Petrochimia de la Arpechim Piteşti va reporni la sfârşitul lunii august

miercuri, 4 august 2010

• Directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, dă o veste bună vâlcenilor:

Petrochimia de la Arpechim Piteşti va reporni la sfârşitul lunii august

Potrivit ultimelor precizări făcute de directorul general de la SC Oltchim SA, Constantin Roibu, în aceste zile se lucrează intens şi se fac ultimele revizii la instalaţiile din cadrul petrochimiei de la Arpechim Piteşti, urmând ca la sfârşitul acestei luni să înceapă primele probe la instalaţiile de propilenă şi etilenă. Aceste instalaţii, care asigură cea mai mare parte a materiilor prime pentru combinat, au fost închise încă din toamna 2008, iar Oltchim funcţionează de atunci la mai puţin de jumătate din capacitate, cu pierderi de circa cinci milioane de euro pe lună.

Recent, directorul general Constantin Roibu, spunea că repornirea petrochimiei de la Arpechim Piteşti a fost întârziată din cauza lipsei unor componente necesare în procesul de reparare a instalaţiilor din fabrică şi din această cauză procesul ar urma să aibă loc undeva la finele lunii august. În prezent, SC Oltchim SA a reuşit să atragă finanţare pentru aceste lucrări după ce a reevaluat activele Arpechim la 89,5 milioane euro şi pe care le achiziţionase anterior de la OMV Petrom cu numai 12,9 milioane euro.

Constantin Roibu, directorul general al SC Oltchim SA, a explicat diferenţa dintre preţul plătit de combinat pe respectivele active şi valoarea rezultată din reevaluare prin faptul că odată cu închiderea rafinăriei, Petrom trebuia să realizeze nişte lucrări de dezafectare pe care SC Oltchim SA le-a efectuat între timp şi a înlocuit o parte din instalaţiile aferente activităţii de petrochimie. Petrom a scos la vânzare secţia de petrochimie la un preţ iniţial de 128 milioane de euro cât a rezultat din evaluarea făcută de ei şi pe parcursul negocierilor şi s-a ajuns la cifra de 12,9 milioane euro.

În prezent, SC Oltchim SA are nevoie de circa 50 milioane euro pe lună numai pentru a cumpăra materia primă necesară desfăşurării activităţii de la Piteşti, bani pe care intenţionează să-i atragă prin credite contractate de la bănci. Roibu mai crede că poate readuce petrochimia Piteşti pe profit, după ce aceasta s-a aflat pe pierdere de câţiva ani înainte să fie închisă de austriecii de la Petrom. Conducerea SC Oltchim SA spune că integrarea petrochimiei Arpechim în activitate este singura soluţie pe care combinatul o are pentru a supravieţui, în condiţiile în care nu poate să importe cantităţile mari de materie primă de care are nevoie, aşa cum sugerau nemţii de la PCC.

Privatizarea Oltchim, după ce compania va trece pe profit

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi privatizat după ce va trece pe profit, a declarat marţi ministrul Economiei, Adriean Videanu, la videochatul ziarului „Gândul”. Acest lucru înseamnă că privatizarea ar putea fi realizată în 2012, întrucât, pentru acest an, combinatul estimează pierderi, astfel că profitul mult aşteptat ar putea fi obţinut abia la finele anului 2011.
„Oltchim intră în procesul de privatizare, dar la momentul oportun. Capitalurile proprii sunt negative şi dacă încerc să îl vând acum nu obţin nimic pe el”, a declarat Videanu. Acesta se aşteaptă ca, de la mijlocul anului viitor, piaţa pe care activează să devină mult mai activă odată cu relansarea economică în ţările din zona euro.

Pentru ziarul „Adevărul”, directorul general Constantin Roibu a declarat: „La fel se va întâmpla şi în statele nou-aderate la UE, în special în cele est-europene, unde consumul multor produse este sub nivelul din Vest, iar cetăţenii tind să-şi îmbunătăţească nivelul de trai”.

De asemenea, managerul estimează revenirea economiei româneşti în a doua parte a anului 2011. „Contrar aşteptărilor, anul 2010 este mai dificil decât 2009. Anul trecut încă mai erau stocuri”, a explicat şeful Oltchim.

„Mă aştept ca măsurile luate să relanseze consumul în sectoare precum construcţii, auto, bunuri de larg consum. Cheia este creşterea consumului, pentru că în scăderea acestuia constă, de fapt, toată criza”, consideră Roibu.

Executivul european a deschis anul trecut o investigaţie privind decizia statului de a acorda garanţii pentru creditele Oltchim şi de a converti în acţiuni o creanţă de 135 de milioane de euro. Următoarele discuţii dintre cele două părţi vor avea loc la începutul lunii iulie.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea are circa 3.000 de angajaţi, la care se adaugă cei 600 de salariaţi de la divizia de la Arpechim Piteşti. „La Piteşti va trebui să completăm schemele. Am decis să asigurăm singuri activitatea de întreţinere, întrucât ne costă mai puţin”, a mai declarat în încheiere Constantin Roibu. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe