Lucrările de mântuială pun în pericol monumentul UNESCO Mânăstirea Hurezi

miercuri, 13 august 2008

Reprezentanţii bisericii au cerut întreruperea colaborării cu constructorul de la Hurezi:

Lucrările de mântuială pun în pericol monumentul UNESCO Mânăstirea Hurezi

Mânăstirea Hurezi, care face parte din patrimoniul UNESCO riscă să aibă de suferit în urma lucrărilor de … reabilitare efectuate începând cu anul 2006 de două firme agreate de Ministerul Culturii şi Cultelor, care a şi finanţat lucrarea.

Printre isprăvile reprezentanţilor celor două firme s-au numărat montarea de termopane la monumentul UNESCO, geamurile fiind apoi schimbate, iar ulterior montarea unor trotuare şi a unui dren pentru scurgerea apei pluviale, care, în loc să îndepărteze apa de mănăstire a făcut ca pereţii să se umezească.

În prezent, tencuiala a început să cadă în locurile unde se observă infiltraţii. Reprezentanţii culturii vâlcene, dar şi stareţa mânăstirii speră însă că problemele lor s-au terminat, pentru că au solicitat încetarea colaborării cu proiectantul şi constructorul.

Lucrări … provizorii

Ultimul control din partea autorităţilor a fost efectuat la mănăstire în ziua de 19 iunie 2008, când reprezentanţii Ministerului Culturii şi Cultelor, cei ai Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice, ai Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Vâlcea au descoperit faptul că lucrările efectuate în ultima perioadă nu făceau altceva decât să degradeze monumentul, în loc să-l apere de intemperii.

La control au fost prezenţi atât episcopul Râmnicului, Gherasim Cristea, directorul general al ONMI, Nicolae Buşcu, cât şi mai multe reprezentante ale mânăstirii. „Din discuţiile purtate în prezenţa membrilor comisiei de control (…) s-a constatat că lucrările efectuate la trotuarul şi drenul din jurul bisericii sun provizorii (după spusele reprezentanţilor ONMI !) şi că acestea vor fi refăcute, urmând să se stabilească de urgenţă toate măsurile necesare.

De asemenea, s-a discutat şi despre celelalte lucrări efectuate, la care urmează să se stabilească măsurile care se impun. (…) La solicitarea reprezentanţilor Episcopiei şi ai mânăstirii se va lua în discuţie şi se va propune la nivelul comisiei analizarea activităţii specialiştilor care au efectuat lucrări de restaurare la acest monument, urmând ca decizia finală să o aibă conducerea ministerului.

Atât Episcopia, cât şi Mânăstirea au solicitat încetarea colaborării cu proiectantul şi executantul lucrării.” – reiese din procesul verbal încheiat între reprezentanţii Ministerului Culturii şi maica stareţă, Marina Comăniciu. Maica stareţă speră ca acum să se termine problemele. „Am solicitat renunţarea la colaborarea cu proiectantul şi constructorul, şi sperăm ca deficienţele să fie remediate cât mai repede.

Am avut multe probleme, dar sperăm să se rezolve de data aceasta.” – a spus maica stareţă. În schimb, Florin Epure, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural naţional spune că problemele de la Hurezi sunt cât se poate de serioase, mai ales că este vorba despre un monument care face parte din patrimoniul UNESCO, singurul din Vâlcea de altfel. „Beneficiarii lucrărilor, adică Episcopia Râmnicului şi Mânăstirea Hurezi au solicitat încetarea colaborării cu proiectantul şi executantul lucrărilor (firmele Restor SRL şi SA Rav-Co SRL), iar activitatea acestora va fi analizată de o comisie. Comisia de control a avut surpriza să constate că lucrările, pentru care s-au încasat de două ori suma de 57.000 de lei noi erau doar lucrări … provizorii.    

Lucrări de mântuială

Lucrările de restaurare la Mânăstirea Hurezi au început încă din anul 2006, finanţarea acestora fiind asigurată de Ministerul Culturii şi Cultelor. Mânăstirea Hurezi este considerată ca fiind cel mai reprezentativ complex de arhitectură, cunoscut pentru „stilul brâncovenesc". Lăcaşul de cult este aşezat nord - vestul judeţului Vâlcea, pe drumul naţional DN 67 Rm Vâlcea-Târgu Jiu, la poalele munţilor Căpăţânii.

Lucrările efectuate până acum de S.C. RESTOR S.R.L. (constructorul) şi S.C. RAV-CO S.R.L. (restauratorul componentelor artistice) sunt, însă, de o calitate extrem de proastă, începând de la geamurile termopan, continuând cu tabla de pe acoperiş şi sfârşind cu tencuielile şi rigolele de la baza zidului bisericii. Reabilitările executate nu au respectat proiectul iniţial, iar acum tencuiala cade de pe pereţi. Tabla de pe acoperiş a fost schimbată în totalitate cu una de calitate îndoielnică, iar geamurile termopan au fost înlocuite cu unele din lemn, mai mult prin eforturile depuse de măicuţele de la mănăstire.

De când au început lucrările la Mănăstirea Hurezi, angajaţii Inspectoratului în Construcţii au efectuat numeroase controale, fiind constate nereguli în majoritatea cazurilor. În cele din urmă, prefectul de Vâlcea Radu Renga şi directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea, Florin Epure, au trimis o adresă ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu prin care au solicitat trimiterea unei echipe a corpului de control a ministrului, rezultatele controlului fiind aşteptate în perioada următoare.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe