Operaţiunea Crinul (VI)
ROVIMET a încercat o ţeapă de 8 miliarde lei la CET Govora
Printre societăţile care au fost nevoite să apeleze la instanţe în urma unor afaceri încheiate cu Constantin (Crinu) Popescu se află şi nume importante ale economiei judeţene şi naţionale. Reprezentativa societate comercială a judeţului Vâlcea - CET Govora a fost nevoită să achite taxe de timbru însemnate şi să apeleze la jurişti şi avocaţi foarte buni pentru a recupera sume importante de la SC Rovimet, firma controversatului om de afaceri vâlcean. Vom prezenta azi o nouă afacere prin care SC Rovimet a încercat să-şi păcălească unii clienţi. În urma procesului, CET Govora şi-a recuperat banii dar după ani în care Rovimet s-a folosit de ei.
Istoria unei compensaţii păguboase
În 14 iulie 2005 SC CET Govora depunea o plângere către Tribunalul Vâlcea chemând în judecată pe SC Rovimet ( dosar 1187/COM/2005): …. „ Cheamă în judecată şi la interogatoriu pârâta SC Rovimet SA ……. Pentru ca prin sentinţa ce o veţi pronunţa să obligaţi pârâta la plata către SC Govora SA a sumei de 780.000 lei RON ) 7, 8 miliarde lei ROL) reprezentând debit neachitat ( plată în avans) rezultată din PVC nr. 13.093/22.07.2002/888 bis /31.07.2002, precum şi la plata cheltuielilor de judecată pe care le vom face cu acest proces.”
În fapt CET Govora plătise în avans către SC Rovimet, suma de 7,8 miliarde lei pentru a stinge, prin compensare, o creanţă pe care i-o datora SC Oltchim SA. Pentru efectuarea operaţiunii comerciale de compensare s-a încheiat procesul verbal de compensare înregistrat la SC CET Govora SA sub nr. mai sus menţionate. Părţile în acest circuit de compensare erau : SC CET Govora, SC Rovimet SA, SC Comchim SRL Râmnicu Vâlcea şi SC Oltchim SA. La data încheierii PVC şi nici la data deschiderii acţiunii SC CET Govora nu avea nici o datorie către SC Rovimet SA. Prin urmare din partea SC CET Govora SA a avut loc o creditare faţă de SC Rovimet SA iar societatea lui Crinu şi-a mărit patrimoniul cu suma respectivă, sumă pe care trebuia să o restituie. Concilierea directă nu a dus în primă fază la stingerea litigiului motiv pentru care s-a apelat la instanţă iar CET Govora a trebuit să plătească o taxă de 10.806 lei Ron precum şi alte taxe şi onorarii.
Procesul pierdut de Rovimet a dat de fapt câştig lui Crinu
Procesul a avut primul termen în octombrie 2005. Abia în 15 martie 2006 prin sentinţa 204 /C a judecătorului Sorinel Petria, preşedintele secţiei comerciale a Tribunalului se punea capăt conflictului. În fapt cele două părţi au încheiat o tranzacţie semnată de directorii celor două societăţi şi de jurişti pentru a stinge litigiul. Cele două părţi au încheiat o tranzacţie –protocol prin care Rovimet recunoştea datoria şi se obliga să o stingă astfel : 400.000 RON la semnarea protocolului prin girarea de către SC Rovimet a 8 ( opt) bilete la ordin a câte 50.000 RON fiecare emise de SC IMSAT SA Râmnicu Vâlcea. Menţionăm că biletele aveau scadenţă în lunile martie, mai, iunie, iulie, august ,septembrie 2006 şi februarie 2007.. Diferenţa de 380.000 RON precum şi cheltuieli de judecată de 19.375 RON urmau să fie achitate de ROVIMET pe parcursul a 24 de luni prin compensări din relaţii comercial ce se vor realiza între cele două părţi.
Nu ştim dacă în cele din urmă toată datoria a fost achitată. Înclinăm să credem că nu. Termenul expiră anul viitor în martie. În orice caz afacerea a fost una benefică lui Crinu, un fel de mică ţeapă prin care s-a folosit de miliarde de lei aparţinând unor parteneri de afaceri. Numai dobânda din toată această perioadă ar fi una semnificativă dacă ar fi luat aceşti bani drept credit de la o bancă. Dar în afaceri un om inventiv poate, în interval de patru ani să facă profit de 700 la sută dintr-un capital iniţial. Iar Constantin Popescu a fost şi este un om inventiv chiar dacă inventivitatea şi imaginaţia sa au dus de multe ori la distrugerea unor vieţi, cariere şi a sănătăţii celor care au intrat în contact, voit sau nevoit, cu acest personaj din Râmnic.
Traian Guminski
Web Design by DowMedia