Fundaţia de Tineret la un pas de faliment

duminică, 24 iunie 2007

 Fundaţia de Tineret la un pas de faliment

• Finanţele Publice au blocat conturile mai multor chiriaşi

Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Vâlcea a moştenit mare parte din patrimoniul fostului UTC (Uniunea Tineretului Comunist). Beneficiind de imensul spaţiu din clădirea Casei Tineretului (Casa Ştiinţei) din cartierul Ostroveni, aşa-zisa Fundaţie putea obţine un profit considerabil doar din chiriile percepute celor care doreau să desfăşoare activităţi în zonă. În plus beneficiau şi de câteva etaje de hotel. Unele camere de aici au fost transformate în sedii de firmă. Mai marii Fundaţiei au vrut să se aibă pe bune cu diverse canale media, pe care le-au găzduit de multe ori pe chirii simbolice. Turismul, partea de activitate hotelieră s-a autodesfiinţat în timp pentru că toţi banii se păpau aiurea şi nimeni nu a investit în modernizarea camerelor şi a serviciilor.
Chiriaşii privilegiaţi ai Fundaţiei, deşi aveau cheltuieli mult mai mici decât ar fi fost normal pentru spaţiul ocupat într-o clădire bună din oraş, s-au gândit să plătească cât mai târziu şi dacă se poate deloc. Atât utilităţile (acum câţiva ani doar intervenţia unui deputat a făcut ca postul de televiziune să nu rămână definitiv fără alimentarea cu energie electrică) cât şi chiria au fost plătite din ce în ce mai rar. Fundaţia a ajuns datorită unui management defectuos să aibă la rândul ei datorii mari către furnizori dar şi către stat. În cele din urmă s-a ajuns la:

Executarea „băieţilor deştepţi”

În cele din urmă Administraţia Finanţelor Publice a obţinut o decizie de instituire a măsurilor asiguratorii la debitorul Fundaţia Judeţeană de Tineret. Datoriile acesteia către finanţe ajunseseră la data de 31 octombrie 2006 la incredibila sumă de  627.641 RON. Au fost blocate conturile FRT, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe mai multe imobile aparţinând fundaţiei dar şi preşedintelui, vicepreşedinţilor şi contabilului şef. În mod normal cei de la Fundaţie au semnalat instanţei că datoriile lor provin şi din cauza faptului că mai mulţi chiriaşi ai lor nu şi-au achitat obligaţiile contractuale. A urmat, cum era şi firesc înfiinţarea propririi asiguratorii asupra disponibilităţilor băneşti ale următoarelor firme: ETALON SRL ( datorie 25.363 RON); Atribut SRL ( 14.984 lei); Laurel SRL ( 853 lei)  PROMEOMEDIA (10.032 RON), Stea Luminoasa SRL ( 4.007 RON); Tour Imex (21.895 RON); ONIX ( 1.263 lei). La Judecătoria Râmnicu Vâlcea se află pe rol mai multe procese. Unii debitori, precum PROMEOMEDIA SRL au încercat prin contestaţii depuse de juriştii lor „deştepţi“ să obţină desfiinţarea popririi asiguratorii dispusă de administraţia financiară la începutul acestui an ( adresa 0005/12.01.2007. Mai mulţi specialişti neutri ne-au demonstrat că desfiinţarea nu se poate face legal pentru că, potrivit art 126 din OG 92/2003 republicată, privind Codul de procedură fiscală : „ Se dispun măsuri asiguratorii sub forma propririi asiguratorii şi sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile şi/sau imobile proprietate a debitorului, precum şi asupra veniturilor acestuia, când există pericolul ca acesta să se sustragă, să îşi ascundă, ori să îşi risipească patrimoniul periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea.”

Posibile manevre pentru un tun imobiliar

Mai multe surse bine informate ne-au confirmat una din bănuielile noastre. Prin instanţe debitorii vor trage de timp şi-şi vor aranja neplata, scoaterea de sub sechestru etc. Între timp datoriile Fundaţiei cresc progresiv. Şi către alţi terţi. Se adaugă majorări şi penalizări. Unii din gazetarii care profita de ani buni locuind aproape moca prin Casa Tineretului au simţit corect încotro bate vântul şi vor să mai dea şi ei o mică teapă de vreo sută de milioane lei vechi. Vântul bate spre falimentare. Cineva deştept din Vâlcea vrea punerea în vânzare a bazei de agrement a Fundaţiei şi a clădirii celei mai înalte din Ostroveni. Bineînţeles la un preţ bun, diminuat de o evaluare comandată şi de un expert „ cooperant”. Un preţ suficient de mare pentru a nu putea băga oricine dar suficient de mic pentru a obţine un profit considerabil. Cine va cumpăra şi când ? Puteţi afla răspunsul numai citindu-ne ediţiile viitoare.

Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe