• Portret. Retras, inteligent, cuminte. Aşa este descris tânărul care a păgubit portalul de licitaţii online cu 3 milioane de dolari
Potrivit site-ului www.romanialibera.ro, Liviu Mihail Concioiu, de 21 de ani, îşi vâna victimele prezentându-se cu ID-urile „facemfrauda" şi „audiqsieben".
„Nimeni nu se pricepe mai bine decât românii, se pare, la fraude informatice pe site-urile de licitaţie", scria ziarul Los Angeles Times în 2007. Un an mai târziu, o altă publicaţie de prestigiu, The Times, numea Drăgăşani „capitala infracţionalităţii informatice", reliefând că sute de persoane din acest oraş s-au îmbogăţit, în ultimii ani, de pe urma înşelării clienţilor de licitaţii online de pe eBay cu oferte care par adevărate. „Autorii fraudelor au scos la licitaţie pe eBay chiar şi noua clădire a primăriei, a recunoscut primarul", scria The Times atunci.
Ultimul prejudiciu de peste ocean a fost produs de Liviu Mihail Concioiu, care a sustras de la compania eBay 3 milioane de dolari. Isprava tânărului de 21 de ani, derlată pe parcursul lui 2009, consolidează astfel faima Drăgăşaniului şi a României la capitolul fraude informatice. Acesta este cercetat acum de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Biroul Teritorial Vâlcea (DIICOT), pentru mai multe atacuri de phishing asupra a mii de angajaţi. Peste 1.521 dintre aceştia lucrau pentru eBay, victima preferată a hackerilor români.
Liviu şi alţi trei complici le trimiteau acestora un e-mail prin care erau anunţaţi că urmau să-şi piardă locul de muncă din cauza restrângerii activităţii. Angajatul avea însă şansa să primească o scrisoare de recomandare, prin accesarea unui link, unde îi apărea o pagină falsă de eBay, unde victima îşi completa datele personale, de care vâlceanul se folosea ulterior. Hackerul a făcut victime şi printre mulţi clienţi ai site-ului de licitaţie electronică, cărora le oferea o a doua şansă să participe la o licitaţie, după ce o pierduseră pe prima.
A doua licitaţie era însă falsă. Cumpărătorii făceau plăţi pentru autoturisme şi alte bunuri, având impresia că totul era controlat de angajaţii eBay. De la ofiţerii care cercetează cazul am mai aflat că un număr de patru cetăţeni americani Mickey Stegall, Andrew Marshall, Larry G Maisel, James Ryan Shell şi Compania Stell Enterprises Encorporation, au formulat plângere penală, pentru că au fost induşi în eroare prin intermediul sistemelor informatice suferind un prejudiciu total de 93.800 USD.
„Are nişte capacităţi deosebite"
Dar cine este, de fapt, Liviu Mihail Concioiu? Tânărul are 21 de ani, s-a născut în oraşul vâlcean Drăgăşani, unde, între 2003 şi 2007, a urmat cursurile Colegiului Naţional Gib Mihăescu. În clasa a XII-a şi-a uimit profesorul de informatică prin progresele pe care le-a făcut în scurt timp. Liviu era un adolescent retras, necomunicativ, căruia nu îi plăcea să iasă în evidenţă. Nu chiulea, era cuminte şi nu făcea probleme profesorilor, îşi aduce aminte profesorul său de informatică, Laurenţiu Pătru. „A fost printre primele mele generaţii, s-a remarcat destul de târziu, prin clasa a 12-a, când am început programarea vizuală.
Atunci mi-am dat seama că are nişte capacităţi deosebite. Până atunci nu a ieşit în evidenţă foarte mult. Dar într-a 12-a a început să lucreze foarte mult şi a făcut progrese remarcabile", povesteşte dascălul. Potrivit acestuia, Liviu reuşea să lucreze în programe de care ceilalţi colegi nu se puteau atinge. „Lucra foarte mult în limbaje de programare pe care nu le făceam la şcoală", spune profesorul, care nu ştia de ultimele păţanii ale fostului său elev. „Oau! 3 milioane de dolari? Ce să zic? Nu mă aşteptam la aşa ceva din partea lui. Nu ştiam latura asta a lui. Nu ştiam că avea astfel de preocupări", şi-a arătat uimirea cel care l-a învăţat pe Liviu bazele programării.
