Am fost criticaţi, pe nedrept, de mai mulţi membrii PSD că purtăm o campanie de presă negativă la adresa vicepreşedintelui Dumitru Persu, consilier judeţean şi membru al ATOP. Nu putem trece cu vederea însă încălcările legii. Nu avem cum şi nu am făcut-o cu nimeni! Curtea de Conturi a dispus recent Casei de Pensii să întreprindă acţiuni de recuperare a sumelor încasate ilegal de aleşi locali. Peste 200 de vâlceni se află în această situaţie, dar Dumitru Persu este singurul consilier judeţean, care a încasat pensie anticipată concomitent cu indemnizaţia de consilier judeţean şi de cea de preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică.
Lăcomia l-a distrus
Am scris de mai multe ori despre lăcomia şi zgârcenia acestui individ care face de râs Partidul Social Democrat. Ei bine acum putem să probăm lăcomia acestuia. Pe decizia sa de pensionare stă scris negru pe alb paragraful de lege, care îl obligă să renunţe la pensia anticipată în momentul în care încasează îndemnizaţia de consilier. Deci omul ştia că încalcă legea, ştia că este nedrept să ieşi mai devreme la pensie pentru că te tentează pensia mare şi să iei în acelaşi timp bani din politică. Cu toate acestea a tăcut mâlc. Ba mai mult de atât: parcă averea sa nu era destul de mare - omul vroia să ajungă vicepreşedinte de Consiliu Judeţean anul acesta sau senator. Pentru a lua ilegal şi mai mulţi bani! Sperăm ca după această demascare, preşedintele Cîlea să ne dea dreptate şi să-l radieze de pe liste pe compromis, care-i compromite şi imaginea sa de om cinstit.
Probe indubitabile
Pentru a-l scuti pe „economul” Persu să cheltuiască inutil bani cu avocaţii în ideea că ne va câştiga în instanţă redăm mai jos o declaraţie a prim procurorului României, instituţie la care am apelat pentru documentare:
„Instanţele au apreciat că aleşii locali nu pot cumula pensia anticipată, respectiv pensia anticipată parţială cu indemnizaţia prevăzută de dispoziţiile art. 34 din Legea nr. 393/2004, privind Statutul aleşilor locali, modificată şi completată, întrucât potrivit dispoziţiilor art. 94 din Legea nr. 19/2000, pensia anticipată, respectiv pensia anticipată parţială nu poate fi cumulată cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective.
De asemenea, dispoziţiile art. 92 alin.1 lit. b din Legea nr. 19/2000 stabilesc că plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una din situaţiile prevăzute la art. 5 alin.1 pct. I şi II.
În conformitate cu dispoziţiile art. 5 alin.1 pct. II din Legea nr. 19/2000, persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile acestei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I (persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici), sunt asigurate prin efectul legii.
Ca atare, dispoziţiile actului normativ cadru în materie de pensii, interzic cumulul pensiei anticipate, respectiv a pensiei anticipate parţiale, cu veniturile realizate din exercitarea unei funcţii elective Apreciez că acest din urmă punct de vedere este în conformitate cu litera şi spiritul legii.
Potrivit dispoziţiilor art. 36 din Legea nr. 393/2004, privind Statutul aleşilor locali, modificată şi completată: „Drepturile băneşti cuvenite aleşilor locali, potrivit legii, pot fi cumulate cu pensia sau cu alte venituri, în condiţiile legii.”
Prin sintagma „în condiţiile legii” legiuitorul a subliniat faptul că prin actul normativ special, privind statutul aleşilor locali, nu înţelege să deroge de la norma generală, respectiv Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte asigurări sociale, modificată şi completată, legea specială completându-se, astfel, sub aspectele nereglementate în mod expres, cu legea generală.
Or, dispoziţiile art. 92 alin.1 lit.b din acelaşi Legea nr.19/2000, modificată şi completată arată că „plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute de art. 5 alin.1 pct. I şi II”.
În conformitate cu dispoziţiile art. 5 alin.1 pct. II din acelaşi act normativ „în sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate cu ale persoanelor prevăzute la pct.I”, respectiv persoanele care îşi desfăşoară activitatea pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici.
Aşadar, din interpretarea acestor texte legale, rezultă în mod indubitabil că pentru consilierii locali, legea nu permite cumulul pensiei anticipate, respectiv a pensiei anticipate parţiale cu indemnizaţia prevăzută de dispoziţiile art. 34 din Legea nr. 393/2004, modificată şi completată. “ Aşadar, domnule Persu daţi banii înapoi!
Tiberiu Pîrnău
Traian Guminski
Alte titluri din editia curenta:
(Impact)Consilierul judetean Dumitru Persu a incalcat l...
(Impact)Poluare de Mediu pe strada Depozitelor
(Politica)Bogdan Pistol se implică în proiecte interesante
(Actualitate)Disponibilizaţii Oltchim, sfătuiţi să se angaje...
(Administratie)Doru Ioan Filip va fi ales primar
(Administratie)Primarii din Goleşti şi Şuşani au ajuns la Bru...
(Sport)Municipalii au remizat în Zăvoi cu Minerul Lupeni
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Editorial)Comentarii de Tiberiu Pîrnău
(Fapt divers)Meilă a fost condamnat
(Fapt divers)Un vâlcean, autorul inscripţiilor antisemite şi...
(Fapt divers)Liceenii din Călimăneşti, instruiţi împotriva i...
(Sport)A murit Dumitru Anescu
(Sport)„Chimistele” au bătut la Buzău şi a...
(Administratie)Primarul din Ocnele Mari are grijă de generaţii...
Web Design by DowMedia