Anda Vlad
Peste 40 de profesori din Vâlcea s-au gândit să mai dea o palmă Guvernului Boc săptămâna trecută. Aceştia au pichetat sediul Prefecturii miercuri, 14 aprilie, timp de o oră, susţinând că sunt nemulţumiţi cu noile prevederi din noul proiect al legii învăţământului.
Şomajul, greu de evitat
Profesorii sunt nemulţumiţi că, în viitor, ar putea ajunge să fie evaluaţi de consilierii locali şi de părinţi, că se vor putea titulariza doar într-o şcoală, şi nu în sistem, ca până acum. De asemenea, cadrele didactice se tem că şi-ar putea pierde locurile de muncă, dar se plâng şi că se fac discriminări în ceea ce priveşte încadrarea şi salarizarea. „Am protestat pentru că suntem nemulţumiţi de noua lege a învăţământului, dar şi pentru că, de la începutul acestui an, salariile dascălilor au scăzut dramatic, deşi nouă ni s-a promis că vor rămâne cel puţin la nivelul celui din luna decembrie”, a declarat Lucian Marinescu, liderul FSLI Vâlcea.
Sindicaliştii susţin că dezaprobă total ideea comasării şcolilor, având în vedere că peste 250 de profesori ar putea să rămână fără locuri de muncă. Sindicaliştii din învăţământul vâlcean ameninţă cu greva generală, în cazul în care revendicările lor nu vor fi luate în seamă de Guvernul Boc. Până atunci însă notele sau calificativele elevilor nu se vor mai trece în catalog. În protestul înmânat prefectului, spre a fi transmis autorităţilor centrale, liderii Uniunii Sindicatelor Învăţământ Vâlcea, afiliată la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ menţionează că au adoptat calendarul acţiunilor comune, stabilite la nivel naţional în data de 18 martie.
În stradă pe 22 aprilie
Pe data de 22 aprilie aceştia vor ieşi în stradă şi vor redacta în acelaşi timp o plângere penală împotriva ministerului. Pe data de 7 iunie va fi declanşată greva generală. Cadrele didactice sunt nemulţumite şi de faptul că li s-au diminuat salariile. Deşi îl aşteptau pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu care ar fi trebuit să inaugureze mansarda unei grădiniţe din Râmnicu Vâlcea, sindicaliştii vâlceni din învăţământ s-au mulţumit în final doar cu reprezentanţii Prefecturii din Vâlcea care i-au invitat la discuţii. Liderii profesorilor din Vâlcea au iniţiat şi un referendum în rândul cadrelor didactice din tot judeţul, pentru a stabili dacă pe 7 iunie vor intra în grevă generală şi vor bloca anul şcolar.
„Se umblă la sistem, astfel încât va fi şomaj într-o veselie în învăţământ. Numai în acest an vor fi disponibilizate 250 de persoane din Vâlcea. În plus, ministrul nu ia în seamă sindicatele. Din informaţiile pe care le am de la Bucureşti, comunicarea este destul de defectuoasă”, a declarat Lucian Marinescu. Profesorii vâlceni au încercat să facă haz de necaz şi au venit la protest cu pancarte pe care şi-au scris nemulţumirile, dar în versuri. „Plânge-m-aş, dar nu am cui/ S-o fac Ungureanu-lui? Mi-aş cam pune pofta-n cui/ Că e omul Boc-ului!”, scria pe una dintre pancarte.
Ameninţare cu greva la Ambulanţă
Sindicaliştii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vâlcea au decis şi ei să înceapă din nou protestele. Liderul Sindicatului Ambulanţa, Petre Duinea spune că s-a săturat de promisiuni deşarte şi, în numele celor 260 de angajaţi ai instituţiei care nu şi-au primit nici până acum unele drepturi salariale restante încă din 2009. De la începutul acestui an, sindicaliştii de la ambulanţă nu au mai primit tichete de masă şi nici al 13-lea salariu, fiind singurul serviciu din ţară cu aceste probleme.
Săptămâna aceasta, sindicaliştii încep mişcările de protest. „Intenţionez să informez mai întâi autorităţile cu privire la nemulţumirile salariaţilor şi, dacă nu vor avea sprijin nici după aceste mişcări de protest, vom intra în grevă”, afirmă liderul sindical Petre Duinea, aflat într-un război perpetuu cu directorul serviciului, Acecsandu Maiorescu. Pentru a-şi primi drepturile salariale, sindicaliştii de la ambulanţă au deschis şi o acţiune în instanţă, pe care se aşteaptă să o câştige.
Web Design by DowMedia