Castrul Buridava Romană din Râmnic, în atenţia muzeografilor

duminică, 12 octombrie 2008

Castrul Buridava Romană din Râmnic, în atenţia muzeografilor

Pe locul unde acum copiii se joacă printre ruine şi oamenii au transformat locul în izlaz pentru animale, în curând iubitorii de istorie vor vedea un castru roman. Lucrările ajung la un milion de lei vechi, dar directorul Muzeului judeţean Vâlcea afirmă că lucrările merită efortul.

Castrul Buridava Romană din judeţul Vâlcea, situat în staţiunea vâlceană Călimăneşti-Căciulata, monument istoric de categoria A, care datează din anul 103 d.H., va fi restaurat. Cel puţin, aşa susţine Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea: “Toate zidurile vor fi restaurate, iar castrul va fi refăcut ca în vremea romană, cu nisip, var şi piatră.

În acelaşi timp, arheologii vor continua săpăturile pentru a vedea dacă mai găsesc şi conductele ceramice ale vechilor terme romane. Lucrările ajung la un milion de lei, bani care vor fi alocaţi din bugetul instituţiei. Trebuie menţionat că acesta e singurul castru pe care îl avem în administrare, restul aparţin de primării, motiv pentru care sunt lăsate în paragină. În afară de situl Buridava mai există doar două aşezări romane care s-au păstrat: Arutela, lângă Călimăneşti, şi Porolissum, din zona Ardealului”.
Descoperiri importante în trecut şi prezent
Ruinele fostei cetăţi Buridava Romană, ridicată în anul 103, la sfârşitul primului război daco-roman, se află în cartierul Stolniceni din Râmnicu Vâlcea. La început, în zonă a fost o tabără militară romană, care s-a transformat apoi într-o colonie foarte mare.

Primele săpături arheologice au fost între anii 1960-1970 şi au  scos la iveală ruinele termale (băi romane) mici şi mari. „Termele descoperite de noi se întind pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi. În urma săpăturilor făcute anul acesta, am constatat că pe sub casele oamenilor din Stolniceni şi prin curţile lor se întind mai multe ziduri ale construcţiei, iar în capătul străzii bănuim că ar fi un amfiteatru. Arheologii au descoperit decurând importante materiale din vremea stăpânirii romane în Dacia. S-au găsit obiecte de uz casnic, podoabe (ace de păr) şi ceramică romană.

Printre materialele arheologice descoperite, s-au găsit fragmente de ţiglă romană pe care este înscris numele unei unităţi militare ce a funcţionat la Buridava între anii 103-105 d.H. E vorba de Cohors II Flavia Bessorum, numită după recrutarea legionarilor romani.

Această descoperire este foarte importantă pentru că poartă pecetea unităţii militare Pedites Singularis şi reprezintă garda personală a guvernatorului Moesiei Inferioare“, mai spune directorul MJ Vâlcea.      
Ruinele castrului erau anul trecut într-o stare avansată de degradare. Situl nu mai e împrejmuit, iar zidurile au început să cadă.

„Am scos anul trecut din zonă 20 de metri cubi de lemn. Oamenii începuseră să fure piatra din ruine ca să-şi ridice diferite construcţii, iar şanţurile care au rezultat în urma săpăturilor arheologice le-au transformat în groapă de gunoi. Anul acesta am reuşit să curăţăm tot şi vrem să ne apucăm să împrejmuim situl şi să îl refacem ca să arate aşa cum a fost descoperit în anii ’90. Săptămâna viitoare îl împrejmuim pentru că oamenii au transformat acum situl în izlaz“, a explicat Claudiu Tulugea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe