• acţiunile întreprinse de PCC SE sunt responsabile de problemele sociale şi economice ale companiei vâlcene Oltchim
Oltchim SA a finalizat negocierile cu reprezentanţii Petrom OMV pentru preluarea activelor aferente activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim Piteşti. Această tranzacţie va asigura fluxul continuu al aprovizionării cu materii prime şi va duce la creşterea profitabilităţii societăţii vâlcene, aşa cum reiese din studiile realizate de companii de consultanţă de renume care au stat la baza acestei achiziţii.
Salariaţii SC Oltchim au luat cunoştinţă cu indignare de reacţia acţionarului minoritar PCC SE după anunţarea acestei tranzacţii. Sindicatul Liber Oltchim, in calitate de sindicat reprezentativ in SC Oltchim, consideră afirmaţiile PCC SE răuvoitoare şi lipsite de orice fundament economic. Principalul motiv care a condus la intrarea în dificultate a Oltchim SA a fost lipsa sursei de aprovizionare cu principala materie primă utilizată în procesul de fabricaţie, respectiv etilena, ca urmare a închiderii activităţii de petrochimie de către Petrom OMV în noiembrie 2008. Estimăm că în anul 2010, Oltchim va înregistra o cifră de afaceri de peste 650 milioane de euro, un profit operaţional de 25,9 milioane de euro şi un profit net de 2 milioane de euro. Aceste proiecţii financiare se bazează pe analize şi studii de piaţă, iar creşterea cifrei de afaceri şi înregistrarea de profit exclud “riscul de faliment” despre care vorbeşte cu rea credinţă acţionarul minoritar.
PCC SE afirmă că a prezentat propuneri de business alternative de dezvoltare pe care le-a argumentat prin analize de piaţă solide. Asta după ce în urmă cu doar două săptămâni, Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC SE afirma în cadrul unei conferinţe de presă că PCC nu a avut niciodată informaţii suficiente pentru a face un plan de afaceri solid. PCC califică achiziţia petrochimiei de la Arpechim drept o soluţie de business bună pentru anii 60, deşi toate combinatele petrochimice fac tot posibilul să îşi asigure independenţa de furnizorii de materii prime prin achiziţionarea sau integrarea cu instalaţii de piroliză.
Considerăm că achiziţia petrochimiei de la Arpechim va debloca activitatea Oltchim, va restabili climatul de linişte socială şi în acelaşi timp va zădărnici acţiunile ostile iniţiate în nenumărate rânduri de către PCC SE, acţionarul minoritar al companiei. Toate măsurile întreprinse de PCC SE, inclusiv declaraţiile despre problemele financiare ale Oltchim şi iminienţa falimentului acesteia, au vizat interesele proprii ale acestei companii germano-poloneze care vrea să cumpere Oltchim la un preţ cât mai redus. Reprezentanţii PCC SE au făcut tot posibilul pentru a întârzia planul de relansare al Oltchim, iar întârzierea preluării petrochimiei de la Arpechim a adus mari deservicii companiei noastre, cu efecte nedorite în economia naţională şi în plan social prin scăderea capacităţii de producţie până la 40% şi intrarea angajaţilor în şomaj tehnic, prin rotaţie.
Le reamintim reprezentanţilor grupului PCC SE că Oltchim este o companie transparentă, listată la Bursa de Valori Bucureşti. Acţionarul minoritar poate în orice moment să îşi valorifice pe bursă pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Oltchim, la preţul pieţei evitând astfel riscurile imaginare despre care fabulează prin comunicate de presă.
Sindicatul Liber Oltchim este sigur că achiziţia activelor petrochimice de la Arpechim este primul pas din procesul de revitalizare al combinatului, iar efectele benefice ale acestei operaţiuni se vor vedea încă din 2010. Sindicatul Liber Oltchim apreciază efortul facut de Managementul SC Oltchim pentru preluarea petrochimiei Arpechim Pitesti si are siguranta ca, incepand cu trimestrul II 2010, societatea va fuctiona la capacitate. PCC SE trebuie sa inteleaga definitiv ca Sindicatul Liber Oltchim doreste functionarea SC Oltchim in sistem integrat cu eficienta maxima si mentinerea linistii sociale.
Presedinte Sindicatul Liber OLTCHIM - Mihai Diculoiu
Web Design by DowMedia