Elevă accidentată de directoarea şcolii

duminică, 17 iunie 2007

 Elevă accidentată de directoarea şcolii

• Profesoara spune că a fost un moment de rătăcire • Eleva poate rămâne invalidă în urma accidentului

O fetiţă de 16 ani de la Băile Govora, cea mai bună elevă din clasa unde învăţa a fost accidentată cu maşina în curtea şcolii chiar de directoarea instituţiei de învăţământ. Femeia spune că a avut un moment de rătăcire, dar fetiţa poate rămâne acum invalidă. Ea a rămas cu o teamă permanentă de maşini.

La volan fără permis

Directoarea liceului din Băile Govora, Maria Mecu s-a urcat la volanul maşinii care aparţine unui alt profesor, pentru a învăţa să conducă. Deşi nu avea permis şi nu condusese niciodată, femeia a pornit maşina şi a intrat cu ea peste mai multe persoane care stăteau pe banca din curtea şcolii. O profesoară şi o elevă au reuşit să se ferească în ultimul moment, dar Alexandra Marinescu de 16 ani şi una dintre colegele ei au fost lovite în plin. Accidentul a fost înregistrat ca unul de muncă, deoarece nu s-a produs pe un drum public, dar victima poate rămâne acum cu infirmităţi permanente din cauza celor şase fracturi de bazin care nu s-au vindecat aşa cum trebuia. Alexandra Marinescu face şi acum recuperare medicală după producerea accidentului, dar nu se ştie dacă va mai putea merge normal. Fata a pierdut mult din materia şcolară după producerea accidentului şi a rămas cu o teamă permanentă de maşini. „Stăteam pe banca din curtea şcolii, pe data de 6 aprilie, cu o profesoară de economie, cu două colege din clasa a XII-a, cu directoarea şcolii şi cu domnul profesor de istorie Daniel Rigo când a venit vorba despre permisul de conducere. Doamna directoare a spus că avea de gând să îşi ia şi ea permis de conducere, iar profesorul, care avea maşina în curtea şcolii i-a spus să se urce în maşina lui, că o învaţă să conducă. La început ea nu a vrut, dar acesta a insistat atât de mult că a convins-o. S-a urcat în maşină şi probabil că a confundat acceleraţia cu frâna, pentru că am văzut că se îndrepta spre noi. Au fost câteva fracţiuni de secundă, una dintre colege şi profesoara au reuşit să se ridice de pe bancă şi să fugă, dar eu nu mai aveam cum, era prea târziu, aşa că am luat-o în braţe pe cealaltă colegă, şi maşina m-a lovit pe mine în plin. La început toţi au rămas şocaţi, abia după câteva minute a coborât profesorul din dreapta, a dat-o jos şi pe doamna directoare şi a tras maşina de pe mine.” – spune Alexandra Marinescu.    

O rătăcire de moment

Directoarea liceului spune că a avut un moment de slăbiciune atunci când s-a urcat la volan, fără să-şi dea seama ce se putea întâmpla. Maria Mecu susţine că a făcut tot ce i-a stat în putere ca fetiţa accidentată să recupereze materia: “Alexandra a dat toate tezele acasă şi a obţinut rezultate foarte bune. Îmi pare nespus de rău pentru tot ce s-a întâmplat. În toamnă intenţionam să-mi iau carnetul şi nu ştiam cum arată nici măcar bordul unei maşini. M-am urcat şi nu-mi explic ce s-a întâmplat. Regret enorm, dar cred că a fost o zi cu ghinion. Nu mi-am imaginat nicio clipă că se poate întâmpla o tragedie”, a declarat Maria Mecu.

Medicii credeau că este o glumă

Pentru că era chiar înainte de Paşti şi pentru că medicii de la ambulanţă nu au ştiut că liceul se mutase provizoriu în clădirea grădiniţei, până la finalizarea renovărilor salvarea a ajuns la faţa locului după aproximativ o oră. „Eu am ajuns înaintea salvării acolo, m-au anunţat vecinii. Am găsit-o pe fata mea întinsă pe bancă, dăduse cu maşina peste ea. Salvarea a venit după o oră, am mers la spitalul judeţean şi doctorii au plasat-o de la unul la altul. Medicul Gheorghe Florea, de la chirurgie infantilă a spus să facă o radiografie la bazin, dar nu mi-a dat-o nici până astăzi. Atunci ne-a spus că fata nu are nimic şi că nu prea are ce să-i facă, în afară de calmante, că trebuie să stea imobilizată la pat, că are o fractură cu deplasare. Noi nu suntem de specialitate, nu am ştiut cât este de grav. Nici până acum nu avem radiografia de atunci, de la început. Am luat-o acasă şi a stat imobilizată, dar nu am ştiut că avea mai multe fracturi la bazin. Abia după şase săptămâni, când a mers la control un alt medic ne-a spus că are multiple fracturi, dar că s-au vindecat strâmb, fata a rămas şchioapă, iar acum nu ştiu dacă se mai poate rezolva ceva.” – spune mama Alexandrei, Elena Marinescu.

Pericol de invaliditate

Abia după câteva săptămâni, când i s-a făcut  a doua oară radiografie Alexandra a aflat că este la un pas de a rămâne invalidă. „Al doilea medic mi-a spus că avusesem şase fracturi la bazin, acum încerc să fac recuperare medicală, în fiecare zi merg la Spitalul Judeţean numărul 2, dar este posibil să nu se rezolve. Imediat după producerea accidentului, medicul legist Florian Ghiţă i-a eliberat fetei un certificat de 55 de zile de îngrijiri medicale, în care scrie că a suferit o fractură neconsolidată cu deplasare şi că nu va rămâne cu infirmităţi dacă nu survin complicaţii ulterioare. După accident, Alexandra nu a mai putut merge la şcoală, şi a dat tezele acasă. „M-au mai ajutat colegii, dar am pierdut o parte din materie” – spune ea. Eleva era cea mai bună din clasa în care învăţa. Iniţial, după producerea accidentului dosarul a fost înregistrat la poliţie, dar, pentru că nu era pe drum public acesta a ajuns în final la parchet. „A fost înregistrat ca accident de muncă, pentru că nu era pe drum public. Este în cercetări la parchet pentru vătămare corporală din culpă. Există şi posibilitatea să se împace părţile.” – spune şeful poliţiei din Băile Govora, comisarul şef Paul Popescu. Părinţii fetei sunt disperaţi. Iniţial au vrut să se împace cu directoarea şcolii, dar acum, când fata lor a rămas şchioapă nu ştiu la cine să mai apeleze. „Noi nu vrem să-i facem rău. Vreau doar sănătatea copilului meu, să-i redau zâmbetul, dar nu ştiu dacă se mai poate. Dacă ştiam înainte că este atât de grav o duceam la Bucureşti, acum sper să nu fie prea târziu. Toate cheltuielile de spitalizare le-am suportat noi. Suntem disperaţi, nu mai ştim unde să mergem.” – spune mama fetei. Alexandra spune că directoarea care a accidentat-o a fost de câteva ori la ea, la spital, dar profesorul care i-a încredinţat maşina nu a fost decât la început. „Nici nu ştiu dacă mai vreau să-l văd, el cred că este autorul moral, nu trebuia să-i deas maşina, sau să fi tras de volan, să fi făcut ceva, dacă nu insista el atât doamna directoare nu se urca la volan.” – spune Alexandra.

ISJ aşteaptă decizia instanţei

Directoarea liceului, Maria Mecu, cu care am încercat să stăm de vorbă a spus iniţial că trebuie să ia permisiunea inspectoratului şcolar pentru a vorbi despre accident cu presa, după care a pretextat că avea treabă toată săptămâna. În schimb, conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea aşteaptă o hotărâre a instanţei pentru a lua eventual măsuri împotriva cadrului didactic. „Aşteptăm decizia instanţei. Noi am fost informaţi de doamna directoare imediat după producerea accidentului, dar nu ne putem substitui justiţiei. Dacă o vor găsi vinovată vom vedea după aceea dacă este cazul să luăm măsuri şi la nivelul inspectoratului” – a spus inspectorul şcolar adjunct Gabriela Ene.          

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe