Rosal strânge şi gunoaiele Urbanului

luni, 23 iulie 2007

 Rosal strânge şi gunoaiele Urbanului

• Instanţele se joacă cu administraţia locală pe banii râmnicenilor

Primăria Râmnicu Vâlcea a obţinut suspendarea hotărârii judecătoreşti de închidere definitivă a rampei de deşeuri de la Râureni. Operatorii de salubrizare pot să depună deşeurile din oraş pentru cel puţin încă o lună în deponia din Râureni. Până la obţinerea suspendării Urban SA depozita gunoiul în rampa de la Băile Govora şi SC Rosal Grup SRL în rampa Horezu. Nici unul dintre operatori nu a solicitat până în prezent acoperirea costurilor de transport din bugetul local. Primarul Mircia Gutău ştie însă că acest lucru se poate întâmpla oricând pentru ca la calcularea costurilor iniţiale şi la acceptarea redevenţei şi a celorlalte taxe operatorii nu luaseră în calcul cheltuielile legate de transportarea gunoiului în alte localităţi.

Vals pe buza gropilor autorizate

Autorităţile locale şi judeţene sunt vinovate pentru situaţia actuală. Situaţie incredibil de dificilă. În mod normal groapa de gunoi de la Râureni trebuia închisă definitiv iar lucrările de închidere, de acoperire a ei trebuiau demarate. Gropile din celelalte localităţi nu pot suporta mai mult decât câteva luni încărcătura de gunoi colectată din municipiul Râmnicu Vâlcea şi comunele limitrofe. De fapt deponia de la Râureni nu ar fi fost aşa … de ticsită… dacă URBAN nu ar fi depozitat pe şest aici gunoiul strâns din alte localităţi. Groapa de la Râureni este supraîncărcată pentru că în realitate Urban a depozitat aici cantităţi mult mai mari decât cele declarat pe hârtie. Cântarul de la Râureni ia făcut pe mulţi oameni în condiţiile în care pentru o tonă trebuie achitaţi de prestator 13 tone. Iar Urban declara 800 de tone pe lună când de fapt oraşul produce în medie 1400 de tone pe lună. „ Groapa de deşeuri de la Govora, unde depozitează Urban SA poate face faţă timp de două luni, după care se umple la capacitatea maximă. Nici la Horezu unde duceam noi gunoiul nu cred că se poate pentru prea mult timp” spune Ion Visalon, director în Vâlcea a Rosal Grup.

Manevre tipice familiei Florescu

„Ziarul de Vâlcea”  deţine date că interdicţia de depozitare a deşeurilor în rampa Râureni a fost încălcată înainte de suspendarea hotărârii irevocabile a Curţii de Apel Piteşti. Urban a depozitat gunoi la Râureni mai ales în zilele cu ploaie. Probabil datorită faptului că rampa de deşeuri de la Băile Govora este inaccesibilă pe vreme ploioasă. Normal că aceste depozitări pe şest nu au fost trecute în nici un registru. Primăria Râmnicului a pierdut bani buni în perioada în care cei doi operatori nu au depus la Râureni. Iar primăria din Călimăneşti, manipulată de URBAN, sprijinită de juriştii ei a pus interdicţie, apelând la instanţă, pe depozitarea gunoiului din Râmnic în deponia administrată de o firmă privată. Cum va reacţiona oare primarul Ilie Amuzan când se va închide deponia din Călimăneşti în 2009? Ce va face dacă toate localităţile îi vor refuza cu ajutorul instanţelor depozitarea gunoiului? E un caz utopic bineînţeles pentru că banii de la URBAN ( a se citi a-i râmnicenilor) au deschis de multe ori uşi şi au obţinut hotărâri. Favorabile afacerilor domnului Florescu normal.

Primarul Gutău plăteşte ezitarea de acum doi ani

Deşi a reuşit în instanţă să mai câştige timp şi să evite plata amenzii de 100.000 lei primarul Mircia Gutău se arată sceptic în ceea ce priveşte durata pe care firmele de salubritate vor putea depozita gunoiul în deponia oraşului . Edilul Râmnicului se teme de asemenea că operatorii vor solicita acoperirea costurilor de transport în afara oraşului. Firma Rosal a dat însă un răspuns clar temerilor primarului: „ Nu vom solicita costuri suplimentare pentru serviciile prestate în perioada în care groapa de gunoi de la Râureni a fost închisă nici de la bugetul local nici de la populaţie. Ne-am angajat să prestăm un serviciu la un anumit preţ şi ne vom ţine de cuvânt” a declarat directorul Visalon. O atitudine de apreciat mai ales că luni bune salariaţii Rosal au strâns gunoiul neridicat de Urban de la clienţii săi. Rosal a acceptat să ridice gunoiul de pe străzi pe care maşinile Urban nu călcaseră niciodată. Rosal a înghiţit mizeriile celor de la Urban care tăiau facturi clienţilor Rosal deşi nu le făcuseră nici un serviciu. Ca să nu mai vorbim că salariaţii URBAN, cu sprijinul unor funcţionari, au beneficiat de sute de pubele aparţinând primăriei pe care le-au distribuit locuitorilor spunându-le acestora că sunt ale firmei Urban şi condiţionând distribuirea pubelelor de încheierea de contracte. Tot acest război al gunoiului putea fi evitat dacă în 2005 comisia de la licitaţia pentru concesionarea serviciului de salubrizare în Râmnic ar fi respins societatea URBAN care nu avea capitalul social prevăzut de lege şi de caietul de sarcini.

Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe