Prenotificare a Comisiei Europene în cazul Oltchim

miercuri, 10 iunie 2009

Prenotificare a Comisiei Europene în cazul Oltchim

• Constantin Roibu: „Este anormal ca o ţară ca România, care deţine resurse de gaze şi petrol, să nu aibă industrie petrochimică şi să depindă de alte ţări... Avem promisiuni că, după depunerea notificării, se va aproba accesarea garanţiei de la Eximbank în maximum 30 de zile, înainte de a se intra în vacanţa de vară. În acest fel, vom putea primi banii pentru preluarea pirolizei de la Piteşti, efectuarea reparaţiilor şi pornirea acestora.”

Guvernul a aprobat săptămâna trecută un memorandum în vederea finalizării procedurilor de transmitere către Comisia Europeană a prenotificării în vederea acordării garanţiei de stat pentru Oltchim Râmnicu-Vâlcea. În acest sens, compania urmează să beneficieze de o garanţie de stat în valoare de 49 de milioane de euro. Combinatul a înregistrat pierderi de 28,1 milioane de lei în primele trei luni ale acestui an, de aproape opt ori mai mari decât cele din intervalul similar al anului trecut, după ce afacerile sale s-au comprimat cu 39%.

La începutul săptămânii trecute, aproximativ 1.000 de salariaţi ai combinatului au protestat, reclamând neacordarea garanţiilor de stat promise. Ministrul Finanţelor şi cel al Economiei au fost mandataţi să găsească soluţii în legătură cu garanţiile de stat şi procedurile de aprobare a garanţiilor de stat solicitate de Comisia Europeană pentru ca această societate să funcţioneze la parametrii normali în perioada care urmează. Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu a susţinut în ultima perioadă că problema Oltchimului nu ar trebui politizată şi a cerut reprezentanţilor celor două partide aflate la guvernare să facă front comun pentru a ajuta combinatul.

Negocieri pentru preluarea petrochimiei

Negocierile dintre Petrom, Ministerul Economiei şi Oltchim pentru preluarea secţiei de petrochimie de la Arpechim Piteşti vor mai dura aproape o lună. „Noi am negociat şi până acum cu Petrom, în nume propriu. După estimările mele, într-o lună, vom finaliza aceste negocieri", a precizat Constantin Roibu, directorul general Oltchim. Părţile implicate au demarat recent discuţii pentru preluarea Petrochemicals Argeş de la Petrom, în folosul Oltchim, pentru care combinatul chimic ar trebui să-şi plătească datoriile către Arpechim, care se ridică la 35 de milioane de euro.

La mijlocul lunii iunie 2007, Petrom a anunţat că a înfiinţat compania Petrochemicals Argeş, care preia activităţile petrochimice ale rafinăriei Arpechim şi care urma să funcţioneze independent începând cu trimestrul al patrulea al anului 2007. De Petrochemicals Argeş s-a arătat interesat şi Grupul german PCC (Petro Carbo Chem), acţionar minoritar al Oltchim Râmnicu Vâlcea. Oltchim este cel mai mare combinat petrochimic din România şi lider de piaţă în industria chimică regională în Europa Centrală şi de Est la mai multe categorii de produse chimice.

Acţionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,7905% din acţiuni, în timp ce PCC SE deţine 12,1581% din acţiunile companiei. Restul acţiunilor aparţin persoanelor fizice (17,2295%) şi persoanelor juridice (15,8108%). Petrom are activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie şi exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, având o capacitate maximă anuală de rafinare de opt milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 257 benzinării în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. Grupul OMV din Austria deţine 51,01% din acţiunile Petrom.

Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA deţine 20,11%, iar 8,24% aparţin acţionarilor minoritari. Facem precizarea că în urma negocierilor cu Petrom în vederea preluării activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti, această acţiune va fi realizată prin vânzare-cumpărare directă între Petrom şi SC Oltchim SA, fără a mai fi nevoie de folosirea intermediară a Petrochemicals Argeş. Practic, această societate intermediară nu va mai avea nici un rol şi nici nu va mai figura în această tranzacţie.

