PCC şi oamenii lui Zaremba cumpără acţiuni la SC Oltchim SA prin uşa din dos

duminică, 31 ianuarie 2010

• Un semnal de alarmă pentru conducerea combinatului chimic!

PCC şi oamenii lui Zaremba cumpără acţiuni la SC Oltchim SA prin uşa din dos


• Adam Lamentowicz a cumpărat puţine acţiuni la SC Oltchim SA, însă se aude că oamenii de la PCC pregătesc noi achiziţii de acţiuni prin firme sau persoane „paravan”

Nicu Trandafir

Prin intermediul societăţii Unicredit CAIB Securities România SA, Adam Lamentowicz, a cumpărat, săptămâna trecută, acţiuni la SC Oltchim SA. Tranzacţia nu este mare, însă se poate trage un semnal de alarmă conducerii executive a întreprinderii şi acţionarului majoritar – Ministerul Economiei –, întrucât Adam Lamentowicz este... mâna dreaptă a lui Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare de la Petro Carbo Chem SE (acţionarul minoritar de la SC Oltchim SA).

Miercuri, 27 ianuarie, Adam Lamentowicz nu a cumpărat decât 500 de acţiuni la SC Oltchim SA la un preţ de 0,21 lei/acţiunea, însă se aude că oamenii de la PCC pregătesc noi achiziţii de acţiuni prin firme sau persoane paravan. Iată ce declara anul trecut „consultantul” PCC, Adam Lamentowicz, despre SC Oltchim SA: „Rezolvarea în Parlament a situaţiei datoriilor de la Oltchim poate fi considerată ajutor de stat, iar Comisia Europeană nu a fost notificată cu privire la această conversie. Este violat articolul 92 din legislaţia europeană, care prevede ca statul să nu influenţeze activitatea economică a nici unei societăţi, ci doar să supravegheze ca fiecare să fie tratată în mod egal”.

Compania PCC a dobândit calitatea de acţionar al SC Oltchim SA prin achiziţionarea în luna mai 2007 a pachetului de acţiuni (0,95%) deţinut de Lindsell Entreprises Ltd. la SC Oltchim SA. În luna mai 2007, capitalizarea bursieră a SC Oltchim SA era de 610 milioane euro. În continuare, în perioada mai – iulie 2007, PCC cumpără acţiuni de pe bursă ajungând să deţină 1,22% din capitalul social al SC Oltchim SA. În luna iulie 2007, capitalizarea bursieră a SC Oltchim SA a ajuns la 1,13 miliarde euro. În iunie 2007, autorităţile române au o întâlnire informală cu Comisia Europeană - DG Competiţie pentru a anunţa majorarea de capital social la SC Oltchim SA cu datoria pe care o înregistrează societatea faţă de statul român (AVAS), obţinându-se un acord tacit. PCC îşi dă acordul în scris pentru această operaţiune.

În luna noiembrie 2007, statul român diminueză capitalul social al SC Oltchim SA, pentru a termina litigiile cu acţionarii minoritari şi pentru a face o nouă majorare şi convoacă o adunare generală pentru majorarea capitalului social la SC Oltchim SA în luna decembrie 2007. Prin această operaţiune, participaţia PCC la capitalul social al SC Oltchim SA s-a majorat la 12,15% (cât este în prezent) în mod artificial, fără un aport efectiv direct la capitalul social al societăţii. La data achiziţionării de pe piaţa de capital a acţiunilor SC Oltchim SA, PCC cunoştea faptul că statul român este titularul unei creanţe importante împotriva societăţii, iar autorităţile române iniţiaseră, încă din ianuarie 2007, procedurile de consultare a Comisiei Europene pentru conversia creanţelor în acţiuni, după cum, la fel de bine, era cunoscută şi legislaţia în vigoare, inclusiv OUG nr. 45/2006, prin efectul căreia PCC, care a achiziţionat, în fapt, o cotă de participare de numai 1,2%, a ajuns fără nici o investiţie suplimentară acţionar semnificativ al SC Oltchim SA.

La adunarea generală din 21 decembrie 2007, PCC declara că nu are nimic împotriva majorării de capital şi a conversiei creanţei AVAS, însă solicita angajarea unui auditor independent care să confirme corecta valoare şi înregistrare a creanţei AVAS, propunând PricewaterhouseCoopers sau DeLoitte. Pentru a evita un litigiu ulterior pe această temă, statul a fost de acord şi s-a amânat luarea deciziei cu patru luni. PCC a tras de timp pentru angajarea auditorului, însă SC Oltchim SA l-a presat să-l angajeze şi a fost ales PricewaterhouseCoopers, care a prezentat raportul în data de 18 aprilie 2008. Fără să aştepte raportul auditorului, PCC a depus în data de 6 martie 2008 o reclamaţie la Comisia Europeană - DG Competiţie, susţinând că majorarea de capital şi conversia în acţiuni a creanţei AVAS reprezintă un ajutor de stat ilegal acordat SC Oltchim SA.

Compania PCC, dată în judecată pentru „concurenţă neloială”

În cursul lunii noiembrie 2009, conducerea SC Oltchim SA a dat în judecată compania PCC pentru „concurenţă neloială”. Dosarul nr. 3834/90/2009 se află pe rolul Tribunalului Vâlcea, iar următorul termen de judecată este programat în data de 24 februarie 2010.

Începând cu ianuarie 2008, Waldemar Preussner, proprietar unic şi preşedinte al PCC, a fost numit în Consiliul de Administraţie al SC Oltchim SA, ca efect al votului cumulativ. În calitatea sa de administrator la SC Oltchim SA, Waldemar Preussner a avut acces la toate datele despre societate. În numeroase rânduri, PCC şi Waldemar Preussner au solicitat rapoarte detaliate despre cum s-au utilizat creditele şi eficienţa investiţiilor făcute de SC Oltchim SA. Asemenea rapoarte au fost prezentate către PCC inclusiv în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor.

În calitatea sa de administrator, Waldemar Preussner a participat la şedinţele consiliului de administraţie şi ale adunărilor generale în care au fost analizate şi aprobate situaţiile financiare, bugetele de venituri şi cheltuieli şi programele de investiţii. Acuzaţiile aduse de Zaremba că managementul şi societatea nu-i pun la dispoziţie informaţii suficiente sunt false, cu atât mai mult cu cât PCC avea reprezentant inclusiv în consiliul de administraţie. În aprilie 2008, în adunarea generală în care s-au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli şi programul de investiţii şi retehnologizare ale SC Oltchim SA, managementul a solicitat aprobare pentru efectuarea unui vast program de investiţii.

Însă, PCC a votat împotriva acestor investiţii. Verificând presa poloneză, s-a descoperit că PCC, care deţine pachetul majoritar de acţiuni la combinatul chimic PCC Rokita din Polonia, care are profil de fabricaţie asemănător cu SC Oltchim SA, a demarat aceleaşi investiţii ca cele împotriva cărora a votat la SC Oltchim SA, respectiv: mărire capacitate şi diversificarea gamei de polioli, conversia electrolizei cu mercur în electroliză cu membrană, centrală termoelectrică. Una din cele mai importante investiţii ale SC Oltchim SA este achiziţionarea activităţii de petrochimie de la Petrom SA Sucursala Arpechim Piteşti. Acesta este principalul furnizor de materii prime al SC Oltchim SA.

