Tabere internaţionale de artă la Vâlcea
• La Râmnicu Vâlcea, Călimăneşti au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute vernisajele a două tabere internaţionale de artă plastică
Pictură sub egida UNESCO
La Călimăneşti, tabăra internaţională de pictură pe care a găzduit-o staţiunea în perioada 28 iulie – 12 august a fost organizată sub egida UNESCO, de fiind organizată de Departamentul Catedra UNESCO pentru Schimburi Interculturale şi Interreligioase şi Primăria Călimăneşti. Timp de două săptămâni, 16 artişti europeni au pictat pentru România, lucrările lor deschizând şirul unei colecţii de artă contemporană, care va fi organizată ca o expoziţie permanentă. Reprezentanţii UNESCO şi-au manifestat de asemenea intenţia de a amenaja un muzeu la Călimăneşti. Tabăra internaţională UNESCO din acest an poartă numele „Vlaicu Ionescu” (pictor, profesor), al cărui nume şi destin se leagă de Călimăneşti, dar şi de Academia din New York, Universitatea Volkhochschule – Munchen şi Muzeul „Nostradamus” din Provence. Vlaicu Ionescu, născut în 1922 la Jiblea – Călimăneşti, care a murit în anul 2002 în America este traducătorul şi descifratorul încurcatelor catrene ale profeţiilor lui Nostradamus. La Călimăneşti au fost prezenţi în aceste zile artişti din întreaga lume, dintre care doi sunt foarte cunoscuţi în lume. Este vorba despre Peter Mitchev, din Bulgaria şi de Faust Campama.
Expoziţie de artă contemporană la Călimăneşti
În tabăra de pictură au fost prezenţi pictorul bilgat Peter Mitchev, Lojze Kalinsek din Slovenia, Zaal Lobjanidze din georgia, Marcel Corober şi Olga Fomina din Rusia, Eugen Raportoru din România, Rolana Ceckauskaite din Lituania, Ana Asavei şi Costică Onuţa din România, Adriano Bădescu din Italia, Petru Asimionese din Ucraina, Octav sinencu din Republica Moldova, Edita Matulionyte din Litania, Stefano Priori din Italia, Ana Maria Gruia din România şi Faust Campama, din Andorra. La vernisajul expoziţiei, care a avut loc vineri după-amiază la sediul primăriei Călimăneşti pictorii au spus că s-au simţit foarte bine în tabăra de la Călimăneşti şi că au fost inspiraţi de frumuseţea regiunii în picturile lor. „Noi am selectat artiştii, după recomandările UNESCO obţinute de acum 2-3 ani, de la comisiile naţionale ale ţărilor respective. Fiecare ţară are op comisie UNESCO, iar de atunci lucrăm mai ales cu artiştii recomandaţi. Picturile realizate la Călimăneşti sunt luminoase, frumoase, ceea ce înseamnă că pictorii s-au simţit foarte bine aici. Deşi este prima oară când am organizat o tabără în această staţiune sigur vom reveni aici. Am fost la multe tabere în România, dar nicăieri nu am fost primiţi atât de bine. Peter Mitchev şi Faust Campama, care au fost prezenţi aici sunt doi monştri sacri ai UNESCO.” – a spus Nicoleta Zagura, expert cultural în cadrul Departamentului Catedrei UNESCO pentru Dialog Intercultural şi Interreligios. Fiecare pictor a lăsat Primăriei Călimăneşti câte trei lucrări. „Vom organiza aici o galerie de artă contemporană, pentru care avem şi un spaţiu, lângă gară. Ar fi prima galerie de artă pe care ar avea-o Călimăneştiul. Fiecare artist a lăsat câte o lucrare reprezentativă pentru fondul expoziţional, lucrările vor fi inventariate şi trecute în patrimoniul primăriei. Selecţia artiştilor a fost făcută prin UNESCO.” – a spus Ilie Amuzan, primarul Călimăneştiului.
Vernisaj la Casa Simian
Tot la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc la Casa Simian vernisajul expoziţiei de artă plastică organizată de Tina Popa la Dealul Malului, la care au participat 11 pictori şi sculptori din străinătate, în perioada 2-12 august. În tabăra din Râmnic au fost invitaţi Larisa Astreyn (Rusia), Tegi Canfari (Italia), Lidia Crainic (Germania), Christiana Iliopoulou (Grecia), Roman Kissiov (Bulgaria), Iordan Kissiov (Bulgaria), Tina Popa (România), organizatoarea taberei, Sergiu Plop (Moldova), Anca Sevtov (Belgia), Mihai ├×ăruş (Moldova), Angela Tomaselli (România – Italia) şi Pavel Susara, din România. La Drăgăşani a fost de asemenea vernisajul celei de-a patra ediţii a expoziţiei de sculptură organizată în ultima lună de omul de afaceri Nicolae Sofianu, la care au participat 15 artişti români. În acest caz este vorba despre o iniţiativă privată, iar lucrările realizate îşi vor găsi loc într-un muzeu de artă contemporană pe care omul de afaceri are de gând să-l organizeze în parcul Zăvoi, sau la hotelul pe care acesta are de gând să-l construiască în cartierul Ostroveni. Printre artiştii prezenţi a fost şi Paul Popescu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România. Tabăra a durat o lună, iar despre lucrările expuse, preşedintele UAP Vâlcea, Gheorghe Dican a spus că ar putea sta în orice muzeu din lume. După ce va strânge suficiente lucrări, omul de afaceri care a organizat tabăra intenţionează să deschidă două galerii, una la Bruxelles şi alta la Paris, care să se constituie într-un centru de promovare a artei româneşti.
Anda Vlad
Web Design by DowMedia