Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea informează că a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 488/28.04.2009 pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286/30.04.2009, care aduce precizări lămuritoare privind calcularea şi plata impozitului minim instituit prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 din 11 aprilie 2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
Contribuabilii obligaţi la plata impozitului minim pentru trimestrul II al anului 2009, pentru calculul impozitului datorat, vor parcurge etapele prezentate mai jos.
1. Calculul impozitului pe profit aferent trimestrului II, potrivit prevederilor Titlului II din Codul Fiscal.
2. Încadrarea în tranşa de venituri totale anuale prevăzută la art. 18 alin. (3) din Codul Fiscal în funcţie de veniturile totale anuale înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad: veniturile din variaţia stocurilor, veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale, veniturile din exploatare, reprezentând cota-parte a subvenţiilor guvernamentale şi a altor resurse pentru finanţarea investiţiilor, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementărilor legale, veniturile rezultate din anularea datoriilor şi a majorărilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementărilor legale, veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare, veniturile neimpozabile prevăzute expres în acorduri şi memorandumuri aprobate prin acte normative.
3. Stabilirea impozitului minim corespunzător tranşei de venituri totale anuale, pentru perioada 1 mai 2009 - 30 iunie 2009.
4. compararea impozitului pe profit aferent trimestrului II cu impozitul minim calculat potrivit precizării de mai sus şi plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari.
Nu sunt obligate la plata impozitului minim societăţile aflate în inactivitate temporară, înscrisă în Registrul Comerţului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Atenţie! În situaţia în care contribuabilii intră în inactivitate temporară în cursul anului, impozitul minim se calculează pentru perioada cuprinsă între începutul anului şi data când societatea înregistrează la oficiul registrului comerţului cererea de înscriere de menţiuni.
Dacă perioada de inactivitate temporară încetează în cursul anului, contribuabilii calculează impozitul minim de la data încetării inactivităţii temporare, corespunzător cu perioada din an rămasă până la 31 decembrie.
De asemenea, contribuabilii înfiinţaţi în cursul anului nu intră sub incidenţa plăţii impozitului minim pentru anul în care se înregistrează la Oficiul Registrului Comerţului, însă aceştia sunt obligaţi la determinarea impozitului pe profit potrivit prevederilor Titlului II „Impozitul pe profit”din Codul Fiscal.
Important! Nu intră sub incidenţa impozitului minim nici societăţile care la data de 1 mai 2009 se aflau în inactivitate temporară şi aceasta încetează în cursul anului 2009, pentru perioada aferentă de la încetarea inactivităţii până la 31 decembrie 2009.
Sunt obligaţi la plata impozitului minim contribuabilii care se înfiinţează în cursul anului ca urmare a operaţiunilor de reorganizare (fuziune, divizare etc.) de la data înregistrării operaţiunii la Oficiul Registrului Comerţului. În cazul în care contribuabilii se înfiinţează prin fuziunea a două sau mai multe societăţi, pentru determinarea impozitului minim datorat, veniturile totale anuale sunt veniturile însumate ale societăţilor participante, înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent. Atunci când contribuabilii se înfiinţează prin divizarea unei societăţi, pentru determinarea impozitului minim datorat, veniturile totale anuale se determină proporţional cu valoarea activelor şi pasivelor transferate de către persoana juridică cedentă, conform proiectului întocmit potrivit legii, care stabileşte şi criteriul de repartiţie a activelor şi pasivelor transferate.
Pentru determinarea impozitului minim datorat de către societăţile beneficiare în cazul fuziunilor prin absorbţie sau în cazul divizărilor prin care activele şi pasivele se transferă către una sau mai multe societăţi, la veniturile totale anuale înregistrate la 31 decembrie a anului precedent, se iau în calcul şi veniturile totale anuale ale societăţilor cedente, proporţional cu valoarea activelor şi pasivelor transferate.
Web Design by DowMedia