Demitere contestată la Stoeneşti

miercuri, 9 ianuarie 2008

Demitere contestată la Stoeneşti:


Directoarea şcolii – schimbată din funcţie de sărbători

 Povestea ultimului mohican pare să se rescrie la o şcoală generală din comuna Stoeneşti – Vâlcea. Deşi a modernizat întreaga unitate de învăţământ pe care o conduce şi şi-a atras simpatia tuturor părinţilor, directoarea şcolii cu clasele I – VIII din localitate a fost demisă din funcţie de inspectorul şcolar general al ISJ Vâlcea, Gheorghe Ciucă pe motiv că nu a întrunit punctajul minim la evaluarea activităţii.

Pentru a efectua schimbarea, la şcoala din Stoeneşti – Vâlcea s-au deplasat marţi, 8 ianuarie mai mulţi reprezentanţi ai ISJ Vâlce4a. Decizia a fost făcută astfel publică. Directoarea Silvia Popescu acuză jocurile politice pentru schimbarea sa, în timp ce reprezentanţii ISJ spun că la mijloc sunt doar o evaluare şi o anchetă care trebuiau făcute.

Anchete pe mai multe fronturi

Directoarea Silvia Popescu a primit drept cadou de sărbători, prin poştă, decizia dată în ziua de 28 decembrie 2007 de inspectorul şcolar general Gheorghe Ciucă, prin care era anunţată că a fost eliberată din funcţia pe care o deţinea la Şcoala cu clasele I – VIII Stoeneşti, „ca urmare a obţinerii calificativului nesatisfăcător la evaluarea făcută la 28 noiembrie 2007 ca urmare a unei inspecţii speciale.” – se menţionează în decizie.

Conform acesteia, profesoara Popescu este eliberată din funcţie de la data de 31 decembrie 2007. Cu privire atât la inspecţia specială organizată la Stoeneşti, cât şi la o altă anchetă, declanşată la Inspectoratul Şcolar Vâlcea în urma unor sesizări venite din partea Consiliului Local Stoeneşti, directoarea şcolii, care este şi soţie de preot spune că sunt doar nişte manevre cu tentă politică, scopul fiind acela de a o îndepărta din această funcţie, pe care o râvnesc alţi colegi de-ai săi, cadre didactice.

Ar urma ca profesoara de chimie-fizică să revină la catedră, dar ea este hotărâtă să conteste decizia inspectoratului, pe care o consideră nedreaptă. „Eu am fost director interimat aici, la Stoeneşti în 2005, după demisia fostei directoare, iar apoi, în 2006 am dat concurs pentru postul de director, iar din acest motiv am intrat în conflict cu fosta directoare. Am reparat şcoala, am modernizat toate clasele cu mobilier nou, am strâns şobolanii care colcăiau prin bibliotecă şi a fost reparat şi acoperişul prin care ploua, dar faptul că s-a făcut ceva aici nu le-a convenit multora, invidioşi pentru că nu sunt ei directori.

Totul s-a făcut de către noi, împreună cu oamenii de serviciu şi câţiva părinţi, în afară de lucrători. Am reuşit să băgăm şi apă în şcoală, şi mobilier nou, s-au făcut WC-urile, şi tot nu este bine, ba chiar unele lucrări, pe care nu a vrut să le deconteze inspectoratul le-a plătit soţul meu din buzunar. După aceea au început însă reclamaţiile, şi împotriva mea, şi a soţului meu, care este în prezent profesor aici şi membru în Consiliul de Administraţie.

Am realizat şi un proiect, intitulat „oameni şi locuri”, reuşind să achiziţionăm o cameră de luat vederi pentru şcoală, pe care o folosim şi la şedinţele Consiliului de Administraţie, să fie totul transparent.” – spune directoarea Popescu. Soţul acesteia a fost şi el reclamat la Episcopie şi al Poliţie, iar în anul 2006 a fost chiar amendat de şeful de post, dar a contestat amenda.

Punctaj mic la evaluări

La baza deciziei de eliberare din funcţie a directoarei a stat o fişă de evaluare a activităţii din noiembrie 2007, unde, la autoevaluare directoarea Popescu a obţinut 96 de puncte, iar la evaluare numai … 44. „este ciudat cum au ajuns ei la acest punctaj, pentru că, la evaluările anterioare, făcute în 2006 – 2007 a obţinut 90 de puncte, iar la inspecţia din 2007 s-a apreciat că managementul şcolii a fost foarte bun. S-a prostit peste noapte, ceea ce este imposibil.

Nu au vrut să-i ia în considerare toate proiectele, parcă veniseră croiţi să scoată sub 45 de puncte.” – spune preotul Ion Popescu. „Cei de la inspectorat m-au sfătuit să fug de la şcoală dacă vor mai veni controale şi să-mi iau concediu medical şi m-au sfătuit ca mai bine să-mi dau demisia singură, dar eu nu pot să fac asta, nu mă ştiu cu nimic vinovată.

S-au perindat pe la şcoală de mai multe ori luna asta, doar-doar vor găsi ceva în neregulă, dar nu reuşeau. A venit chiar şi inspectorul general o dată, i-am arătat ce am făcut pe aici, pe la şcoală, nu zicea nimic, părea deranjat de faptul că nu a găsit nimic în neregulă.” – mai spune Silvia Popescu.

ISJ neagă demiterea din motive politice

Pe de altă parte, conducerea ISJ îşi menţine poziţia de eliberare din funcţie a directoarei de la Stoeneşti, susţinând că aceasta nu a fost făcută din motive politice. „Este exclusă demiterea pe criterii politice a directorilor din mediul rural mai ales. Oricum, şi în Râmnic mai sunt o grămadă de directori care nu sunt membri PNL şi care au rămas pe funcţii, nu-i va schimba nimeni.

În acest caz a fost vorba pur şi simplu de faptul că directorul nu a obţinut punctajul minim la ultima evaluare.” – spune profesorul Dorian Florin Smeureanu, inspectorul general adjunct al ISJ Vâlcea. Împotriva directoarei de la Stoeneşti a mai fost depusă de altfel şi o reclamaţie din partea Consiliului Local, care priveşte modul cum au fost organizate şedinţele de Consiliu de Administraţie de la şcoală, şi care este încă în curs de cercetare.

Soţii Popescu cred însă că este încă o manevră de a o înlătura pe Silvia Popescu de la conducerea şcolii şi pentru a-i închide gura. În sesizarea depusă de cadrul didactic Elena Hera se menţionează, printre altele că „de la fiecare şedinţă a Consiliului de Administraţie, cadrele didactice pleacă stresate şi cu lacrimi pe obraz” şi „Consiliul de Administraţie al şcolii a fost schimbat după interesele personale ale familiei Popescu, fără a fi convocate toate cadrele didactice în Consiliul Profesoral”, precum şi că „şedinţele Consiliului profesoral şi de Administraţie s-au desfăşurat sub teroare, jigniri şi ameninţări, fără o tematică bine stabilită.” Aceste reclamaţii nu au fost însă confirmate de celelalte cadre didactice, ba chiar au fost negate, cu o singură excepţie.

Părinţii – împotriva schimbării

Dincolo de interese şi neînţelegeri, părinţii de la şcoală o susţin pe directoare şi nu vor ca aceasta să fie schimbată. „A făcut ceva în şcoala asta, este păcat că nu apreciază nimeni acest lucru. Copiii noştri învaţă în condiţii mult mai bune decât înainte” – spune părintele unui elev.

De asemenea, alţi părinţi şi îngrijitorii unităţii de învăţământ susţin că modul cum arată acum şcoala şi condiţiile create elevilor sunt incontestabil mai bune acum. „Este singura care a făcut ceva. Eu nu am fost aici pe vremea fostei directoare, dar am găsit aici o mizerie de nedescris când am venit, erau şoareci în bibliotecă, podeaua mirosea a mucegai de nu puteai sta, geamurile şcolii erau praf, ce să mai, era dezastru.” – spune una dintre îngrijitoarele de la şcoală, Maria Copală.

„Cred că tot acest scandal se răsfrânge de fapt asupra noastră, a amărâţilor care am muncit aici. Profesorii şi toţi cei care se ţin de reclamaţii nu au pus niciodată mâna să ne ajute să facem ceva. Noi am muncit, cu preotul şi câţiva părinţi, am schimbat cu totul faţa şcolii, iar ei doar ştiau să critice. Cred că mai bine ar veni să ne ajute decât să se ocupe de reclamaţii.

Acum toate clasele sunt de nerecunoscut, au mobilier nou, bănci, tot ce trebuie. Dacă pun pe altcineva director şi nu se interesează de lucrurile acestea nu cred că rezolvă nimic, poate chiar revenim de unde am plecat.” – spune o altă îngrijitoare, Gabriela Sârbu. Realizările de la şcoală au fost subliniate şi de majoritatea profesorilor audiaţi ca urmare a ultimelor reclamaţii. Urmează ca abia peste o săptămână să se ia o decizie şi cu privire la ultimele reclamaţii împotriva directoarei.

Alte titluri din editia curenta:

(Impact)Jaf înarmat la două reprezentanţe auto din Râmn...
(Sport)Banii din gunoaie au răpus chimistele
(Impact)La muncă, Petre, nu la mână întinsă!
(Ancheta)Demitere contestată la Stoeneşti
(Actualitate)Schimbări în Consiliul de Administraţie al Oltchim
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Fapt divers)Pãdurar braconier la Mãciuca
(Administratie)Pasaj pe sub calea ferată pe strada Bogdan Amaru
(Reportaj)Ocazie de măritiş pentru fete, la Vaideeni
(Editorial)Hoitarii spitalelor noastre
(Actualitate)Judeţul Valcea nu are decât 12 salvamontişti
(Fapt divers)Două bătrâne, moarte în incendii
(Actualitate)Criză de donatori de sînge
(Politica)Eforturile deputatului Emilian Frâncu au dat roade
(Actualitate)Modernizarea Parcului Zăvoi şi a filarmonicii ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe