Primarii vâlceni din sudul judeţului,
Anda Vlad
Mai mulţi primari din sudul judeţului Vâlcea sunt nemulţumiţi de prestaţia operatorului care se ocupă cu implementarea proiectului „Sistem zonal de colectare a deşeurilor şi depozitare temporară în Comuna Fârtăţeşti" şi ameninţă că nu vor mai colabora cu acesta. La ultima şedinţă pe această temă, primarii s-au plâns de faptul că nu există un model unitar de contract cu cetăţenii din localităţile respective şi că operatorul respectiv, SC Grup Salubrizare Urbană SA nu îşi face treaba. „Eu nu sunt de acord cu faptul că operatorul de salubritate nu îşi face treaba şi au pretenţia de a o face noi în locul lor", a afirmat primarul comunei Tetoiu, Gheorghe Popa. Primarul comunei Stoileşti, Marian Obogeanu a afirmat că strategia aplicata de aceasta societate este defectuoasa.
Lipsă de comunicare
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea afirmă însă că, pentru remedierea situaţiei,reprezentanţi ai societăţii respective ar trebui împărţiţi pe fiecare sector, pentru a acţiona în acord cu primarii localităţilor respective. Pentru acest proiect s-a accesat până acum 1 milion de euro de la Uniunea Europeană, dar, dintre cei 45.000 de locuitori care reprezintă potenţialii clienţi ai sistemului numai circa 3800 de persoane au deja contract cu firma de salubrizare. La invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea au răspuns marţi, 18 ianuarie primarii celor 18 localităţi partenere în proiect.
Staţia de deşeuri de la Fârtăţeşti va fi pusă în funcţiune
A fost prima întâlnire cu partenerii la proiectul „Sistem zonal de colectare a deşeurilor şi depozitare temporară în Comuna Fârtăţeşti", implementat prin Programul Phare 2004, în vederea analizării operaţionalizării serviciului de salubrizare. La întâlnire au fost prezenţi reprezentanţii localităţilor partenere în proiect, care alcătuiesc zona Fârtăţeşti respectiv, Amărăşti, Copăceni, Creţeni, Guşoeni, Lădeşti, Lăpuşata, Lungeşti, Măciuca, Mădulari, Mitrofani, Roeşti, Roşiile, Stăneşti, Suteşti, Şuşani, Tetoiu şi Valea Mare, directorul adjunct al operatorului de salubrizare SC Grup Salubrizare Urbană SA şi primarul comunei Galicea, ca reprezentant al sistemului zonal de colectare din zona Galicea. Ion Cîlea, preşedintele CJ Valcea a subliniat rolul pe care l-a avut Consiliul Judeţean în realizarea proiectului şi sprijinul acordat celor 18 autorităţi publice locale partenere în proiect, pentru crearea serviciului zonal de salubrizare, stabilirea unui regulament local de salubrizare şi delegarea gestiunii serviciului public zonal de salubrizare.
El a insistat pe necesitatea conformării autorităţilor locale la cerinţele Uniunii Europene în ceea ce priveşte protecţia mediului, în special gestionarea deşeurilor, dar şi obligaţia operatorului de salubrizare de a aplica prevederile contractuale. „Implementarea sistemului zonal de colectare a deşeurilor şi depozitare temporară în comuna Fârtăţeşti este una dificilă dar,. având în vedere că zona cuprinde 18 localităţi şi accesul la o parte dintre ele este îngreunat de condiţiile geografice, numărul contractelor încheiate cu operatorul de salubrizare S.C. Grup Salubrizare Urbană S.A este unul îmbucurător (aproximativ 3800 de contracte la nivel zonal), urmând ca numărul acestora să crească în perioada următoare, dacă operatorul va realiza angajamentele asumate", a subliniat Ion Cîlea. Principala concluzie este că a fost depăşit încă un obstacol în colectarea deşeurilor în judeţul Vâlcea şi că strategia elaborată în domeniul dezbătut este în consonanţă cu realităţile şi exigenţele impuse prin Directivele UE.
Web Design by DowMedia