Ministerul Turismului va realiza un master-plan pentru staţiunile balneare din Vâlcea

duminică, 17 ianuarie 2010

• Până la sfârşitul acestui an,

Ministerul Turismului va realiza un master-plan pentru staţiunile balneare din Vâlcea

Luna trecută, deputatul Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, a adresat o interpelare Ministerului Turismului, interpelare în care atrăgea atenţia asupra situaţiei din infrastructura oraşelor turistice din judeţul Vâlcea. „În urma deplasărilor în localităţile turistice din judeţul Vâlcea - şi enumăr aici Drăgăşani, Horezu, Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti, Voineasa şi Brezoi - am observat că aceste localităţi întâmpină mari dificultăţi în asigurarea unei infrastructuri turistice de calitate.

Cauza acestei stări de fapt este lipsa unei infrastructuri rutiere decente şi a utilităţilor publice din aceste zone cu potenţial turistic uriaş. Chiar dacă ştiu că nu este de competenţa dumneavostră consider că în cazul localităţilor turistice o implicare mai mare a dumneavostră în soluţionarea problemelor de acest gen şi a celor legate de infrastructura turistică ar putea şi benefică pentru dezvoltarea turismului din zonă si nu numai. Doresc pe această cale să aflu cum vedeţi soluţionată această problemă care nu este specifică numai judeţului Vâlcea, ci tuturor localităţilor turistice din ţară şi să ştiu dacă aveţi un plan de măsuri sau parteneriate cu alte instituţii româneşti pentru soluţionarea acestor probleme”, se menţiona în interpelarea deputatului liberal.

În data de 8 ianuarie 2010, secretarul de stat în Ministerul Turismului, Corneliu Popovici, i-a transmis parlamentarului vâlcean următorul răspuns: „În decursul anului 2009 Ministerul Turismului a sprijinit dezvoltarea turistică a judeţului Vâlcea prin următoarele acţiuni: prin Hotărârea de Guvern 426/2009, Ministerul Turismului a cofinanţat realizarea următoarelor proiecte de investiţii în infrastructura de turism în localităţile: Băile Govora - Reabilitarea casei de cultură în vederea amenajării unui muzeu balnear şi Construcţie Centru de Informare Turistică şi bază de kinoterapie (pentru aceste proiecte s-au alocat 5.500.000 lei);

Călimăneşti - Centre de Informare Turistică în localităţile Călimăneşti şi Căciulata şi amenajare traseu pentru cură de teren (pentru aceste proiecte s-au alocat 2.500.000 lei); Horezu - Reabilitarea şi dezvoltarea infrastructură turistică în zona cultural istorică a depresiunii Horezu (pentru acest proiect s-au alocat 2.150.000 lei). Tot prin Hotărârea de Guvern 426/2009 cu modificările şi completările ulterioare, Consiliului Judeţean Vâlcea i-a fost alocată suma de 146.000 lei pentru proiectul „Recuperare valori de cult sat Popeşti comuna Urşi, comuna Tomşani sat Băltaţeni şi sat Dumbrăveşti.

Până la sfârşitul acestui an Ministerul Turismului va avea un Master Plan pentru turismul balnear care va realiza poziţionarea strategică a turismului balnear şi stabilirea unui plan de acţiuni pentru perioada 2010-2015. În cadrul acestui Master Plan vor fi concepute programe specifice de dezvoltare a turismului în staţiunile balneare, sau a localităţilor cu potenţial balnear, precum şi identificarea surselor de finanţare necesare.

Soluţiile propuse în Master Plan vor reprezenta un ghid de dezvoltare pentru toate staţiunile balneare şi a localităţilor cu potenţial balnear din ţara nostră, printre care se numără şi localităţile Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti. În aceeaşi direcţie de dezvoltare a unui cadru strategic pentru punerea în valoare a resurselor turistice existente în ţara noastră, Ministerul Turismului a iniţiat elaborarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Ecoturismului în România, care va fi finalizată până la sfârşitul anului 2009.

Obiectivul general al acestei strategii este crearea condiţiilor de dezvoltare a ecoturismului la nivel naţional, şi în special la nivelul ariilor protejate, urmărindu-se realizarea unui produs turistic competitiv pe plan naţional şi internaţional şi creşterea încasărilor din ecoturism. într-o primă fază a dezvoltării ecoturismului, beneficiile vor reveni zonelor care au o anumită unicitate şi diversitate a ofertei turistice, aşa cum este cazul ariilor protejate aflate pe raza judeţului Vâlcea, unde se pot îmbina ecoturismul cu turismul cultural şi turismul de agrement.

Ministerul Turismului a creat o bază de date cu proiecte de investiţii în infrastructura de turism aparţinând autorităţilor publice locale în vederea continuării sprijinirii financiare a acestora pentru anul 2010, în funcţie de bugetul care va fi alocat instituţiei noastre. De menţionat faptul, că Ministerul Turismului a alocat Consiliului Local Olaneşti suma de 497.000 lei prin Hotărârea de Guvern nr. 1762/2006 în vederea finanţării studiului de fezabilitate şi a proiectelui tehnic pentru proiectul «Dezvoltarea infrastructurii balneare şi de agrement în staţiunea Băile Olaneşti»”. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe