Parcul Naţional Cozia, curăţat de voluntari din Spania şi Franţa

miercuri, 19 august 2009

Parcul Naţional Cozia, curăţat de voluntari din Spania şi Franţa

Mai mulţi tineri cu vârste între 19 şi 25 de ani din ţări ca Franţa, Belgia, Spania, Maroc, Germania şi Turcia au poposit zilele trecute în judeţul Vâlcea pentru a participa la un program de voluntariat pe teme de integrare socială, ecologie, turism şi schimburi de experienţă denumit „Tineri în acţiune”. Proiectul - finanţat de Comisia Europeană şi pus în practică în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi Administraţia Parcului Naţional Cozia - va cuprinde o serie de acţiuni care implică protejarea mediului înconjurător. Pentru început, străinii vor aduna gunoaiele lăsate de vâlceni prin pădurile protejate.

Un an la adunat gunoi la Vâlcea

Cei 15 tineri absolvenţi de liceu, studenţi şi chiar absolvenţi de studii superioare vor colabora pe parcursul a 12 luni cu rangerii Parcului Naţional Cozia, autorităţile locale şi cu publicul larg, pentru punerea în aplicare a mai multor proiecte ecologice. Cei 15 voluntari au început deja să ia contact cu specificul zonei vâlcene în ceea ce priveşte educaţia, turismul, programele ecologice implementate, integrarea socială a tinerilor şi au reuşit chiar să înveţe câteva cuvinte în româneşte.

Deşi câţiva dintre studenţi au mai lucrat în arii protejate din parcuri aflate peste hotare, majoritatea nu cunosc foarte multe lucruri despre protejarea naturii pe areale biogeografice de dimensiunea unui parc naţional. De aceea, pentru început, timp de trei zile pe săptămână, aceştia vor ajuta rangerii Parcului Naţional Cozia să stabilească şi să marcheze traseele turistice, să amenajeze şi să monteze piese de mobilier specific popasurilor turistice în aer liber (mese, bănci, vetre pentru foc etc.), să instaleze indicatoare, bariere şi garduri care restricţionează accesul turiştilor în ariile protejate şi să proiecteze o pagină web care să informeze publicul din România cu privire la necesitatea iniţierii unui program mult mai amplu de educaţie ecologică.

Gunoiul de România depăşeşte ce au văzut în străinătate

Rangerii au stabilit de comun acord cu cei 15 voluntari ca prima provocare să fie o acţiune de ecologizare a unei zone restrânse din arealul protejat, acolo unde turiştii obişnuiesc să poposească şi să-şi petreacă timpul liber la sfârşit de săptămână. De fapt, cei 15 tineri voluntari au avut în plan strângerea tuturor gunoaielor lăsate de români în parcul naţional, pe o suprafaţă de câteva mii de metri pătraţi.

De această dată, zona aleasă de reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Cozia a fost Valea Lotrişorului, o destinaţie preferată de amatorii de mici şi bere la sfârşitul fiecărei săptămâni. Acţiunea tinerilor a durat mai bine de trei ore, timp în care aceştia au reuşit să strângă câteva sute de kilograme de gunoi. Sacii menajeri au fost umpluţi până la refuz cu gunoaie menajere, sticle, peturi, pungi de plastic, hârtii de tot felul, ba chiar cu resturi de materiale de construcţie, transportate în pădurile protejate din localităţile din zonă.

La sfârşitul acţiunii, tinerii au recunoscut că problema gunoaielor aruncate în păduri şi spaţii protejate este o problemă internaţională, însă nu pot să nu remarce că România este totuşi pe unul dintre locurile fruntaşe, cel puţin în Europa, din acest punct de vedere. Lucia Martinez (19 ani) este din Spania şi a aplicat pentru acest program tocmai din cauza faptului că a auzit că România este o ţară în care pădurile încă mai constituie o bogăţie naturală însemnată.

Înainte de a veni în ţara noastră, Lucia era sigură că românii pun mare preţ pe pădurile şi bogăţiile naturale din ţara lor, dat fiind că, în majoritatea celorlalte ţări europene, aceste areale au început să dispară treptat. „Ştiam că România era o ţară acoperită în proporţie semnificativă de păduri, cu o mare diversitate a faunei şi florei. Mă aşteptam ca cetăţenii de aici să pună un preţ mai mare pe aceste bogăţii naturale.

Din păcate însă, unii dintre ei nu ştiu cât de mult o să piardă o dată cu dispariţia lor”, spune tânăra. Potrivit acesteia, într-un parc naţional asemănător din Spania, accesul cu autovehiculele este total interzis, iar aprinderea focului în alte locuri decât în cele special amenajate şi aruncarea/nestrângerea gunoiului se pedepsesc cu amenzi usturătoare. „Cel care este prins că a greşit nu comentează amenda. De cele mai multe ori recunoaşte, ruşinat, că a greşit şi achită contravaloarea amenzii fără să depună contestaţii, aşa cum am auzit că se practică în România”, completează Lucia Martinez.

Amenzile nu ţin

Despre proiectul demarat în colaborare cu forurile europene, directorul Parcului Naţional Cozia, Pavel Prundurel spune că este mulţumit de colaborarea cu voluntarii străini. „Am observat că voluntarii veniţi la Vâlcea sunt dispuşi să înveţe şi sunt dornici să lucreze cot la cot cu românii, indiferent de tipul activităţii depuse. Nu este un lucru tocmai de laudă faptul că străinii au început să vină să ne adune gunoaiele din păduri, dar poate, prin acest program, vom reuşi să sensibilizăm populaţia din întreaga Românie cu privire la acest aspect negativ.

Voluntariatul începe de cele mai multe ori cu munca de jos, iar tinerii s-au arătat dispuşi să încerce orice pentru a-şi pune în aplicare planurile”. Directorul Pavel Prundurel mai spune că programul iniţiat sub îndrumarea Comisiei Europene reprezintă doar o mică parte din acţiunile de protejare a mediului întreprinse de angajaţii instituţiei pe care o reprezintă. Potrivit acestuia, 75 % din acţiunile rangerilor constau în educarea ecologică şi în conştientizarea publicului larg cu privire la necesitatea păstrării bogăţiilor naturale şi valorilor naţionale în cele mai bune condiţii.

În anul care va urma, tinerii vor continua, alături de rangeri, acţiunile de ecologizare şi de informare a populaţiei din localităţile din apropierea Parcului Naţional Cozia despre beneficiile păstrării curăţeniei în arealele protejate şi nu numai. În ciuda faptului că reprezentanţii conducerii şi angajaţii Administraţiei Parcului Naţional Cozia numără în total doar 12 persoane, acţiunile de ecologizare a arealelor protejate şi cele de informare şi de sancţionare a celor care nu respectă mediul înconjurător sunt din ce în ce mai dese.

În ajutorul rangerilor vin de cele mai multe ori şi reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu şi jandarmii montani, însă, cu toate acestea, românii continuă să fie neglijenţi cu natura. Conform spuselor directorului Pavel Prundurel, amenzile foarte mari date pentru poluarea apelor şi solului, aruncarea de gunoaie sau pentru incendieri nu au reuşit până acum să-i sperie pe românii inconştienţi. „Amenzile ajung şi până la câteva sute de milioane de lei vechi, dar există tot felul de portiţe în legile existente, astfel încât nimeni nu prea mai ajunge să plătească.

Există şi acum agenţi economici (restaurante, pensiuni, moteluri, popasuri turistice) care nu dispun de reţea de canalizare şi toate dejecţiile şi resturile menajere ajung în marginea pădurii. În urma controalelor, toţi aceşti agenţi economici au fost amendaţi, însă probleme de acest fel apar în continuare, mai ales din cauza popularizării masive a acestui tip de afacere”, spune şeful Parcului Naţional Cozia.

Rangeri juniori vâlceni

Alături de străini, 20 de elevi din Călimăneşti, Perişani şi Valea lui Stan participă şi ei în aceste zile la tabăra de lângă Cabana Cozia din Parcul Naţional Cozia. În cadrul acestei tabere, elevii cu vârste cuprinse între nouă şi 11 ani vor participa la activităţi educative, la lecţii în aer liber despre mediu, protecţia naturii şi ariile protejate, dar şi la alte activităţi interactive prin care vor învăţa ce trebuie să facă un Ranger Junior.

Rangerul este persoana care se ocupă, în principal, de asigurarea conservării şi protejării patrimoniului natural, cultural şi istoric situat în ariile protejate. Taberele de Junior Ranger sunt organizate în toate marile parcuri naţionale ale lumii.  Ele vizează educaţia copiilor în domeniul protecţiei şi conservării patrimoniului natural şi câştigarea, pentru viitor, a unor aliaţi puternici în acest domeniu.

Şi acţiunea din această săptămână din Parcul Naţional Cozia face parte dintr-un astfel de proiectul numit „Taberele tip Ranger Junior - instrument esenţial în promovarea ariilor naturale protejate”. Acesta este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi este implementat de PROPARK - Fundaţia Pentru Arii Protejate şi Administraţia Parcului Naţional Cozia, în perioada aprilie-octombrie 2009. La acţiune participă şi angajaţi de la administraţiile ariilor protejate, dar şi cei cinci delegaţi de la ariile protejate care reprezintă Parcul Naţional Cozia, Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului, Parcul Naţional Defileul Jiului şi Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei.

„Ne dorim foarte mult ca toţi aceşti copii să ajungă să iubească muntele şi să devină adevăraţi Rangeri Juniori ai Coziei, iar pe viitor să se implice şi în alte acţiuni desfăşurate de noi, şi chiar să ne devină colegi când vor fi mai mari. Am decis ca la această pregătire să participe elevi din clasele a III-a, a IV-a şi a V-a, întrucât ei sunt mai puri şi mai imaculaţi la suflet şi la dorinţa de cunoaştere”, a declarat Pavel Prundurel, şeful Parcului Naţional Cozia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe