Locuitorii localităţii Ocnele Mari au rămas din nou fără apă, după ce Acvarimul a dat drumul la robinet, pentru o lună şi jumătate. Acum, localnicii din toată zona se înghesuie din nou cu maşinile pe o singură fântână, unde este apă potabilă. Primele probleme au apărut în luna octombrie, din cauza neachitării facturii la apă. În prezent Primăria, Ocnele Mari înregistrează o datorie de 3,4 miliarde de lei către Acvarim, sumă pe care încearcă s-o recupereze în instanţă.
Pe de altă parte, localnicii şi reprezentanţii Primăriei şi localnicii încearcă să facă presiuni pentru ştergerea datoriilor. După calculul primarului, datoria municipalităţii ar fi de numai 1,2 miliarde de lei, restul sumei reprezentând prejudiciul făcut în 2003-2004 de firma Conversmin care a spart conducta de apă în timpul lucrărilor la baraj. Nici dispensarul din localitate, aflat chiar în centru nu are apă potabilă, iar clădirea arată jalnic.
Conversminul vrea documente pentru a plăti datoria
În schimb, Ion Porcaru, directorul de producţie al firmei Conversmin a declarat că societatea va plăti factura doar după prezentarea unor documente din care să reiasă prejudiciul creat, plus că o parte din datorie s-a prescris: „Plata acestei datorii este discutabilă. Nu spun că nu vom plăti, vom plăti ce este de plătit. Suma aceasta s-a acumulat în 7 ani şi nu din vina noastră exclusivă.
Conducta s-a spart din cauza prăbuşirii cavernei, nu neapărat din cauza noastră. Nu mai spun că nu există nici apometre, nici măcar un robinet la intrarea în oraş, pe care să-l poţi închide în caz de urgenţă. Nimeni nu ştie câtă apă s-a pierdut atunci şi cât din suma înaintată reprezintă prejudiciul creat atunci. Mai există şi un aspect juridic, eu ştiu că după trei ani o datorie se şterge, trebuie să discutăm pe baza unor documente, banii se dau pe baza lor, nu pe declaraţii”- spunea directorul Conversmin.
Populaţia nu şi-a plătit datoriile
Pe această temă se discută din 7 decembrie când, după două runde de discuţii aprinse, reprezentanţii Acvarim au acceptat să dea drumul la apă de sărbători, dacă Apavil accepta să preia o parte din datorie, aproximativ un miliard de lei, plătibili în două rate şi dacă Primăria Ocnele Mari plătea în avans 1,5 miliarde de lei, adică factura curentă. Consiliul Local Ocnele Mari s-a întrunit, pe 8 decembrie, în şedinţă extraordinară pentru aprobarea sumei necesare stingerii datoriei către Acvarim, din banii alocaţi de Guvern pentru cheltuieli curente.
Firma SC GOLD, distribuitorul local, s-a angajat să recupereze în două luni datoria populaţiei, de 800 de milioane de lei, dar, din păcate, nu a reuşit. De fapt nimic din ce s-a promis la şedinţa din 7 decembrie nu a fost respectat. Începând cu data de 1 ianuarie 2008, societatea SC GOLD urma să fie desfiinţată, serviciul fiind preluat de societatea Apavil, conform Hotărârii Consiliului Judeţean Vâlcea.
La finele lunii decembrie, primăria a virat Acvarim-ului, 120 de milioane de lei, cu promisiunea achitării facturilor curente şi pentru anul viitor, promisiune încălcată. Săptămâna trecută, Acvarim a închis din nou robinetul. Problema a fost rezolvată, parţial, localitatea fiind branşată la conducta de la Ocniţa, dar localnicii de pe strada principală primesc apă cu porţia, două zile pe săptămână, după un program stabilit de primărie, doar pe anumite uliţe. Cât despre bani, Acvarimul are şanse reduse să-şi recupereze banii.
Alte titluri din editia curenta:
(Sport)Galacticele de la Oltchim au învins clar Lada
(Politica)Blonda de la Cotroceni i-a arătat cartonaşul ga...
(Reportaj)Localnicii din Ocnele Mari s-au întors în Evul ...
(Actualitate)Oltchim suplimentează cu 44,5 milioane de lei o...
(Impact)Coşmarul nu se termină la Mateeşt
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Editorial)Greşeli de campanie
(Actualitate)Campionat naţional de box feminin la Călimăneşti
(Fapt divers)Reclamaţie de viol, la Călimăneşti
(Administratie)Mai mult de jumătate din populaţia Râmnicului b...
(Politica)Ion Dobre minte electoratul cu neruşinare
(Actualitate)Furnizorul de servicii IT RomSoft Râmnicu Vâlce...
(Finante)Directorul executiv al DGFP Vâlcea, ec. Gheorgh...
(Editorial)Pescuitul politic
(Administratie)Ilie Amuzan a ajuns şef la „Apa Vâlcea...
Web Design by DowMedia