în instanţă de 17 ani, pentru o palmă de pământ

miercuri, 9 mai 2007

 Procese pe bandă rulantă, între rude:

În instanţă de 17 ani, pentru o palmă de pământ

Două familii din Băbeni au bătut recordul în privinţa proceselor pentru pământ. Ei se judecă de mai bine de 17 ani pentru o palmă de teren, deşi sunt rude.

Hotărât să meargă până-n pânzele albe

Păun Cimpoeru, în vârstă de 81 de ani, veteran de război i-a reclamat pe vecinii săi, care îi sunt şi rude, la toate instituţiile locale şi centrale, cu intenţia de a-i determina pe aceştia să îşi mute gardul cu … 20 de centimetri. Bătrânul ameninţă că, în cazul în care nu i se va face dreptate va ajunge şi la CEDO cu această reclamaţie. Subiectul i-a pus până una-alta pe jar pe zeci de funcţionari publici, de la Băbeni, Vâlcea şi Bucureşti, zecile de comisii deplasate la faţa locului lăsând gardul în acelaşi loc în care a stat în ultimii 30 de ani. Dincolo de ridicolul situaţiei, mai există şi răutatea între vecini, care se ceartă „peste gard” de câte ori au ocazia, astfel că vecina bătrânului, cu care se judecă acesta, şi care îi este şi nepoată a ajuns să pună bucăţi de tablă în gard, pentru a nu se mai vedea dintr-o curte în alta, în speranţa că astfel certurile se vor împuţina.

Ploaie de dosare la poliţie

Disputa dintre cele două familii a ajuns să fie o belea pe capul poliţiştilor din localitate. Aceştia au ajuns să fie terorizaţi cu reclamaţii şi cu dosare penale, majoritatea din partea lui Păun Cimpoeru. Şeful postului de poliţie din Băbeni, comisarul şef Ion Statie spune că, deşi este la poliţia din Băbeni numai de doi ani a ajuns deja să se sature de acest litigiu între vecini. „Ei sunt în litigiu de 40 de ani. Nu ştiu exact câte dosare penale au fost în tot acest timp, dar de doi ani, de când sunt eu aici au fost mai multe dosare penale pe aceeaşi temă, toate fiind soluţionate de noi cu neînceperea urmăririi penale. Pe vremea când au cumpărat terenul, de la aceeaşi persoană, cele două familii l-au împărţit frăţeşte, adică 2500 de metri pătraţi fiecare. După aceea familia Moţoc, cu care se judecă acum Păun Cimpoeru a mai cumpărat un metru pătrat de pământ în plus. Păun Cimpoeru tot reclamă că ei au mutat gardul abuziv, în proprietatea lui, că gardul nu ar fi drept, dar zecile de comisii care au fost pe acolo nu au găsit nimic în neregulă, gardul este în acelaşi loc de 30 de ani.” – spune şeful Poliţiei Băbeni, comisarul şef Ion Statie. Culmea este că, după mulţi ani de judecată şi procese care nu au dus până acum nicăieri, Constantin Drăgan - cel care a fost proprietarul terenului – a murit acum aproximativ o lună, Păun Cimpoeru rămânând să se judece acum cu fiica acestuia, Alexandra Moţoc. În ultimii ani, în evidenţele poliţiei au fost înregistrate numeroase dosare de acest gen. „În ultimii doi-trei ani, cât am mai studiat şi eu evidenţele am găsit mai multe dosare din partea lor. Este unul în 2001, două în 2003, două în 2005, unul în 2006 şi încă unul în 2007, în afară de ultima reclamaţie, care trebuie cercetată.” – mai spune şeful poliţiei.

„Cu banii ăştia cumpărau alt teren”

După atâţia ani de judecăţi şi reclamaţii, ambele familii au cheltuit mult mai mulţi bani decât dacă şi-ar fi cumpărat fiecare câte o parcelă de pământ separat, poate chiar mai mare decât cele pe care le stăpânesc în prezent. Vecinii, care se iau şi ei cu mâinile de cap spun că „Ar fi cumpărat alt teren cu banii pe care i-au cheltuit până acum prin instanţe”. Chiar şi protagoniştii ridică din umeri atunci când este vorba despre obiectul disputei.

Vrea să se judece … până al moarte

Bătrânul Cimpoeru este foarte înverşunat, fiind hotărât să se judece până la moarte pentru palma de pământ pe care consideră că i-au ocupat vecinii, care îi sunt şi rude, Alexandra Moţoc nu ar vrea decât să fie lăsată în pace. „Nu ştiu de ce ne mai judecăm atâta, din 91 suntem în procese şi reclamaţii, cred că au fost vreo 20 de dosare până acum. Nu este nimic în neregulă, hotarele sunt aceleaşi, nu le-a încălcat nimeni, ba chiar cred că el este puţin în terenul nostru cu gardul, dar ce mai contează? Noi am pus nişte table în gard, să nu se mai vadă dintr-o curte în alta, să nu se mai certe copiii noştri. Sunt obişnuită cu comisiile astea, care vin să tot cerceteze situaţia. Într-o zi m-au ţinut vreo şase ore, m-au plimbat de la poliţie, la primărie şi înapoi până mi-a venit său şi m-au dus direct la spital.” – ne spune femeia, nedumerită, care ţinea într-o plasă zeci de hotărâri judecătoreşti li se uita lung la ele. Pe de altă parte, bătrânul Cimpoeru este hotărât să ajungă cu acest proces până în pânzele albe, chiar şi al CEDO dacă va fi nevoie. „Mă judec, pentru că altfel mor şi eu şi rămâne băiatul meu, să se bată el prin procese. Cer să se facă dreptate, să se mute gardul şi să mi se restituie terenul ocupat abuziv, ca să nu se ajungă şi la alte instituţii ale statului, sau chiar la CEDO” – spune acesta. Bătrânul insistă că actul de vânzare cumpărare al terenului, în care este inclusă, culmea şi suprafaţa pe care o deţine şi el în prezent ar fi fals. 

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe