Valoarea reparaţiilor pentru repornirea Arpechim Piteşti este de 15 milioane euro

miercuri, 24 februarie 2010

• Potrivit unor calcule realizate de conducerea executivă a SC Oltchim SA,

Valoarea reparaţiilor pentru repornirea Arpechim Piteşti este de 15 milioane euro

• banii vor fi plătiţi în urma contractării de SC Oltchim SA a unui credit bancar ce va fi angajat de societate în condiţii de piaţă

În data de 19 martie 2010 este programată şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor de la SC Oltchim SA, prima din acest an. La solicitarea acţionarului PCC SE, s-a introdus pe ordinea de zi un punct privind sursele de finanţare, conditiile de finanţare (termen, dobândă, comisioane) şi garanţiile aferente pentru: preluarea activelor Arpechim Piteşti; reparaţiile ce urmează a se efectua la instalaţiile Arpechim Piteşti astfel încât acestea să fie funcţionale; achiziţionarea de materii prime necesare pentru desfăşurarea activităţii; investiţiile necesare pentru asigurarea conformării cu obligaţiile de mediu pentru Arpechim; alte investiţii necesare la Arpechim.

SC Oltchim SA este proprietar al unităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti începând din data de 29 ianuarie 2010, ca urmare a încheierii cu OMV Petrom SA a contractului de transfer de active nr. J386/18.12.2009. „Preţul convenit de Oltchim SA cu OMV Petrom SA pentru activele fixe, stocurilor de hidrocarburi şi celelalte active circulante existente la data preluării şi aferente activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim, precum şi pentru investiţiile efectuate de OMV Petrom, este de 12,9 milioane euro (inclusiv taxe şi accize).

Sursele de finanţare pentru plata preţului menţionat mai sus au fost asigurate din avansuri obţinute de Oltchim de la clienţii săi pentru livrări de produse aferente pentru întreaga perioadă a anului 2010. Aceste surse de finanţare au fost obţinute fără intervenţia sau sprijinul statului român. Nu s-a apelat la credite bancare pentru plata preţului tranzacţiei. Valoarea estimată a reparaţiilor necesare în vederea repornirii unităţii de petrochimie este de 15 milioane euro. Sursele de finanţare: credit bancar ce va fi angajat de societate în condiţii de piaţă.

Materiile prime necesare pentru desfăşurarea activităţii vor fi achiziţionate începând cu a doua jumătate a lunii martie 2010, la preţurile de cotaţie sau de piaţă ce vor fi valabile în momentul achiziţionării acestora. Sursele de finanţare: credit furnizor, credit bancar sau plăţi în avans de la clienţii care vor cumpăra produse realizate în unitatea de petrochimie. Prin Contractul de Transfer de Active nr. J386/18.12.2009 nu au fost transferate obligaţii de mediu către Oltchim, aferente unităţii de petrochimie. Obligaţiile de mediu care sunt înscrise în programul de conformare, aferente activelor unităţii de petrochimie, au rămas în sarcina OMV Petrom SA. Valoarea estimată a investiţiilor în unitatea de petrochimie este de 154 milioane euro.

Aceste investiţii se referă la următoarele obiective: creşterea capacităţilor la unitatea de piroliză la 300.000 tone pe an de etilenă şi 150.000 tone pe an propilenă; modernizarea instalaţiilor pentru reducerea consumurilor specifice de materii prime şi utilităţi şi îmbunătăţirea siguranţei în exploatare; înlocuirea conductelor de etilenă şi de propilenă ce leaga unitatea de petochimie de la Piteşti cu combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea. Aceste investiţii vor fi realizate în următorii trei ani. Sursele de finanţare sunt creditele bancare si creditele furnizor”, se precizează printre altele în raportul elaborat de Constantin Roibu, directorul general al SC Oltchim SA.

Discuţii cu bănci mari

„Suntem în discuţii cu bănci mari pentru a finanţa capitalul de lucru necesar repornirii petrochimiei la Arpechim Piteşti cât vom lua bani. Vă spun un singur lucru: capitalul de lucru necesar pentru funcţionarea petrochimiei de la Arpechim împreună cu Oltchim se ridică la aproximativ 45-50 milioane de euro pe lună la cifra de afaceri pe care o va realiza Oltchim care e undeva în jur de 70 de mil. pe lună.

În maxim 45 de zile capitalurile proprii ale Oltchim devin pozitive. Nu pot să vă spun cum, pentru că nu vreau să dau motiv acţionarilor minoritari ca să contraatace acţiunile noastre. Orice lucru am făcut public, în momentul în care am pronunţat numele unei bănci, a doua zi banca a fost asaltată“, spune Constantin Roibu.

Directorul general Constantin Roibu spune că Oltchim va contracta un credit pentru retehnologizare în valoare de 424 de milioane de euro şi va începe investiţiile în instalaţiile de la Oltchim şi Arpechim abia la anul. De asemenea compania cu capital majoritar de stat intenţionează să facă o restructurare a creditelor.

Constantin Roibu: Nu ne poate interzice UE să facem conversia în acţiuni

Oltchim poate face conversia datoriei de 135 milioane de euro în acţiuni indiferent de răspunsul celor de la Bruxelles dar va aştepta mai întâi decizia Comisiei Europene spune directorul Constantin Roibu prezent la emisiunea Business Box a postul Money TV.



Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că în cazul în care Comisia va decide că e vorba de un ajutor de stat atunci acţionarul majoritar reprezentat de Ministerul Economiei va trebui să apeleze la altă procedură juridică. Acţionarul minoritar compania PetroCarboChem, spun reprezentanţii Oltchim, se opune conversiei pentru că în acest caz ar trebui să vină cu capital dacă doreşte menţinerea pachetului de 12% din acţiuni.

Comisia Europeană a deschis investigaţii privind măsurile pe care statul român vrea să le ia la Oltchim în calitate de acţionar majoritar în urma unor sesizări făcute de acţionarul minoritar, compania PetroCarboChem (PCC) .

 (Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe