Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind înfiinţarea celor două companii energetice, CN Electra şi CN Hidroenergetica, pentru a evalua impactul acestor operaţiuni asupra pieţelor afectate. Preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu spune că analiza vizează compatibilitatea celor două companii cu un mediu concurenţial normal, având în vedere că, în urma restructurării sectorului de producere a energiei electrice, există premisele creării sau consolidării unor poziţii dominante. „Funcţionarea noilor structuri poate duce la restrângerea, înlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei pe piaţa comercializării şi furnizării de energie electrică”, a declarat Chiriţoiu.
Consiliul Concurenţei va lua o decizie cu privire la înfiinţarea celor două companii în termen de maximum cinci luni de la data la care notificările au devenit efective. Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi (inclusiv concurenţi şi clienţi ai părţilor implicate), în legătură cu această concentrare economică. În acelaşi timp, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a declarat că se ia în calcul intrarea în insolvenţă a Companiei Naţionale a Huilei (CNH), din cauza datoriilor, care se ridică în prezent la peste un miliard de euro, această posibilitatea fiind analizată în prezent de avocaţii companiei.
„Vreau să curăţăm această companie printr-un ajutor de stat care ar putea fi de circa 600 de milioane de euro. Astfel, dacă rămânem cu datorii de 400 - 500 de milioane de euro, problema este foarte grei de rezolvat”, a spus David. Secretarul de stat în cadrul Ministerul Comerţului şi Mediului de Afaceri, Tudor Şerban, declara săptămâna trecută că producătorul de huilă Compania Naţională a Huilei Petroşani va fi ultima companie care intră în gigantul energetic Hidroenergetica, pentru că autorităţile intenţionează să-i „dea la o parte” datoriile istorice de un miliard de euro prin procedee legale. „Există un procedeu legal pe care îl vom aplica, astfel încât să o divizăm şi să intre doar cu activele care nu au aceste datorii”, declara săptămâna trecută Tudor Şerban.
Potrivit oficialului, acesta este motivul pentru care intrarea CNH Petroşani în gigantul energetic se va face mai târziu, după înfiinţarea Hidroenergetica, această măsură urmând a fi aplicată în următoarele şase luni. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a anunţa la sfârşitul lunii ianuarie că directorul general al Complexului Energetic Craiova, Constantin Bălăşoiu, va conduce prima companie rezultată în urma reorganizării sectorului energetic, Electra, iar directorul general al Hidroelectrica, Mihai David va administra cea de-a doua companie, Hidroenergetica. CN Electra se va realiza prin fuziunea complexurilor energetice CE Rovinari, CE Turceni şi CE Craiova, SNLO, Nuclearelectrica, Hidroserv Râmnciu Vâlcea şi sucursalele Hidroelectrica: SH Râmnicu Vâlcea, SH Sibiu şi SH Târgu Jiu.
Compania va avea ca obiect principal de activitate producerea energiei electrice, urmând a desfăşura şi activităţi de furnizare de energie electrică, producere, transport, distribuţie şi furnizare de energie termică, exploatare a minelor şi carierelor de lignit şi producerea de combustibil nuclear. CN Hidroenergetica se va realiza prin fuziunea sucursalelor SC Hidroelectrica SA: SH Bistriţa, SH Buzău, SH Curtea de Argeş, SH Haţeg, SH Porţile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebeş, SH Slatina şi SH Caransebeş, filialele pentru Reparaţii şi Servicii Hidroserv Bistriţa, Curtea de Argeş, Sebeş, Haţeg, Cluj, Porţile de Fier şi Slatina, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti, Compania Naţională a Huilei şi SE Paroşeni şi Sucursala Termoserv Paroşeni din cadrul Termoelectrica. CH Hidroenergetica va avea ca obiect principal de activitate producerea energiei electrice, urmând a desfăşura şi activităţi de furnizare de energie electrică, producere, transport, distribuţie şi furnizare de energie termică şi exploatare a minelor de huilă.
Web Design by DowMedia