Licitaţie pentru casele sinistraţilor de la Ocne

duminică, 15 februarie 2009

Licitaţie pentru casele sinistraţilor de la Ocne

După ce licitaţia precedentă, susţinută de firma Conversmin pentru construcţia caselor pentru sinistraţii de la Ocnele Mari a fost contestată de una dintre firmele participante, săptămâna aceasta se reia procedura. Câştigătorul licitaţiei va construi 37 de case pentru sinistraţii de la Ocnele Mari. În primăvara acestui an, Conversmin îşi propusese să finalizeze 29 de case din cele 54 aflate în pericol, dar nici până în prezent nu s-a stabilit cine va construi aceste imobile. Prima licitaţie, programată pentru 29 decembrie 2008 a fost ratată din cauza unei contestaţii.

Atunci se scosese la licitaţie construcţia a 25 de case la Căzăneşti şi a altor două la Copăcelu. Joi, 12 februarie, Consiliul Naţional de Evaluare a Contestaţiilor a dat însă undă verde pentru organizarea unei noi licitaţii în sistem electronic. „La licitaţia de anul trecut au participat 18 firme, iar una dintre ele a depus contestaţie. Pentru judeţ, construcţia acestor locuinţe va rezolva în mare parte problema şomajului. Se pare că lucrurile s-au tergiversat pentru că proprietarii nu au vrut să semneze actele cu Conversmin până nu au stabilit exact cu cine să se învecineze, cu cine să nu se învecineze, pe ce parte a străzii să stea şi aşa mai departe.” – a apreciat subprefectul Anuţa Handolescu.

În acelaşi timp, specialiştii geologi avertizează cu privire la iminenţa unei noi catastrofe la exploatarea salină de la Ocnele Mari şi afirmă că pericolul vine acum dinspre Câmpul I de sonde, vecin cu Câmpul II, care s-a prăbuşit deja. În 2001, zeci de case au fost înghiţite de pământ când o mină s-a prăbuşit în gol aproape 50 de metri. Fenomenul s-a repetat în 2004 şi 2005. Între timp, golurile subterane din jurul celor 10 sonde împrăştiate pe patru hectare ale exploatării de la Câmpul I s-au unit şi-au format o cavernă în care se găsesc în jur de două milioane de metri cubi de saramură.

Măsurătorile cavernometrice efectuate de specialişti indică faptul că în subteran au loc microseisme, iar din tavanul cavernei, care are o grosime de aproape 90 de metri, cade steril. Ei apreciază astfel că prăbuşirea se apropie şi că va avea loc probabil în aprilie – mai 2009. Banii alocaţi de stat, din 2001, pentru măsurile necesare în zonă se ridică la peste 1.500 de miliarde de lei vechi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe