Companiile internaţionale investesc masiv în producţia de PVC

duminică, 29 august 2010

OLTCHIM poate renaşte frumos!

Companiile internaţionale investesc masiv în producţia de PVC


• Cu această ocazie se dovedeşte încă o dată neseriozitatea companiei Petro Carbo Chem SE (PCC)  şi se descoperă intenţiile ascunse cu privire la SC Oltchim SA

Nicu Trandafir

Companiile din domeniul petrochimiei valorifică oportunităţile aduse de criza financiară pentru a-şi consolida afacerile. În timp ce statul polonez renunţă la privatizare în favoarea capitalizării şi eficientizării companiilor pe care le deţine, ruşii şi croaţii contractează împrumuturi pentru a-şi dezvolta capacităţile de producţie de vinili. România se detaşează şi de această dată în coada plutonului, dezvoltarea SC Oltchim SA şi interesele statului fiind sabotate de acţiunile PCC SE un acţionar minoritar ostil al companiei. Recent, statul polonez a renunţat să privatizeze industria chimică şi a optat în schimb pentru consolidarea afacerilor existente.

Guvernul polonez a refuzat oferta depusă de Petro Carbo Chem (PCC SE) pentru achiziţia unui pachet de 86% din acţiunile companiei Zaklady Azotowe Kedzierzyn (ZAK). Oferta de circa 100 de milioane de zloţi (aproximativ 23 de milioane de euro) a fost considerată prea mică, chiar şi în această perioadă de criză. După ce a respins oferta PCC, statul polonez a decis să consolideze companiile pe care le deţine. Astfel, Zaklady Azotowe Tarnow (ZAT) va începe formalităţile de due dilligence pentru obţinerea pachetului majoritar de acţiuni al companiei poloneze Zaklady Azotowe Kedzierzyn (ZAK), au declarat reprezentanţii ZAT.

Ministerul de Finanţe din Polonia a sugerat că, dacă ZAT şi ZAK vor fi consolidate, statul ar putea relua încercările de privatizare a celor două companii. ZAK fabrică îngrăşăminte, mase plastice şi oxo-alcooli, în vreme ce ZAT produce îngrăşăminte, caprolactamă şi poliamidă. În aceste condiţii, PCC SE şi-a concentrat din nou atenţia asupra SC Oltchim SA lansând în ultima perioadă o companie media de linşaj informatic al acestei companii româneşti. Atacul, de o virulenţă fără precedent, este îndreptat atât asupra companiei, pentru scăderea valoarii acesteia, cât şi asupra managementului care se opune PCC SE în încercarea de prealuare ostilă a acestei societăţi.

Prin urmare, ce nu au reuşit în Polonia natală, reprezentanţii PCC SE speră să reuşească în România, adică preluarea unui colos petrochimic, la un preţ derizoriu, în dauna, bineînţeles, a statului român. Cu toate că guvernul României, ca şi cel polonez, militează pentru consolidarea acestei importante companii petrochimice, ce reprezintă în fapt esenţa unei întregi ramuri industriale naţionale, PCC SE blochează prin toate mijloacele toate aceste acţiuni, prin reclamaţii repetate la toate forurile interne şi internaţionale.

PCC SE se pare că îşi joacă acum ultima şansa de a prelua în Europa de Est o importantă companie petrochimică şi prin urmare şi-a aruncat în luptă toate armele pentru preluare ostilă a SC Oltchim SA, la un preţ derizoriu, pentru că această modalitate este singura cunoscută de managementul PCC SE. După ce a eşuat în Polonia, fiind blocat cu întelepciune de guvernul local,  PCC SE doreşte acum să reuşească o preluare ostilă în dauna guvernului român.

Bănci şi companii de renume internaţional susţin producţia de PVC

În timp ce polonezii îşi consolidează industria chimică refuzând sa semneze privatizarea unor importante companii chimice, cu PCC SE, care în stilul caracteristic a propus un preţ de achiziţie al acestor companii mult sub valoarea lor reală, BERD  investeşte 52 de milioane de euro într-o instalaţie nouă de producţie a PVC-ului în Rusia cu o capacitate de 330.000 to/PVC, deţinută de compania olandeză SolVin Holding în parteneriat cu compania belgiană Solvay. „SolVin este încântată că BERD este acţionară în acest proiect interesant, care va aduce beneficii tuturor acţionarilor implicaţi”, a declarat Jacques van Rijckevorsel, preşedinte al Consiliului de Administraţie SolVin.

El a mai adăugat că vinilii sunt materiale versatile şi durabile, cu o estimare foarte bună pentru durata de viaţă şi care pot fi folosiţi la o gamă largă de aplicaţii, şi se aşteaptă ca RusVinyl să satisfacă cerinţele în creştere ale Rusiei. Acestă nouă investiţie în producţia de PVC este anunţată după ce, tot în cursul acestui an, Banca Europeană de Investiţii a acordat un credit în valoare de 34 milioane de euro Băncii de Reconstrucţie şi Dezvoltare din Croaţia, pentru modernizarea şi extinderea instalaţiile chimice deţinute de Dina Petrokemija. Împrumutul a finanţat modernizarea instalaţiei existente de VCM, pe lângă construirea unei noi instalaţii de PVC proprietate Dina Petrokemija, filială Dioki.

Aceste anunţuri, susţin fără îndoială, strategia managementului SC Oltchim SA de a-şi consolida poziţia pe piaţa de PVC din Europa Centrală şi de Est. Strategia, susţinută şi de guvernul României, a fost fundamentată pe baza unor studii de piaţă şi a unor modele financiare întocmite de consultanţi de talie internaţională. Strategia SC Oltchim SA, principalul producător din industria chimică la care statul român mai deţine încă participaţia majoritară, este blocată de nenumăratele plângeri depuse în instanţă şi la organismele internaţionale de către acţionarul minoritar PCC SE. Din noiembrie 2008, SC Oltchim SA funcţionează la 30% din capacitate.

Totuşi, conducerea SC Oltchim SA a reuşit să achiziţioneze activitatea de de petrochimie din cadrul Arpechim Piteşti pentru a-şi asigura materiile prime de bază necesare funcţionării la capacitate a instalaţiilor. PCC SE s-a opus vehement acestei achiziţii, precizând în repetate rânduri în mass media că SC Oltchim SA trebuie să renunţe la lanţul de producţie a vinililor, deşi toate companiile chimice firme concurente ale SC Oltchim SA încearcă să îşi asigure independenţa prin integrarea furnizorilor de materie primă.

PCC SE a blocat finanţarea Oltchim însă conducerea societăţii a reuşit să găsească resursele financiare necesare pentru revizia instalaţiilor din Petrochimia de la Piteşti. Strategia alternativă propusă de PCC SE, care nu are susţinere de la niciun consultant, de a funcţiona numai cu o parte din instalaţiile din SC Oltchim SA, pe motiv că piaţa vinililor în regiune este în scădere, este infirmată încă o dată, de cele două investiţii, finanţate de BERD, în instalaţii de PVC în regiune. Probabil că PCC SE, în stilul caracteristic, va contesta şi aceste investiţii ale BERD, deoarece experienţa nulă a reprezentanţilor PCC SE în acest domeniu îi califică să-şi dea cu părerea în industrii tradiţionale, în care jucătorii pe piaţă au experinţă de peste 40 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe