Lacrimi la Oltchim

miercuri, 15 august 2007

 Lacrimi la Oltchim

• Cel mai grav eveniment de după 1990

Pe platforma chimică, la societatea Oltchim SA a avut loc marţi, 14 august 2007, dimineaţa, în jurul orei 11.45 o explozie de proporţii la Secţia de Propenoxid, în urma căreia au fost rănite mai multe persoane. Cinci răniţi au fost internaţi iniţial la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, trei dintre aceştia fiind duşi de urgenţă la Bucureşti, la spitalul de arşi, cu două elicoptere SMURD. O femeie, Elena Ancuţa, a murit însă la scurt timp după ce a ajuns în capitală, chiar înainte de a fi internată la spital.

Intervenţie rapidă

Zeci de salvări şi maşini ale poliţiei cu sirenele şi girofarele puse, de pompieri şi jandarmi, trafic rutier întrerupt de poliţişti care stăteau în intersecţia drumurilor care mergeau către societatea vâlceană, toate au creat senzaţia că lucrurile au scăpat de sub control. Ziariştii care veneau erau şi ei puşi pe fugă de paznicii combinatului, nefiind lăsaţi să fotografieze. Simţeam în jur un miros înţepător, ochii păreau să ne lăcrimeze, iar pe diverse canale  primeam doar informaţia că emanaţiile din atmosferă nu sunt toxice. Parcările din jurul Oltchimului se eliberau, maşinile erau trase fie cu mâna, fie, mai târziu, s-a apelat la o maşină de la ridicări auto, din oraş. Un şofer de pe o salvare Dacia 1.300 ne spune câteva vorbe. „Ne-au adus din tot judeţul. Sunt aici ambulanţe din Brezoi, Drăgăşani, Horezu, Călimăneşti”.

Incendiu de proporţii

Explozia a fost urmată de un incendiu de proporţii, pe care l-au stins pompierii până în jurul orei 14.00. „Incendiul a fost stins, dar se mai lucrează la răcirea instalaţiei. Explozia a antrenat şi bucăţi din construcţie, care au creat de asemenea probleme. Au acţionat cu două autospeciale de la ISU, cu două de la CET şi trei de la Oltchim. S-a lucrat şi pentru înlăturarea dărâmăturilor, pentru că era posibil să mai fie persoane prinse sub bucăţile de zid. Au fost afectate în special persoanele care se aflau acolo în momentul producerii exploziei.” – a precizat locotenentul Cătălin Popescu, de al ISU Vâlcea. Alte două persoane, care erau date dispărute au fost găsite în cele din urmă şi transportate cu ambulanţele la Bucureşti. Medicii vâlceni sunt destul de rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire a celor doi răniţi grav, care au arsuri pe 80-90% din suprafaţa corpului. Marian Bărăscu şi Daniela Creangă au toţi mai puţin de 45 de ani. Pentru ca elicopterele să poată ateriza pe stadionul municipal, acestea au fost nevoite să întârzie puţin, din cauza faptului că un general de la Bucureşti, şeful IGSU a ajuns şi el pe stadion tot cu un elicopter. „Toţi cei trei răniţi au arsuri foarte grave pe tot corpul. Ei se aflau în secţie în momentul exploziei. Alte două persoane sunt internate la spital, la Secţia Chirurgie. Alţii au fost trataţi la clinica de pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea.” – a spus directorul SJU Vâlcea, Georgeta Sălişte. Directorul Oltchim, Constantin Roibu a spus că nu există pericol pentru populaţia din Râmnicu Vâlcea şi că se vor lua în cel mai scurt timp măsuri pentru remedierea defecţiunii. Pe platformă au mai fost afectate câteva persoane de suflul exploziei, dar a fost vorba de răni uşoare.

Prefectul de Vâlcea: „Un morman de fiare, de oameni arşi…”

După câteva ore, prefectul judeţului, Anuţa Handolescu, vine în tabăra jurnaliştilor şi ne spune câteva cuvinte. „La secţia propenixid a avut loc o explozie urmată de un incendiu foarte violent. Explozia s-a produs în pauza de masă, iar în urma acesteia trei pesoane au fost grav rănite, iar alte două sunt mai puţin grav. Am cerut un elicopter al unităţii speciale pentru a-i transporta pe cei trăniţi grav la un spital din Bucureşti. Din ceea ce am înţeles de la domnul director Roibu, incendiul a fost stins şi nu mai sunt alte surse de incendiu.  Zona a fost securizată şi se acţionează cu apă pe toate sistemele pentru a nu mai exista alte pericole. Au fost prezenţi atât brigada de pompieri a Oltchimului cât şi pompierii de la ISU Vâlcea. Cu un elicopter, în zonă va veni şi dl. general Secară, şeful Protecţiei Civile. Nu există risc pentru populaţie, măsurătorile de mediu au constatat că compuşii emanaţi sunt în parametri. Am chemat Garda de Mediu şi pe lângă laboratorul de la Vâlcea va sosi şi un laborator de la Craiova. Nu ştiu de la ce s-a declanşat incendiu şi nici vorbă să putem stabili acum pagubele”, a spus prefectul. Dincolo de această situaţie aparent liniştitoare, prefectul a recunoscut, nu în faţa camerelor de luat vederei, că i-au dat lacrimile când a văzut dezastru. „Un morman de fiare, de oameni arşi pe care, credeţi-mă nu sunt masochistă, nu am avut puterea să-i văd că mi-au dat lacrimile şi am plâns. La Oltchim a mai avut loc un accident grav în anul 1989 la secţia Oxo 2”.

Alarmă la Spitalul Judeţean

Încercăm să mergem la dispensarul Oltchimului şi ni se promite de către o asistentă, că putem să stăm de vorbă cu medicul Bratu şi asta după ce s-a luat legătura cu respectivul. Unul din aparţinătorii aflaţi în dispensar, povestea. „Mătuşa mea mi-a spus că au explodat cisterne, că oamenii ţipau cuprinşi de flăcări, că bubuiturile au spart geamurile la celelalte clădiri din zonă. A fost un adevărat dezastru”. Femeia care fusese internată cu „atac de panică” a ieşit pe scările dispensarului, şi întrebată despre ceea ce s-a întâmplat, a spus sec. „Nu-mi aduc aminte nimic. Nu mă întrebaţi nimic”. Şi în Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea s-a dat alarma, iar de acasă au fost chemaţi medici şi asistente, care să preia răniţii, mai ales că se credea la un moment dat că sub dărâmături s-ar afla şi alte persoane.

Explozie în sistem

Conform conducerii Oltchim, explozia fost cauzată cel mai probabil de defectarea unei pompe de recilculare, oprirea acesteia ducând la creşterea presiunii într-un reactor de prepolieter. Rămâne însă un mister cum de nu a pornit la timp pompa de rezervă şi s-a ajuns la producerea exploziei. „În momentul exploziei, două persoane se aflau în secţie, iar alte trei la tabloul de commandă. Instalaţiile sunt automatizate, sunt conduse de la tabloul de commandă. Se pare că una dintre cauzele producerii exploziei ar fi creşterea presiunii în reactorul de prepolieter.” - a spus directorul Constantin Roibu.

Simptome ciudate

 „A mirosit toată ziua a ceva, a chimicale, nu ştiu, şi m-am trezit că mă ustură gâtul, nu reuşesc să scap de senzaţia asta.” – spune un vâlcean. Alte persoane au avut simptome ciudate dureri de gât, oscilaţii de tensiune şi stare generală de rău. După ce declarase că nu există pericol pentru populaţia din Râmnic, primarul Mircia Gutău a admis totuşi că nimeni nu ştie de fapt ce efecte ar putea avea substanţa adusă de vânt de pe platforma chimică. „Nu e bine să vorbim prea multe despre asta, să nu creăm panică” – spunea acesta.

Unul dintre răniţi cerea în permanenţă apă

Pe stadionul din Zăvoi, un elicopter al MIRA era pregătit să transporte răniţii. Din cei cinci oameni arşi în explozie, trei au fost transportaţi cu elicopterul, la Bucureşti. Toţi erau operatori chimişti: Marian Bănescu (34), Daniela Creangă şi Elena Ancuţa (41 ani) se aflau în stare foarte gravă. Se aşteaptă aproape o oră până medicii şi asistenţii îi pregătesc în Ambulanţe pentru a-i putea transporta în elicopter. Cu toţii sunt înveliţi în folie, au feţele desfigurate şi sunt arşi pe tot corpul. Unul dintre răniţi cerea în permenenţă apă. „Vreau apă, mor de sete. Vreau apă!”. În jurul orei 15.30 au fost trasportaţi cu un elicopter al Unităţilor Speciale la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Medicul Bogdan Matei, medic specialist SMURD, ne-a declarat: „Una dintre persoane, Elena Anuţa este cea mai gravă dintre ele. Pe lângă şocul postintubaţie, are şi un traumatism cranio-cerebral şi este suspectă şi de un traumatism intern. Ceilalţi doi pacienţi, un bărbat şi o femeie sunt relativ stabilizaţi”, a spus medicul. Cu toţii însă au arsuri pe 80-90 la sută din corp, iar medicii sunt sceptici în ceea ce privesc şansele de supravieţuire. La scurt timp aflăm că Elena Ancuţa a decedat cu 5-10 minute înainte de a ajunge la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Deşi i s-au făcut toate manevrele de resuscitate, nu s-a mai putut face nimic. Marţi seara, pe un post de televiziune, managerul general Al Oltchim, Constantin Roibu declara că nu este exclus ca explozia să se fi datorat unei erori umane.

Sute de vâlceni se înghesuie să doneze sânge şi piele

Sute de vâlceni s-au înghesuit în ultimele două zile la Centrul de Transfuzie Sanguină Vâlcea pentru a dona sânge şi piele pentru colegii lor răniţi. Ca urmare a solicitării Spitalului de Arşi Bucureşti, unde se află internaţi răniţii în accidentul de la Oltchim, Centrul de transfuzii Vâlcea a trimis, prin grija Autorităţii de Sănătate  Publică, 30 de pungi cu sânge din toate grupele sanguine şi 100 de pungi de plasmă la Bucureşti
Materialele au fost expediate cu o ambulanţă care a plecat la Bucureşti miercuri la ora 10.00. În aceeaşi dimineaţă, la ora 8.00, la Centrul de transfuzii a început acţiunea de donare de sânge de către colegii de muncă ai victimelor de la SC Oltchim SA şi alţi donatori voluntari. Părea că întreg combinatul chimic se afla dimineaţă la Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea. 50 dintre lucrătorii combinatului doreau să doneze chiar şi piele, pentru că auziseră că cei doi răniţi grav, arşi pe aproximativ 80-90% din suprafaţa corpului ar fi avut nevoie de grefă de piele.

Oltchim, rezultate financiare în creştere

Explozia produsă marţi la Oltchim nu a umbrit, însă, rezultatele financiare foarte bune ale primului trimestru, estimate iniţial de companie. Acţiunile la SC Oltchim SA au fost suspendate la tranzacţionare începând de miercuri, de la ora 13.00, pentru ca toţi cei interesaţi să se poată informa corect asupra efectelor celor întâmplate.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a raportat pe al doilea trimestru al acestui an afaceri de 129,4 mil. euro (426,9 mil. lei), în urcare cu 7,2% (în euro) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul s-a diminuat însă cu 4,1%, la 1,19 mil. euro (3,93 mil. lei). La nivelul primelor şase luni ale anului rezultatele aduc o notă pozitivă, profitul a urcat cu 41%, până la 2,9 mil. euro (9,6 mil. lei), iar afacerile companiei au avansat şi ele cu 14%, la 266,3 mil. euro (878,7 mil. lei). În analiza rezultatelor trebuie ţinut însă seama şi de faptul că activitatea companiei a fost afectată de revizia generală desfăşurată în lunile aprilie-mai în tandem cu Petrom, principalul furnizor de materii prime.

Secţia de Propenoxid trebuie închisă până în 2014
• Ajutor de la Guvern pentru victime

Conform angajamentelor luate faţă de UE, comisarii Gărzii de Mediu au declarat că secţia la care s-a produs explozia trebuia să fie închisă treptat, până în anul 2014. „Secţia trebuie închisă până în 2014. Din păcate, se pare că o acţiune a unuia dintre muncitori a dus la agravarea situaţiei, încercând să răcească instalaţia. Amenda pe care noi o putem da pentru încălcarea fiecăreia dintre măsurile impuse de noi este de un miliard, plus sistarea activităţii, în cazul în care este nevoie. Vom constata în urma controlului dacă se impune însă un astfel de lucru” – a spus comisarul regional al Gărzii de mediu Vâlcea, Tiberiu Berbece. Miniştrii Varujan Vosganian şi Paul Păcuraru au vizitat uzina Oltchim pentru a vedea care este situaţia la faţa locului. Cei doi demnitari au spus că familiile vor primi ajutoare în urma exploziei. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru a spus că Guvernul va acorda ajutoare pentru familiile angajaţilor răniţi. “Suntem din păcate în faţa unui accident de muncă grav. Urmează să stabilim exact dacă angajatorul şi-a respectat toate angajamentele care îi revin, analizăm şi posibilitatea de acordare a unor ajutoare pentru situaţii de urgenţă pentru familiile victimelor. Guvernul poate stabili ajutoare în astfel de situaţii.” – a spus ministrul Păcuraru. Varujan Vosganian a spus că la combinat s-a reluat activitatea la toată capacitatea, iar instalaţia care a fost afectată de explozie urmează să intre în funcţiune în 3-4 zile. În privinţa anchetei toate oficialităţile s-au dovedit a fi rezervate. În acest moment se desfăşoară anchete de către Procuratură, Ministerul Muncii şi Garda de Mediu. „Începând cu parchetul şi terminând cu AVAS, care are 95% din acţiuni vor decide cine este vinovat. Nu se pune problema că era o instalaţie învechită.” – a mai spus ministrul Vosganian. Şi directorul general al Oltchim a fost destul de rezervat în privinţa declaraţiilor. „Ca urmare a opririi pompei de recirculare a masei de reacţie şi imposibilităţii pornirii pompei de rezervă a crescut presiunea în instalaţie şi conducetele de legătură dintre pompe şi reactor au cedat şi aceasta este cauza. Vreau să văd de ce nu s-a putut porni pompa de rezervă. Oamenii intervin în instalaţii doar în cazuri de urgenţă. Instalaţia nu este veche, deoarece noi am construit acerastă instalaţie în ultimii 4 ani de zile, iar ultima revizie s-a făcut în luna mai anul acesta. ” – a declarat managerul general al Oltchim, Constantin Roibu. 
Dorel ├×ÂRCOMNICU, Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe