• Firele scandalului de corupţie din România au directă legătură inclusiv cu Hidroelectrica Vâlcea şi cu conducerea acestei societăţi de producere a energiei electrice
Tiberiu Pirnau
Scandalul de corupţie în care este implicat grupul Siemens s-ar putea să atingă şi judeţul Vâlcea. Potrivit AFP, numai între 2000 şi 2006, Siemens a dat mită unor oficiali europeni şi americani în valoare totală de 1,3 miliarde de euro pentru a participa la proiecte cu finanţare de la Banca Mondială. Grupul Siemens lucrează şi în judeţul Vâlcea în domeniul hidroenergetic, pe un proiect de câteva zeci de milioane de euro, finanţat chiar de Banca Mondială.
Firele scandalului de corupţie din România au directă legătură inclusiv cu Hidroelectrica Vâlcea şi cu conducerea acestei societăţi de producere a energiei electrice. “Ziarul de VâlceaÔÇ£ deţine anumite informaţii în ceea ce priveşte implicarea în acest scandal de corupţie a unor persoane importante din Hidroelectrica şi nu numai. Redactorii noştri verifică cu maximă atenţie aceste informaţii, urmând să le facem publice.
Scandaluri în care este implicat Grupul Siemens în România, mediatizate de presa naţională: ┬á┬á
Siemens, anchetată de UE pentru un contract din România
Mai multe instituţii europene investighează grupul Siemens în privinţa unor acuzaţii de fraudă legate de câştigarea în 2007 a unei licitaţii organizate de Ministerul Justiţiei. Ancheta realizată de Biroul European Anti-Fraudă (OLAF), Departamentul pentru Lupta Antifraudă şi Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) vizează firma Forte Business Services, acum Siemens IT Solutions (SIS) România, iar licitaţia buclucaşă este legată de modernizarea infrastructurii IT a sistemului judiciar românesc. Precizarea se găseşte în raportul înaintat de Siemens către Securities and Exchange Commission, Comisia de valori mobiliare a burselor din SUA.
Potrivit unui document privind proiectele cu finanţare europeană afişat pe site-ul Ministerului Justiţiei şi citat de Mediafax, Forte Business Services SRL a câştigat un contract pentru "Continuarea procesului de informatizare la nivelul sistemului judiciar - Sistemul de Arhivare Electronică", cu perioada de implementare septembrie 20070-septembrie 2008. Valoarea sa este de 11,788 milioane de euro, din care 8,844 milioane euro din fonduri PHARE 2005 şi alte 2,944 milioane euro reprezentând cofinanţarea românească.
Mită de 1,3 miliarde euro
Grupul industrial Siemens a fost zguduit recent de o serie de scandaluri de corupţie în Germania şi SUA. în total, grupul a fost obligat să plătească amenzi de 1,55 miliarde de dolari. Din acestea, 800 milioane de dolari autorităţilor americane, 596 milioane de dolari celor germane şi alte 160 milioane de dolari Băncii Mondiale. Timp de doi ani, grupul nu mai poate participa la proiectele finanţate de Banca Mondială.
Doi foşti directori ai grupului au primit pedepse de închisoare cu suspendare pentru activităţile lor. Potrivit AFP, între 2000 şi 2006, Siemens a dat mite în valoare totală de 1,3 miliarde de euro. Siemens produce trenuri de mare viteză, turbine eoliene, becuri, telecomunicaţii, servicii medicale şi reactoare. în total are 420.000 de angajaţi în 190 de ţări. Scandalul ajunge din SUA până în China sau Grecia. (www.jurnalul.ro)
Hidroelectrica risipeşte 250.000 RON pe un site de prezentare, realizat de...Siemens
Pagina web va fi realizată în condiţiile în care Executivul, care a decis recent reorganizarea sectorului energetic, va desfiinţa practic compania, incluzându-i sucursalele în viitoarele două companii energetice. Hidroelectrica a apelat la o firmă pentru a-şi reface pagina proprie de internet, cu toate că are un ditamai serviciul intitulat “tehnologia informaţiei şi comunicaţii”, cu zeci de angajaţi; serviciile de mentenanţă şi dezvoltare a site-ului web hidroelectrica.ro au fost încredinţate firmei Siemens srl, dupa o licitaţie la care s-a prezentat doar competitorul care a şi câştigat-o. Hidroelectrica este o societate cu capital de stat, al cărei obiect principal de activitate îl constituie producerea de energie electrică. Cu un buget impresionant şi prin urmare şi cu cheltuieli pe măsură, Hidroelectrica vrea cu tot dinadinsul să îşi respecte blazonul.
Aşa că, potrivit zicalei “obrazul subţire cu cheltuială se ţine”, conducerea Hidroelectricii a observat recent ca pagina de internet a companiei nu mai corespunde măreţelor obiective pe care şi le-a trasat. Prin urmare, la sfârşitul lunii decembrie, Hidroelectrica ia decizia lansării unei proceduri de achiziţie publică a unor servicii de mentenanţă şi dezvoltare a site-ului web “hidroelectrica.ro”.
Potrivit Reporteri.ro, la două săptămâni de la publicarea anunţului de participare, are loc licitaţia, la care se înscrie o singură firmă: Siemens srl. Prin urmare, oferta depusă de această firmă, în valoare de 241.406 RON (fără TVA), este declarată cîştigătoare. Cu alte cuvinte, Hidroelectrica a aruncat practic aproape 3 miliarde de lei vechi pe un site care peste câteva luni va fi inutilizabil.
Lucrări SIEMENS şi în Râmnicu Vâlcea
Un alt proiect câştigat în condiţii suspecte de către Siemens este şi modernizarea staţiei┬á de 220/110 kV Stupărei ÔÇô Râmnicu Vâlcea. Astfel, în data de 26 ianuarie 2010,┬á Transelectrica şi Compania Siemens┬á Romania au recepţionat oficial lucrǎrile cuprinse în proiectul major de mentenanţă cu componentă de modernizare derulat în cadrul staţiei┬á de 220/110 kV Stupărei.
Contractorul┬á proiectului a fost Compania┬á Siemens┬á România, iar subcontractori pentru execuţie: filiala┬á SMART-sucursala Pitesti,┬á Prelchim┬á - Râmnicu Vâlcea,┬á Elcoprest - Râmnicu Vâlcea. Valoarea cumulată a lucrărilor de mentenanţă majoră şi de modernizare┬á a fost de circa 29 milioane de lei fara TVA (peste 7 milioane de euro). Finanţarea a fost asigurată din surse proprii Transelectrica dupa cum urmeaza: 84%┬á din fonduri de mentenanţă si┬á 16%┬á din fonduri de investiţii.
Web Design by DowMedia