Astfel, se preconizează că valoarea totală a investiţiilor pe termen scurt, mediu şi lung este de 216 milioane euro, cu următoarea componentă: credit de 100 milioane euro pentru achiziţia Arpechim Piteşti; credit pentru modernizare şi mărirea de capacitate Piroliză, în sumă de 116 milioane euro, angajat pe o perioadă de zece ani, cu trei ani perioadă de graţie, cu o dobândă de 8%. Pentru contractarea creditului în sumă de 116 milioane euro se are în vedere obţinerea de garanţie de stat pentru 80% din valoarea acestuia, respectiv 92,8 milioane euro.

Capacitatea instalaţiei de piroliză modernizate va creşte de la 185.000 tone/an, la 300.000 tone/an etilenă, şi de la 92.500 tone/an la 150.000 tone/an propilenă. Această investiţie va fi realizată în perioada 2010 – 2012 astfel că în anul 2013 să fie realizate capacităţile finale. Perioada de recuperare a investiţiilor care se vor realiza la instalaţia de piroliză în sumă de 216 milioane euro este de cinci ani.

În planul de afaceri, rezultă că începând cu anul 2013 cantitatea de 300.000 tone de etilenă va fi utilizată pentru realizarea a 440.000 tone de PVC şi a cantităţii de 90.000 tone de polietilenă. În planul de afaceri realizat de către SC Iprochim SA au fost analizate două variante de lucru, respectiv: funcţionarea SC Oltchim SA în cazul în care societatea preia petrochimia din cadrul Arpechim Piteşti de la Petrom; funcţionarea SC Oltchim SA în cazul in care societatea nu preia petrochimia din cadrul Arpechim.

Eximbank dă garanţii pentru Oltchim

Eximbank ar putea da garanţii de 49,6 milioane de euro pentru preluarea Petrochemicals Argeş, din creditul comercial, de 62 milioane de euro. Ministrul economiei, Adriean Videanu a spus că reprezentanţii ministerului susţin demersurile Oltchim. La mijlocul lunii iunie 2007, Petrom anunţa că a înfiinţat compania Petrochemicals Argeş, care preia activităţile petrochimice ale rafinăriei Arpechim şi care urma să funcţioneze independent începând cu trimestrul al patrulea al anului 2007.

Combinatul chimic Oltchim a împrumutat 700.000 de euro de la sucursala din România a GarantiBank International NV, pentru finanţarea activităţii curente. Contractarea creditului, cu scadenţa în luna mai a anului 2010, a fost aprobată de Consiliul de Administraţie al companiei la 22 aprilie. Garantarea acestui împrumut se realizează cu gaj asupra tuturor conturilor deschise de societate la bancă, bilet la ordin în alb şi cesiuni de creanţe.

Nevoie rapidă de infuzie de capital

În actualele condiţii, Oltchim are nevoie rapidă de o infuzie de capital, de preferat printr-o majorare de capital, care să nu-i adâncească şi mai mult datoriile aflate deja la un nivel ridicat. Soluţia ar fi ca o parte din datoriile faţă de stat să fie convertite în acţiuni, soluţie la care compania a mai apelat în 2003, însă majorarea de capital de atunci a fost anulată în instanţă, în 2007. Procedura a fost reluată în Parlamentul României la sfârşitul lui 2008 şi a fost aprobată, după discuţii pro şi contra, dar procedura, plus obţinerea aprobării de la Uniunea Europeană necesită timp.

Comisia Europeană se va reîntruni cel mai devreme în luna august, timp în care combinatul pierde contracte externe şi bani. Conducerea Oltchim se află în conflict de aproape doi ani cu acţionarii minoritari, cei mai importanţi fiind grupul Petro Carbo Chem din Germania, care deţine 12,15% din acţiuni. Conflictul s-a accentuat în momentul în care nemţii au aflat de intervenţia statului în companie.

PCC încearcă să scoată Oltchimul de pe piaţă, deoarece firma deţine deja un combinat cu profil asemănător societăţii vâlcene, îngroparea Oltchimului presupunând automat şi preluarea contractelor de PCC. Falimentarea Oltchimului ar arunca în stradă aproape 6000 de persoane de pe platforma chimică, plus angajaţii altor societăţi sau chiar instituţii publice care depind de fondurile combinatului. Supermarketurile din oraş ar avea şi ele de suferit în cazul scăderii puterii de cumpărare.

Constantin Roibu, directorul general al Oltchim spune că trebuie obligatoriu să se obţină acum avuzul Comisiei Europene pentru sprijinirea combinatului. „Probabil vom merge pe notificare pentru ajutor de stat şi program de restructurare. Şi dacă noi nu am avut dreptate şi Oltchim nu a fost în dificultate înainte de declanşarea crizei, PCC sigur va reclama hotărârea comisiei şi vom ajunge la Curtea de Justiţie de la Luxemburg.

Bineînţeles că nu vom putea aplica decizia până când nu se judecă cazul. După şase luni trebuie demarat programul de restructurare, lucru de care eu m-am ferit foarte tare. Program de restructurare nu înseamnă numai reducere de personal, ci şi reducere de activitate. Noi sperăm că, o dată preluată piroliza de la Arpechim, va rezulta o societate mai mare şi că acest program de restructurare nu ne va influenţa foarte mult. Ideea pe care mergem este să creştem activitatea Oltchim şi cifra de afaceri

Este bine să spunem că în data de 12 iunie are loc o vizită la nivel de şefi de stat la Bruxelles, cu participarea ministrului Economiei. Avem promisiuni că, după depunerea notificării, se va aproba accesarea garanţiei de la Eximbank în maximum 30 de zile, înainte de a se intra în vacanţa de vară. În acest fel, vom putea primi banii pentru preluarea pirolizei de la Piteşti, efectuarea reparaţiilor şi pornirea acestora. Eu sper ca, cel târziu la sfârşitul lui august, să pornim piroliza de la Piteşti, iar Oltchim să înceapă să funcţioneze aproape de capacitate”, a explicat directorul general al Oltchim. „Mie nu mi se poate întâmpla decât un singur lucru: să plec de la Oltchim.

Nu este însă corect faţă de nişte oameni, indiferent de la ce partid sunt. Sper ca angajaţii Oltchim să se trezească şi să nu se mai lase manipulaţi. Dacă se vor lăsa iar manipulaţi, riscă să-şi piardă locurile de muncă. Am încercat, noi cei din conducere, să nu ne implicăm în politică, să fim echidistanţi şi corecţi cu toată lumea. Poate şi acesta este motivul pentru care am reuşit să creştem cifra de afaceri de la 78 de milioane de euro în 1992, la 528 de milioane de euro în 2008. Din păcate, s-a dus o politică proastă privind privatizările în România.

Aveţi exemplul USG care sunt deţinute de o societate cu capital de stat din Polonia, cu Romtelecomul deţinut de o societate cu capital de stat din Grecia, cu Electrica achiziţionată de o societate de stat din Cehia. Oare la noi nu s-ar fi putut face acest lucru, să ne dezvoltăm din punct de vedere economic? În plus, mai e un aspect: Oltchim a rămas ultima societate cu profil petrochimic din România. Dacă se doreşte să se care sare din România în Ungaria şi să aducem clor, acid clorhidric, hipoclorit de sodiu şi leşie pentru a trata cazanele CET-urilor din România şi apa potabilă, asta ne este soarta.

Este anormal ca o ţară ca România, care deţine resurse de gaze şi petrol, să nu ai industrie petrochimică şi să depinzi de alte ţări. În ceea ce mă priveşte, pentru mine voi câştiga o pâine oricând. Aşa cum am fost în stare atâţia ani de zile să asigur pâine pentru mii de oameni – şi s-a mâncat o pâine bună la Oltchim ani de zile, o să fiu în stare şi dacă plec de la Oltchim să câştig o pâine pentru familia mea”. – a mai spus Constantin Roibu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe