Mame minore, asistate de stat

miercuri, 19 mai 2010

Mame minore, asistate de stat

• Zeci de minore au renunţat în ultimii ani la copilărie, dând naştere copiilor

Anda Vlad

În primele trei luni ale acestui an, nu mai puţin de 32 de minore au născut şi alte 32 sunt gravide, potrivit statisticilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea.

Informarea, veriga lipsă

Potrivit declaraţiei directorului adjunct al instituţiei, Roxana Radu, acest lucru ar putea fi prevenit prin realizarea unor ore de planning familial în şcoli: „Direcţia de Sănătate Publică a avut un proiect de educaţie în şcoli, dar nu este de ajuns. Ar trebui ca, pe lângă noi, reprezentanţii Direcţiei de Protecţie a Copilului sau cei ai Direcţiei de Sănătate Publică, şi învăţământul să se implice mai mult… Majoritatea acestor fete sunt alungate de familii, abandonează şcoala şi ajung în Centrul maternal”.

Majoritatea copiilor, abandonaţi la Maternitate

O treime dintre aceste tinere şi-au abandonat copiii în maternitate. Pe de altă parte, la Vâlcea, există acum complete de judecată specializate pe minori, fără a consulta anumite dosare cu prioritate, motiv pentru care multe termene sunt depăşite. Noua legislaţie privind adopţia, care ar urma să fie modificată şi aplicată, ar urma să prevadă şi înfiinţarea Tribunalului Minorului în judeţul Vâlcea, instanţele de judecată fiind acelea care amână, de multe ori adopţiile.

„Avem complete specializate pe minori, iar la acestea intră toate cazurile cu minori, dar cu Tribunalul Minorului lucrurile ar merge mai repede, prin modificarea Legii 273/2004, privind adopţiile”, a mai apreciat Roxana Radu. Înfiinţarea unei asemenea instanţe depinde însă şi de fondurile alocate. La Vâlcea există în prezent 43 de familii şi alte două persoane atestate să adopte copii.

Pentru 23 de copii s-a deschis procedura de înfiere, iar pentru alţi doi s-a realizat încredinţarea, în vederea adopţiei. În ceea ce priveşte adopţiile naţionale finalizate, acestea sunt în număr de patru. Problema părinţilor adoptivi este însă în continuare aceea că majoritatea copiilor adoptabili sunt de etnie romă. (A.V.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe