• Doi localnici din Perişani, duşi cu zăhărelul 11 ani, să aibă grijă de o bătrână
Anda VLAD
Doi soţi din comuna Perişani – Vâlcea, care au muncit în ultimii 10-11 ani pentru a îngriji de o bătrână, în speranţa că vor avea o bucată de pământ în plus, să o împartă la copii s-au văzut acum păcăliţi din cauza zgârceniei fiului bătrânei, nimeni altul decât fostul primar al localităţii, frate cu un patron de abator şi cu deţinătorul uneia dintre cele mai mari agenţii de turism din Bucureşti.
Munca în zadar
Nicolae Iosiv, în vârstă de 75 de ani a ajuns acum, la bătrâneţe să meargă cu jalba în proţap la autorităţi, pentru a-şi căuta dreptatea, fără nici un folos. Bătrânul a fost rugat în urmă cu 10-11 ani de fostul primar, Nicolae Antonescu, actualmente consilier local să aibă grijă de mama vitregă a acestuia, Maria, în schimb promiţându-i-se 5000 de metri pătraţi în apropierea casei, cu titlu gratuit, pe baza unei chitanţe de mână. Condiţia era să aibă grijă de bătrână până la decesul acesteia.
După ce au avut grijă de bătrână, care arată acum, la cei 88 de ani ai săi aproape la fel de bine ca şi înainte, Nicolae Iosiv şi soţia sa, Filofteia s-au trezit cu o reclamaţie la Primărie, cum că nu ar fi avut grijă aşa cum trebuia de bătrână, pe baza căreia li s-a luat pământul, pe care între timp şi-l trecuseră în rolul agricol pe numele lor şi pentru care plătiseră impozite. „Am muncit atâţia ani degeaba. Am îngrijit de bătrână, chiar dacă nu sunt nici eu tânără. Am avut grijă de ea, îi făceam treburile prin curte, pentru că nu era obişnuită să facă absolut nimic, iar acum, după ce că nu am primit niciodată vreun ban, ne-am trezit acum şi fără pământ, ne-a făcut o reclamaţie şi ne-a scos de la rolul agricol, pe motiv că nu am fi îngrijit-o bine pe bătrână.
Îi duceam lemne, îi spălam, făceam mâncare, săpam grădina, puneam murături, varză la butoi, cam tot ce este nevoie la casa omului. Acum ne-a spus că poate ar fi mai bine să dăm şi noi ceva bani de la noi, dacă vrem pământul acela. Bătrâna spune că fiul său a înşelat-o să semneze reclamaţia aceea, că a semnat pe o foaie albă şi că el a trecut apoi acolo ce a vrut. Şi acum mă mai cheamă la ea, să am grijă de gospodărie. Am crezut şi noi că vom avea un sprijin la bătrâneţe, că vom avea unde să ne paştem şi noi vaca, dar nici asta nu mai avem acum. Aşa sunt bogătaşii ăştia, zgârciţi cât se poate. Soţul bătrânei a fost preceptor, iar soţul meu lăcătuş la mină şi buldozerist, ei au bani cât cuprinde şi tot se zgârcesc la o bucată de pământ.
Eu am fost săracă de când mă ştiu, am fost obişnuită cu munca, şi soţul meu la fel. El i-a băgat bătrânei şi apă în casă, i-a reparat şi lumina, totul fără să primim vreodată o bucată de pâine, iar acum ne-au luat şi pământul pe care ni-l promiseseră. Noi l-am nivelat, cu buldozerul. Acum vreo trei ani, omul meu a făcut un accident vascular, nu prea mai merge aşa bine cum mergea înainte, ne descurcăm şi noi cum putem pe aici. Soţul meu are o pensie amărâtă, de mecanic utilaje, face zece injecţii care costă deja 200 de lei noi. Avem şi noi doi copii şi 7 nepoţi. Am o fată care a rămas văduvă, cu cinci copii, şi mai îngrijesc şi de mama mea, care are 92 de ani.” – spune Filofteia Iosiv, cu ochii în lacrimi. Peste puţin timp, ea li soţul ei fac 50 de ani de căsnicie în sărăcie.
Teren afectat de alunecări
Terenul pe care îl primiseră cei doi soţi pentru îngrijirea bătrânei nu este unul foarte bun, fiind afectat de alunecări de teren. „Terenul respectiv este intravilan, fără construcţii, este aproape de gospodăria soţilor Iosiv, dar şi a bătrânei de care îngrijeau ei. Nu este însă o zonă construibilă, pentru că este risc de alunecare de teren. Terenul de acolo a şi fost reabilitat de altfel înainte de anul 2000 cu fonduri Phare.” – spune primarul comunei Perişani, Ion Sandu.
Fostul primar, Nicolae Antonescu a justificat gestul de a le refuza bătrânilor terenul promis prin faptul că aceştia nu ar fi avut grijă de mama sa, dar nu a uitat să se laude cu bunastarea familiei sale. „Nu o îngrijeau cum trebuie, am fost o dată acolo şi am găsit-o trăgând singură de un braţ de vreascuri, să pună pe foc. Am angajat altă femeie şi de aceea am depus plângere împotriva lor.
Nu suntem nici noi oricine, fratele meu, Costel Antonescu are carmangerie la Vâlcea, iar Ion Antonescu este patronul firmei Marchall Turism, nu suntem nici noi oricine pe aici, am ctitorit biserici, am ajutat comunitatea.” – spune Nicolae Antonescu, care încerca să ne explice că va face în aşa fel încât să le dea bătrânilor care avuseseră grijă de mama sa … subvenţia de la APIA pentru suprafaţa respectivă de teren.
Litigiu între bătrâni şi familia Antonescu
Primarul din Perişani, ca şi alţi câţiva localnici spun însă că ştiu situaţia, dar că nu pot face prea multe lucruri pentru bătrâni, deoarece în chitanţa de mână pe baza căreia li s-a încredinţat terenul nu se specifică vreo obligaţie asumată de proprietar. Primarul, care a avut grijă de o altă femeie, rămasă singură şi neputincioasă, într-o casă gata să cadă peste ea spune că în acest caz nu poate face prea mult. „├×ine de înţelegerea dintre ei, dacă au depus o cerere pentru a-i scoate din rolul agricol eu nu mă pot opune, ei sunt proprietari asupra terenului.” – spune edilul Ion Sandu.
Alte titluri din editia curenta:
(Impact)Sindicalistul Pîrvu, oportunist în Consiliul Ju...
(Impact)Clanul Antoneştilor se zgârceşte pentru o bucat...
(Ancheta)Cine îl acoperă pe „miliţianul” Chi...
(Administratie)Alunecări de teren, periculoase pentru Berbeşti
(Editorial)Gutău nu va bate pe nimeni
(Politica)Bogdan Pistol apara interesele Oltchim
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle(Sport)Gyor şi Lada, Zvezda şi Hypo, careul de aşi al ...
(Actualitate)Fântânile fin Laloşu, din nou în flăcări
(Administratie)Râmnicul s-a înfrăţit cu un oraş turcesc
(Administratie)Comuna Nicolae Bălcesu se europenizează
(Administratie)Ecouri la Festivalul National Glasul cânteculu...
(Actualitate)Total Electric Oltenia din Râmnicu Vâlcea
(Administratie)În comuna Voiceşti au început să vină bani
(Impact)Acţionarii nemţi de la Oltchim nu sunt sănătoşi!
Web Design by DowMedia