Biserica şi nechibzuinţa parlamentară

duminică, 22 februarie 2009

Biserica şi nechibzuinţa parlamentară

Mulţi români nu au unde să locuiască, nu au asigurări medicale, nu au apă curentă, canalizare, alimentare cu gaz dar au în schimb acces la locaşe de cult în care au fost îngropate sute de milioane de euro în ultimii ani. Anul trecut la alegerile locale şi generale aproape că nu afost candidat care să nu doneze sume importante de bani, direct sau prin sponsori, bisericilor din circumscripţiile în care candidau. O parte dintre candidaţi au ajus parlamentari. Majoritatea dintre parlamentari au decis acordarea altor fonduri importante, de data aceasta din bugetul de stat bisericilor. De ce_? Păi pur şi simplu dintr-un calcul simplu.

Voturile celor din mediul rural contează mereu. Iar voturile lor sunt cel mai uşor influenţabile de preoţi. Dacă preoţii primesc bani pentru biserici atunci pot dirija o parte dintre aceştia spre propriul interes. Cum ar fi amenajarea unor locuinţe parohiale, cumpărarea de autoturisme, amenajarea propriilor locuinţe. În ultimii ani foarte mulţi tineri au absolvit Teologia. Nu pot fi hirotonisiţi pentru că nu au unde să slujească. S-au înscris în partide, s-au implicat în campanii electorale. Unii au părinţi cu funcţii în partied, cu relaţii printer parlamentari.

În România în ultimii ani s-au construit mai multe biserici decât spitale. Din actualul buget 806 biserici au primit fonduri. Multe din acestea se află în zone în care populaţia moare de foame, nu are acces la o farmacie, nu are un cabinet stomatologic sau trebuie să înoate prin noroaie ca să ajungă la bisericcă. Cu toate acestea bisericile sunt cele mai scumpe şi elegante contrucţii din acele localităţi. În casele localnicilor e frig sau bate vântul dar în biserică sunt termopane. Locaşele de cult din unele judeţe ( cum ar fi Oltul unde 82 de biserici au primit bani din buget) au primit mai mulţi bani decât spitalele. De parcă acest Guvern ar fi mai interesat ca românii să poată fi îngropaţi creştineşte decât să fie trataţi de boli.Căminele culturale, bibliotecile, unele şcoli nu au contat.

Au rămas necofinanţate o grămadă de proiecte aflate în drulare pentru care deja s-au cheltuit 80 % din banii necesari finalizării, dar s-au dat bani la 806 biserici. Nu vreau să se înţeleagă că suntem împotriva credinţei. Redacţia noastră a donat individual sau din banii firmei editoare a Ziarului de vâlcea de mai multe ori bani unor biserici, am ajutat unii preoţi care s eimpliocau în amenajarea locaşelor de cult. Dealtfel credem că amenajarea reabilitarea sau construirea unui locaş religios trebuie să se facă cu banii comunităţii respective.

Comunitate locală care decide ce să construiască. Când anume, care îi găseşte pe membrii ei mai potenţi financiar şi apelează la ei pentru susţinere. Nu este normal ca bugetul de stat, un stat care este laic nu un stat care este condus de biserică, să facă risipă din banul public. Un ban care de cele mai multe ori nu poate fi urmărit după ce a fost dat parohiilor. Nimeni nu poate verifica costul materialelor de construcţie şi al manoperei şi cel puţin un sfert din aceste fonduri vor ajunge, sub formă de comisioane, în buzunare private ale unor oportunişti.

În afară de aceste considerente este cumva anormal ca Parlamentul, care cunoaşte bine că în România trăiesc musulmani, baptişti, aventişti, martori a lui Iehova, protestanţi, evanghelişti,romano catolici, greco catolici etc. să acorde fonduri importante bisericilor ortodoxe şi mai nimic celorlalţi. De exemplu în judeţul nostru toate fondurile au fost date doar bisericilor ortodoxe. Deşi întreaga populaţie contribuie la buget cu taxe şi impozite. Statul ar trebui să acorde fonduri doar mânăstirilor importante, monumentelor istorice, monumentelor UNESCO şi în nici un caz unei biserici din nu ştiu ce sătuc unde practicanţi religioşi sunt 2-30 de perosoane foarte în vârstă iar preot este un tânăr cu relaţii care nu a găsit parohie în altă parte şi care face preoţia din navetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe