuie să pui multe întrebări ca să te descurci. La triaj şi la internări sunt cozi imense, la UPU este mereu aglomeraţie. Lifturile sunt insuficiente, au mereu defecţiuni şi sunt supraaglomerate iar pacienţii sau aparţinătorii acestora trebuie să folosească scările de acces. Mizerie cât cuprinde în curţi, pe holuri şi în grupurile sanitare, mâncare proastă şi insuficientă după cum declară cei internaţi. Nu există spaţii de aşteptare pentru persoanele însoţitoare iar pe holuri acestea formează aglomeraţii. Eşti gonit în permanenţă de personal, personal care nu şti ce funcţie şi ce hram poartă. Asta pentru că salariaţii spitalului nu au ecusoane cu numele prenumele şi profesia pe care o practică. De multe ori saloanele sunt aglomerate fiind internate mai multe persoane decât numărul de paturi disponibile. Multe internări sunt inutile bolnavi care nu primesc nicio medicamentaţie fiind ţinuţi câteva zile până le vine rândul la intervenţie chirurgicală.

Şpăgi mici dar cheltuieli auxiliare mari

Se ştie că nu există spital din România în care medicii sau personalul auxiliar să nu primească atenţii. Acestea sunt cu atât mai „ normale" cu cât este vorba de intervenţii chirurgicale deosebite făcute de oameni cu salariul mic faţă de importanţa actului medical pe care-l prestează. În Spitalul din Craiova niciun medic nu cere o anumită sumă pentru a te opera. Sunt profesionişti adevăraţi, mulţi predând şi la facultăţi, având şi cabinete particulare sau un al doilea job în clinici private. Aşa că oamenii se mulţumesc cu ce dă fiecare pacient iar acesta dă după posibilităţile sale. În schimb sunt dese cazuri în care un internat sau familia acestuia au cheltuieli mari legate de achiziţionarea medicamentelor care ar trebui să fie acordate gratuit în Spital şi achiziţionarea materialelor sanitare necesare intervenţiilor chirurgicale. Medicii îţi pun în braţe o listă întreagă pe care se află la loc de cinste anestezicul, tampoanele şi compresele, analgezicele, seringile uneori şi măştile şi mănuşile chirurgicale. O ruşine acest sistem pentru un spital public care primeşte bani din bugetul statului.

Sfaturi pentru viitori pacienţi

Interesaţi-vă de la alte persoane care au fost internate cu probleme similare sau telefonic ( Spitalul are un site foarte bine realizat www.scjuc. ro ) unde anume trebuie sa ajungeţi, la care etaj şi la ce doctor. Încercaţi să vă programaţi consultaţia dacă este posibil, chiar dacă aveţi trimitere din partea medicului de familie şi a specialistului din Vâlcea. Interesaţi-vă de nivelul atenţiei pe care trebuie să o daţi pentru intervenţie dar şi de costurile materialelor necesare acesteia. Vă mai putem face două recomandări : Dacă aveţi nevoie de o intervenţie la ORL apelaţi la Clinica ORL, etaj 4, la doamna profesor doctor Elena Ioniţă- şef clinică ORL. O adevărată profesionistă în domeniu, multă răbdare şi operaţii complicate numeroase foarte reuşite. Dacă aveţi nevoie de o intervenţie la chirurgie maxilo - facială apelaţi, la etaj 5, la Clinica de Chirurgie Maxilo Facială la dr. Alina Ţigăran, medic specialist, dublă specializare, mână fermă, experienţă, seriozitate şi multă atenţie acordată pacienţilor după operaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe