Petre Coman
După 1990, am avut o oarecare apreciere asupra faptului că PSD (sau PDSR, cum s-a mai numit înainte), atunci când s-a aflat la putere, a ştiut să pună oamenii potriviţi la locurile potrivite în funcţiile de conducere la nivelul instituţiilor deconcentrate din judeţul Vâlcea. În mare parte, oamenii erau profesionişti, lucrau în domeniile respective de ani buni, iar faptul că îi lega o anume afinitate faţă de ideile de stânga i-a ajutat să rămână la vremea respectivă în funcţii.
„Partidul de cadre” cum mai era numit PSD-ul a avut şi avantajul că moştenise o întreagă garnitură de oameni care aveau experienţa conducerii unor instituţii şi care, în mare parte, o făcuseră cu succes şi înainte de 1989. Nu vreau să fac apologia unui sistem sau a unui partid politic din România actuală, dar parcă oamenii profesionişti şi cu experienţă în conducere au cam dispărut în PSD-ul din Vâlcea, în anul de graţie 2009....
În prezent, „şomerii” politici fac legea în Partidul Social Democrat Vâlcea şi încearcă pe toate căile să acceadă în diferite funcţii de conducere, doar pentru a-şi asigura un venit frumuşel şi pentru a-şi mai creşte „cota de piaţă” printre rubedenii şi vâlceni obişnuiţi. Nici în PD-L Vâlcea (partenerul de coaliţie) situaţia nu este cu mult diferită, dar acum vreau să mă opresc doar asupra social-democraţilor.
Aceşti „şomeri” ştiu că partidul este singura lor rampă de lansare într-o demnitate publică sau chiar într-un loc de muncă. Înainte de ajunge în PSD sau în funcţii de conducere în instiuţii publice, aceşti „şomeri” tăiau frunze la câini pe la diverse firme de apartament sau prin consiliile locale sau judeţene. Singurele lor activităţi erau să participe la sindrofiile partidului sau să mai lipească un afiş în campaniile electorale.
Pregătirea lor profesională s-a oprit la facultatea de la „barieră”, iar traseul profesional ulterior a fost strâns legat de pilele şi relaţiile impuse pe filiera de partid. În loc să găsească şi să numească doctori sau ingineri cu o bună pregătire profesională şi o reputaţie pe măsură, PSD Vâlcea insistă astăzi să ne bage pe gât personaje de poveste ca Ion Matei, Costi Rădulescu, Ştefan Prală sau Nicu Spiridon şi să le impună în funcţii de conducere la instituţii deconcentrate. Dacă te uiţi în spatele şi în CV-ul lor, nu poţi desluşi cu adevărat dacă au produs vreodată vreun cui sau au creat ceva intelectual.
Unii dintre ei mai spun că au dat concursuri şi examene pentru ocuparea posturilor respective şi că au prezentat proiecte de management. Poveşti de adormit copii cu personaje comice de basm! La toţi aceştia, îl mai putem adăuga şi pe un fost cazangiu la fabrica Vilmar şi care acum se visează director la Direcţia Copilului, doar pentru că a jucat Solitaire ani de zile prin redacţia unui cotidian local...
Spre deosebire de aceste „personaje”, putem aprecia gestul al social-democraţilor vâlceni de a-l numi pe Remus Grigorescu în funcţia de prefect al judeţului Vâlcea. Acesta se poate lăuda cu multe realizări în viaţa profesională (conferenţiar doctor universitar), dar şi ca pregătire didactică (absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti). Pentru acest ultim caz, merită felicitat preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, şi întreaga conducere a partidului, însă pentru celelalte exemple nefericite nu putem decât avea decât reproşuri. Totuşi, în toată această avalanşă de numiri de directori, mai putem pune doi oameni ca exemple pozitive: ing. Ion Oprescu (director Romsilva Vâlcea şi care provine din sistem) şi prof. Camelia Coroiu (şef la Inspectoratul Şcolar Vâlcea).
Web Design by DowMedia