Comunicat de presă
S.C. OLTCHIM S.A. Râmnicu Vâlcea a finalizat, în perioada 2000-2004, o etapă importantă a Programului său de modernizare, retehnologizare şi dezvoltare care s-a concretizat prin realizarea următoarelor obiective:
• Instalaţia de Electroliză cu membrană schimbătoare de ioni, licenţă UDHE - Germania; • Modernizarea instalaţiei de obţinere oxo-alcooli (OXO II) prin trecerea fazei de oxo-sinteză pe catalizator de rhodiu, licenţă DAVY McKEE- Anglia; Union Carbide-SUA; • Instalaţia de anhidridă ftalică, licenţa BALKE DURR- Germania; • Instalaţia de plastifianti –dioctilftalat, licenta BALKE DURR- Germania; • Instalaţia de concentrare sucuri fructe.Aceste obiective reprezintă tehnologii de vârf pe plan mondial şi au în vedere creşterea eficienţei în scopul competitivităţii pe piaţa mondială şi alinierea la Directivele Uniunii Europene privind protecţia mediului. Finanţarea acestor obiective de investiţii a fost asigurată în proporţie de aproximativ 60% din credite externe cu garanţia statului. Întrucât au fost finanţate numai achiziţiile de echipamente şi utilaje, societatea s-a confruntat cu greutăţi în alocarea surselor pentru plata taxelor vamale, lucrările de construcţii montaj, a lucrărilor în regie proprie şi a altor cheltuieli care au apărut pe parcursul realizării acestor proiecte fapt ce a condus la întârzieri ale punerii în funcţiune faţă de termenele programate.
În perioda 2001-2003 societatea a înregistrat pierderi determinate în principal de conjunctura nefavorabilă de pe piaţa externă caracterizată prin preţuri scăzute la principalele produse fabricate (PVC, soda caustică) şi nivelul scăzut al livrarilor de etilenă (principala materie primă utilizată în procesul de fabricaţie). Devalorizarea puternică a monedei naţionale cât şi nivelul foarte ridicat al dobânzilor de 40-50% au făcut ca indicatorii economico-financiari să fie influenţaţi puternic negativ şi au produs o decapitalizare excesivă a societăţii.
Datorită pierderilor înregistrate, OLTCHIM s-a confruntat cu o lipsă de disponibilităţi astfel ca, în perioada 2002-2006, plata ratelor şi a dobânzilor scadente aferente creditelor externe garantate de stat au fost efectuate de Ministerul Finanţelor Publice în calitate de garant.
Ca urmare a punerii în funcţiune a acestor obiective de investiţii, finanţate din credite externe garantate de stat, OLTCHIM şi-a triplat cifra de afaceri (în anul 2006 a realizat o cifra de afaceri de 617 mil. USD comparativ cu 213 mil. USD cât s-a realizat în anul 2000), iar anul 2006 a fost al treilea an consecutiv când societatea a înregistrat profit pe total activitate.
Prin aceste rezultate situaţia economico-financiară a OLTCHIM s-a îmbunătăţit, societatea în anul 2007 având posibilitatea să-şi asigure sursele financiare necesare pentru plata ratelor şi dobânzilor scadente la creditele externe garantate de stat.
Aşadar, în anul 2007 Oltchim va achita integral către băncile finanţatoare ratele şi dobânzile scadente la creditele externe garantate de stat în valoare de 5.490.827 Euro şi intenţionează ca şi ratele şi dobânzile rămase de plată la aceste credite, scadente în 2008 şi 2009, să le achite tot din surse proprii.
Primele rate scadente din anul 2007 în valoare totală de 3.745.274 Euro au fost achitate băncii finanţatoare KFW-Germania astfel: 1.958.407 Euro în luna martie 2007 şi de 1.786.867 Euro în luna aprilie 2007.
Director General, Roibu Constantin
Web Design by DowMedia