„Cred că învaţă unii de la alţii"
Primarul localităţii, Cristian Nedelcu, nu-şi explică de ce Drăgăşaniul său este populat de atât de mulţi hackeri. „N-aş zice că e un fenomen, dar sunt foarte mulţi, ştiu asta. Cred că învaţă unii de la alţii", spune oficialul, potrivit căruia activităţile de hacking, phishing şi alte astfel de fraude nu au legătură directă cu cunoştinţele informatice. „Din întâmplare, şi eu sunt informatician. N-are nici o legătură nici cu inteligenţa, nici cu informatica", spune edilul, care găseşte însă, într-un final, explicaţia gustului drăgăşenenilor pentru fraudele informatice: „Şomajul e mare, că partea economică a picat de prin 2000".
COMUNICAT DE PRESĂ D.I.I.C.O.T. - 23.09.2010
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea efectuează cercetări faţă de învinuitul Concioiu Liviu Mihail, în sarcina acestuia reţinându-se săvârşirea mai multor infracţiuni de fraudă informatică, fapte prev. de art. 42 alin.1 şi 3, art. 44 alin. 2, art. 45, art. 46 alin. 2, art. 48, art. 49 din Legea nr.161/2003, art. 27 alin. 2 şi art. 27 alin. 3 din Legea nr. 365/2002, precum şi a infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art. 8 din Legea nr. 39/2003 rap. la art. 323 C.p. şi art. 215 alin.1, 2 ,3 şi 5 C.p.
În fapt, se reţine că în cursul anului 2009, învinuitul Concioiu Liviu Mihail a lansat două atacuri tip phishing asupra unui număr de 1784 de angajaţi şi respectiv 1521 de angajaţi ai companiei eBay.Inc., cărora le-a sustras ID-ul şi parola.
Învinuitul a accesat neautorizat şi a pătruns în baza de date securizată a companiei eBay, de unde a sustras documente interne ale companiei şi diverse fişiere, printre acestea fiind şi o aplicaţie utilizată de angajaţii eBay pentru interogarea bazelor de date cu clienţii companiei şi cu tranzacţiile desfăşurate de către aceştia.
La data de 8 iunie 2009, învinuitul Concioiu Liviu Mihail a lansat un nou atac informatic asupra unui număr de 417 angajaţi ai companiei cărora le cunoştea datele de identitate şi adresa de e-mail, cu scopul de a pătrunde din nou prin încălcarea măsurilor de securitate în reţeaua internă a eBay, unde au acces numai anumiţi funcţionari ai companiei, perturbând astfel grav funcţionarea normală a acestui sistem de licitaţii electronice.
Învinuitul a sustras prin phishing conturile unui număr de aproximativ 1183 de utilizatori legitimi ai companiei, prin folosirea mai multor site-uri de phishing.
Prejudiciului suferit de compania eBay, drept consecinţă a atacului de tip phishing este 3.000.000 USD.
Sub alt aspect, se reţine şi faptul că învinuitul împreună cu alte persoane au obţinut datele de identificare ale unor carduri emise de bănci din Italia şi a efectuat operaţiuni de retragere de numerar din ATM-uri prin utilizarea neautorizată a acestor date, obţinând suma de peste 300.000 de euro.
La data de 22.09.2010, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reţinerea pentru 24 de ore a învinuitului Concioiu Liviu Mihail şi a altor două persoane.
Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul S.C.C.O. Vâlcea.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au colaborat cu ofiţerii US Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi cu autorităţile judiciare italiene pentru soluţionarea cauzei.
Web Design by DowMedia