Pentru achiziţionarea activităţii de petrochimie de la Sucursala Arpechim Piteşti, SC Oltchim SA a intrat în negocieri cu Petrom SA încă din anul 2007.  În timp ce SC Oltchim SA negocia cu Petrom preluarea petrochimiei de la Arpechim, PCC s-a dus la Viena, la OMV, ca să trateze direct preluarea petrochimiei. În aceasta conjuntură, Zaremba declara în presă că preluarea de către PCC a petrochimiei de la Arpechim ar da PCC un ascendent serios pentru câştigarea privatizării la SC Oltchim SA. Pentru a bloca conversia creanţei AVAS în acţiuni, Waldemar Preussner a propus directorului general Constantin Roibu să colaboreze cu PCC astfel încât SC Oltchim SA să dea statul în judecată în legătură cu creanţa AVAS, astfel încât societatea să nu mai plătească această datorie.

Faţă de refuzul de a colabora cu PCC, acesta a solicitat schimbarea directorului general Constantin Roibu, convocând şedinţa din 11 octombrie 2008 a adunărilor generale ale acţionarilor SC Oltchim SA. În urma trecerii pachetului de acţiuni de la AVAS la Ministerul Economiei, PCC vine cu o nouă cerere de schimbare a directorului general Constantin Roibu, convocând o adunare generală pentru data de 30 martie 2009.

PCC a continuat campaniile murdare prin presă

Dacă în anul 2007 şi chiar în anul 2008, PCC declara că este interesat de preluarea SC Oltchim SA, acţiunile sale având ca scop vădit menţinerea unui preţ de achiziţie cât mai mic, criza economică a determinat o schimbare a strategiei, scopul actual al PCC fiind acela de a elimina concurentul SC Oltchim SA din competiţia cu PCC Rokita din Polonia, deţinut de PCC. În acest context, PCC a organizat o conferinţă de presă în Bucureşti, în data de 3 martie 2009, în care Wojcieh Zaremba, în numele PCC, a susţinut că SC Oltchim SA este în faliment.

Acuzaţia este deosebit de gravă, deoarece, într-un context de criză, atât băncile, cât şi partenerii de afaceri sunt foarte sensibili la asemenea ştiri. Pentru a nu fi acuzat de intenţia de eliminare a unui competitor, Wojciech Zaremba afirma că PCC este interesat să investească în SC Oltchim SA şi că are fondurile necesare ca urmare a vânzării diviziei de transporturi (PCC Rail) către Deutsche Bahn Schenker. Însă, aceste afirmaţii sunt contrazise de declaraţiile proprietarului şi preşedintelui Grupului PCC făcute în media din Polonia, care declara în 11 martie 2009 (la o săptămână după conferinţa de presă din Bucureşti) că PCC intenţionează să investească doar în industria chimică din Polonia, că nu are intenţia de a investi în România şi că nu este interesat de preluarea SC Oltchim SA, precizând şi că tranzacţia cu Deutsche Bahn Schenker va fi finalizată doar în iulie 2009.

Prin urmare, contrar declaraţiilor de la începutul lunii martie, PCC nu avea resurse financiare disponibile pentru a susţine, aşa cum a declarat, un program achiziţie şi restructurare al SC Oltchim SA. În ultima perioadă, PCC a extins campania pentru eliminarea competitorului SC Oltchim SA şi în media internaţională de specialitate. În acest context, PCC a transmis două comunicate către ICIS News, prin care declara că SC Oltchim SA este falimentară şi se va închide. Asemenea acuzaţii au avut efecte imediate asupra activităţii SC Oltchim SA.

Ca o consecinţă, clienţii şi furnizorii importanţi ai SC Oltchim SA şi-au manifestat îngrijorarea şi chiar au solicitat garanţii de livrare şi de plată pentru continuarea colaborării. În plus, astfel de acţiuni de preluare abuzivă a unor firme de stat nu sunt străine PCC, aceasta fiind implicată într-un scandal în acest sens din Polonia. În anul 2006, PCC a încercat să preia într-o procedură de privatizare un complex petrochimic ZAK. Prin intervenţia energică a autorităţilor, inclusiv a unor senatori, s-a reuşit blocarea preluării de către PCC a acestei companii de stat, iar în acest moment statul polonez se află în plin proces cu PCC pentru anularea procedurii de privatizare a ZAK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe