Un bărbat de 44 de ani din Satu Mare, Ioan Hutczel, şofer la o firmă de construcţii care efectuează de mai bine de un an şi jumătate lucrări de regularizare a pârâului Topolog, la Milcoiu a murit cu zile după ce a suferit o pancreatită acută, din cauza indiferenţei medicilor şi a angajaţilor de la Serviciul Unic de Urgenţă 112, care nu au intervenit la timp pentru salvarea bărbatului. Angajaţii de la Ambulanţa Vâlcea au intervenit cu întârziere, nemaigăsindu-l pe bărbat la Vărzaru, acolo unde i s-a făcut rău, dar cei de la Ambulanţa Argeş nu s-au prezentat deloc la faţa locului, nici măcar pentru a constata decesul. Este al treilea vâlcean care moare cu zile în ultimele luni, la Vâlcea.
Victima sistemului sanitar
Colegii muncitorului din Satu Mare, ajutaţi şi de mai multe persoane din comuna Morăreşti – Argeş au încercat să-l salveze pe bărbat, deşi nu ştiau de ce suferea acesta. Potrivit lui Mihai Pompiliu, unul dintre prietenii victimei, oamenii au alergat disperaţi, cu colegul lor în braţe, în căutarea unui punct sanitar unde să i se dea primul ajutor, dar pe o distanţă de 20 de kilometri nu au găsit nici un medic ca să îi ajute.
Bărbatul era din Satu Mare şi lucra pe post de şofer la firma Brom Build Corporation SRL din Baia Mare, firmă care efectuează lucrări de izolaţie şi protecţie anticorozivă. Miercuri seara, omul a început să se simtă rău, după ce mâncase câţiva mici la popasul de la Deduleşti, însă a pus starea sa pe seama căldurii. Atunci când colegii săi au văzut că omul abia mai putea să respire, l-au urcat într-o maşină, încercând să-l ducă repede către cel mai apropiat punct sanitar. Au plecat din localitatea Milcoiu către un azil aflat la Deduleşti, dar asistenta medicală de acolo a refuzat să-l primească pe bolnav, motivând că legea nu îi permite să acorde îngrijiri medicale pacienţilor din ambulatoriu.
Colegii bărbatului au sunat disperaţi la 112, însă nu a ajuns la faţa locului nici ambulanţa de la Vâlcea, nici cea de la Argeş. După multe insistenţe, la faţa locului a ajuns în cele din urmă ambulanţa de la Vâlcea, dar, între timp, colegii disperaţi plecaseră cu maşina încă 4 kilometri, spre un dispensar medical, un fost punct permanent din comuna Morăreşti, unde au găsit însă lacătul la uşă. De la începutul lunii aprilie, medicul care făcea gărzi pe timp de noapte la Morăreşti renunţase însă la acestea. După aproape 45 de minute în care colegii săi au făcut tot posibilul să îl salveze, organismul bărbatului de 44 de ani a decedat.
„Ar mai fi avut o şansă” – spun colegii victimei
„Colegul era din Satu Mare şi lucra ca şofer. A început să se simtă rău, însă a pus iniţial starea pe seama căldurii. Când am văzut că omul abia mai poate să respire, l-am urcat într-o maşină ca să îl ducem repede către cel mai apropiat punct sanitar. Am plecat din Milcoiu, din Vâlcea, către un azil aflat la aproximativ 15 kilometri, în comuna argeşeană Deduleşti. Aici însă asistenta medicală a refuzat să îl primească motivând că legea nu îi permite să acorde îngrijiri medicale pacienţilor din ambulatoriu", a declarat Mihai Pompiliu, colegul victimei.
Asistenta medicală Mihaela Ciuciu, de la Azilul de Bătrâni Deduleşti, a declarat că nu putea interveni în acest caz deoarece nu avea competenţă în materie şi aparatură, iar în instituţia medicală în care lucrează victima nu putea fi resuscitată. „Eu nu puteam să-l opresc aici, noi suntem azil de bătrâni şi nu avem competenţă pentru a putea interveni în asemenea cazuri de urgenţă. Le-am spus oamenilor să meargă la dispensar", a declarat Mihaela Ciuciu. Colegii victimei au afirmat că au sunat şi la Serviciul unic de urgenţă 112 pentru a chema o ambulanţă şi au susţinut că salvarea nu a venit la faţa locului. „Am sunat la 112, însă ambulanţa nu a mai ajuns.
Ne-a cerut datele, dar nu ne-a dat nici o confirmare că va veni la faţa locului. În aceste condiţii, am plecat la Deduleşti şi Morăreşti. După azilul de bătrâni, am ajuns apoi şi la un dispensar comunal aflat la alţi patru kilometri distanţă, dar aici am găsit un afiş care ne anunţa că de la începutul lunii aprilie medicul care făcea gărzi pe timp de noapte a renunţat la ele. După aproape 45 de minute, colegul nostru, în vârstă de 44 de ani, a decedat. Consider că cu un prim ajutor de urgenţă alta era soarta lui şi că aşa a murit cu zile. Trei copii minori au rămas acum fără tată", a mai declarat Mihai Pompiliu, colegul victimei.
Mihai Pompiliu, unul dintre cei care a fost alături de muncitorul sătmărean în ultimele oale de viaţă l-a susţinut pe bărbat atunci când i sa făcut rău, după care a făcut eforturi pentru a telefona la 112. După decesul bărbatului, s-au deplasat la faţa locului reprezentanţii de la Medicină Legală şi poliţiştii, dar legiştii au ajuns la Morăreşti după trei ore de la decesul bărbatului. Chiar şi viceprimarul localităţii argeşene a încercat să-i impulsioneze pe cei de la 112, să trimită de urgenţă o ambulanţă la faţa locului, fără succes însă. „Abia la o zi după ce a decedat, când deja era scandal în comună au venit şi nişte lucrători de la Argeş pe aici, să îi roage pe cei care au fost prezenţi în noaptea aceea la faţa locului să nu facă prea mare vâlvă.
Omul acesta a murit cu zile.” – spune un localnic de la Morăreşti. Ioan Hutczel trebuia să meargă acasă, la soţie şi la cei doi copii peste câteva zile. El are un băiat şi o fată, de 20 şi 16 ani, care au rămas acum fără tată. Conducerea Serviciului de Ambulanţă Argeş, care a făcut şi ea o anchetă internă în cazul morţii şoferului de la Satu Mare a decis sancţionarea medicului de tură şi dispecerului de serviciu de la Ambulanţa Argeş.
Web Design by DowMedia