Instalaţiile de la Arpechim Piteşti vor reîncepe producţia din luna aprilie

duminică, 31 ianuarie 2010

• După ce directorii de la Oltchim şi Petrom – Constantin Roibu şi Mariana Gheorghe – au semnat documentele oficiale de preluare,

Instalaţiile de la Arpechim Piteşti vor reîncepe producţia din luna aprilie

Petre Coman

La sfârşitul săptămânii trecute, directorul general al societăţii Oltchim SA, Constantin Roibu, împreună cu Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom SA, au parafat documentele prin care se finalizează transferul tuturor activelor petrochimiei Arpechim Piteşti în proprietatea SC Oltchim SA. De asemenea, tot personalul care operează şi exploatează aceste active a fost transferat de la OMV Petrom SA la SC Oltchim SA. Astfel, în cursul lunii ianuarie 2010 s-au îndeplinit toate condiţiile precedente din contractul de vânzare al activelor petrochimiei din cadrul Arpechim Piteşti.

Tranzacţia încheiată săptămâna trecută între SC Oltchim SA şi Petrom SA a fost finalizată după ce Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea de concentrare economică realizată de SC Oltchim SA, prin dobândirea controlului unic asupra activelor aferente activităţii de petrochimie de la OMV Petrom SA. Analiza Consiliului Concurenţei a stabilit că achiziţia Arpechim nu are ca efect restrângerea, înlăturarea sau denaturarea concurenţei şi reprezintă o integrare pe verticală a producţiei de pe platforma petrochimică Arpechim în activitatea SC Oltchim SA. Astfel, produsele ce urmează să fie fabricate în cadrul activelor achiziţionate constituie materii prime pentru anumite produse ale SC Oltchim SA (PVC, polioli-polieteri, oxo-alcooli).

Consiliul Concurenţei a avizat preluarea Arpechim

Consiliul Concurenţei a avizat săptămâna trecută preluarea de către SC Oltchim SA a activităţilor de petrochimie de la Arpechim, încheierea tranzacţiei fiind condiţionată de obţinerea acestei autorizaţii. SC Oltchim SA a plătit un avans de 13 milioane de euro companiei Petrom pentru preluarea activităţilor de petrochimie de la Arpechim. Activele achiziţionate se află pe platforma industrială Arpechim, unde sunt situate şi activele aferente activităţii de rafinare, care rămân la Petrom. Consiliul Concurenţei mai aminteşte că activitatea de pretrochimie de la Arpechim şi-a oprit producţia în luna noiembrie 2008, iar instalaţiile au intrat în consevare. Acestea îşi vor relua activitatea după preluarea de către SC Oltchim SA.

Combinatul chimic vâlcean şi Petrom au ajuns la mijlocul lunii decembrie 2009 la un acord pentru preluarea activităţilor de petrochimie de la Arpechim. Pe lângă cele 13 milioane de euro ce au fost plătite pentru aceste active, cele două companii au convenit ca datoriile combinatului chimic către Petrom, de 112,4 milioane de lei, să fie reeşalonate pe o perioadă de trei ani. Activele transferate sunt instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilenă de joasă densitate şi polietilenă de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare. Totodată, cei aproximativ 560 de salariaţi din cadrul activităţii de petrochimie din Arpechim vor fi transferaţi la SC Oltchim SA.

În acest moment, SC Oltchim SA lucrează la capacitate redusă, în condiţiile în care activitatea companiei depinde în mare parte de rafinăria Arpechim. Începând cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrările de etilenă şi propilenă către SC Oltchim SA. Astfel, această societate nu poate să mai funcţioneze în condiţii normale, înregistrând în mod constant pierderi. „Tranzacţia finalizată va permite SC Oltchim SA să înceapă imediat operaţiunile de revizie a instalaţiilor Arpechim în vederea repornirii acestora. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia ţinând cont de faptul că activitatea de petrochimie de pe platforma Arpechim a fost proiectată încă de la înfiinţare pentru a funcţiona ca un sistem integrat cu activitatea SC Oltchim SA”, a declarat Constantin Roibu, director general al SC Oltchim SA.

Reparaţiile de la Arpechim vor costa 15 milioane euro

Revizia instalaţiilor de petrochimie de la Arpechim Piteşti va costa SC Oltchim SA peste 15 milioane de euro, mai mult decât preţul plătit, sub formă de avans, pentru activitatea de petrochimie. Noul proprietar va începe luni, 1 februarie 2010, reîncălzirea tuturor instalaţiilor, iar din aprilie, Arpechim va începe să producă. Cele 15 milioane de euro pentru revizie au ajuns deja în conturile SC Oltchim SA. Producţia SC Oltchim SA a continuat să se reducă în ultimul an, astfel că în prezent se lucrează la circa 25% din capacitate. Linde Engineering Germania, lider mondial în modernizarea şi mărirea de capacitate a instalaţiilor de piroliză, a luat în calcul două scenarii: modernizarea instalaţiei actuale de la Arpechim Piteşti, fără mărire de capacitate, doar luând în considerare înlocuirea utilajelor cheie, a căror perioadă de viaţă se apropie de sfârşit; modernizarea şi mărirea capacităţii pirolizei de la 185.000 tone/an etilenă la 300.000 tone/an etilenă.

La începutul luni ianuarie 2009 s-a predat de către Linde Engineering, în baza evaluării stării tehnice actuale a instalaţiei de piroliză, analiza comparativă a scenariilor de modernizare şi a transmis ca valori indicative de investiţie pentru cele două scenarii: 100 milioane euro pentru achiziţia şi modernizarea instalaţiei actuale, fără mărire de capacitate, din care investiţia principală este în cold-box; 216 milioane euro, pentru achiziţia şi modernizarea instalaţiei actuale şi mărirea de capacitate la 300.000 tone/an. În aceste valori a fost inclusă suma necesară pentru achiziţia activelor din petrochimia din Arpechim Piteşti, precum şi valoarea stocurilor de piese de schimb şi materiale, valoarea catalizatorilor din cadrul acestor instalaţii, precum şi valoarea investiţiilor în curs efectuate de către Petrom OMV.

S-au avut în vedere, în cele două scenarii, utilizarea integrală a actualei instalaţii de piroliză la care s-au proiectat modificări ale unor faze tehnologice care să conducă la mărirea capacităţii de producţie cât şi la reducerea unor consumuri specifice şi în special cel de bază respectiv benzină şi abur. Analizând cele două scenarii şi la recomandarea Linde Engineering, a reieşit foarte clar că cea mai avantajoasă investiţie este cea pentru mărirea de capacitate la 300.000 tone/an, capacitate care va permite şi reducerea costurilor cu materiile prime şi în special utilităţile cu 15-20%. Valoarea de achiziţie şi investiţie în acest caz, este foarte mică comparativ cu estimarea valorii de investiţie pentru o instalaţie de piroliză nouă de 300.000 tone/an, a cărei valoare se ridică, confrom Linde Engineering, la 420 milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe